KONTROLA NA ULAZIMA

Zapisničarku u Zagrebu nisu pustili na sud: ‘Nisam se cijepila tim otrovom niti neću! Ovo je fašizam!‘

Imate li sudski poziv? PCR test? To su vam ulaznice na sud, ponavljali su pravosudni policajci iz minute u minutu ljudima u redu

Općinski građanski sud u Zagrebu

 Davor Pongracic/Cropix

Problemima opterećeno hrvatsko pravosuđe s današnjim danom, nakon novih odluka Stožera civilne zaštite prema kojima se zbog sprečavanja širenja pandemije uvode obavezne Covid potvrde ili PCR testovi za sve službenike u državnoj i lokalnoj samoupravi kao i za stranke koje ulaze u te institucije, našlo se pred novim izazovima, blago rečeno kaosom.

Na ulazu u zgradu Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, a čije prostorije nakon razornog zagrebačkog potresa, koristi i zagrebački Županijski sud, kontrolu prema ustaljenom scenariju odrađuju sve pravosudni policajci. Osim što kontroliraju osobni dokument radi legitimiranja svakog pojedinca te odrađuju temeljiti pretres stvari i odjeće osoba, kontroliraju i Covid potvrdu ali i PCR test. Niti jedna osoba u sud ne može ući ako nema sudski poziv na svoje ime i prezime te traženu kovid potvrdu ili PCR test.

image
Davor Pongracic/Cropix

- Imate li sudski poziv? PCR test? To su vam ulaznice na sud - ponavljali su pravosudni policajci iz minute u minutu ljudima u redu mahom djelatnicima suda, strankama u postupku poput okrivljenika i njihovih odvjetnika, te svjedocima... Većina pristiglih do 9 sati bila je "naoružana" potvrdama, ali i strpljenjem zbog sporijeg ulaska u sud.

Zanimljivo je, kako doznajemo, nekolicina zaposlenika te dvije sudske instance nije cijepljeno niti jednom dozom. Mahom su to mlađe osobe koje iz svojih nekih uvjerenja ne žele primiti cjepivo. Po dolasku na portu suda, vidjevši da nema potrebni dokument, jedna sudska zapisničarka se samo okrenula i otišla s napomenom da će se vratiti.

image
Davor Pongracic/Cropix

Međutim, iz te najnovije odluke Stožera izuzete su sve osobe lišene slobode koje na sudska ročišta ili na ispitivanje u tužiteljstvo dovodi pravosudna policija jer je njihova, kako ističe Stožer, "prisutnost nužna u zakonom propisanim postupcima pred pravosuđem". Ali, da bi se održalo sudsko ročište na njemu osim osobe s druge strane zakona, moraju još prisustvovati njihovi odvjetnici, tužitelji, sudac s članovima vijeća i zapisničari. Neki od njih, kako smo gore naveli, ne žele se cijepiti te im (pre)ostaje testiranje, ali do kada i o čijem trošku?

- Besmisleno je da mi odvjetnici čekamo svaki dan kontrolu. Pa sud nam je drugi ured - kaže nam jedan odvjetnik.

U sud nije mogla ući u 8.55 još jedna zapisničarka Županijskog suda kojoj je PCR test istekao u nedjelju.

image
Davor Pongracic/Cropix

- Testirala sam se u petak i sad ne mogu na radno mjesto. Nisam se cijepila niti neću tim otrovom! Ovo je fašizam što se radi. Tko će meni opravdati izostanak s posla? Ja sam na posao došla na vrijeme! - rekla je za Jutarnji vidno ogorčena mjerama sudska zapisničarka. Njezine su podatke uzeli pravosudni policajci te sačinili zapisnik. Hoće li to biti dovoljno da joj se opravda današnji izostanak i hoće li joj sud pronaći zamjenu danas da se rasprava održi, pokazat će vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:59