AKCIDENT U VRANJICU

Zapjenilo se more: ‘Ne može se zaustaviti dok ne iscuri sve, u pravilu ne bi trebalo biti štetno‘

U mjestu Vranjic kraj Splita u more je iscurila veća količina sredstva zbog čega se stvorila ogromna količina pjene
Ekološki incident u Vranjicu
 Vladimir Dugandzic/Cropix

U mjestu Vranjic pokraj Splita dogodio se ekološki incident, piše portal Dalmacija Danas.

Naime, nešto iza 12.30 sati velika količina nepoznatog sredstva puštena je u more te je došlo do stvaranja ogromne količine pjene koja je prekrila more.

'Aktivirao se protupožarni sustav s pjenom koji se nalazi u silosu. On se više ne može zaustaviti dok ne procuri sve. Tekućina je razgradiva i u dodiru s vodom pretvara se u pjenu. Nije riječ o ekocidu', kazao je jedan od radnika na remorkeru koji se nalazi uz silos.

image
Ekološki incident u Vranjicu
Vladimir Dugandzic/Cropix

'Navodno u Sjevernoj luci postoji protupožarni sustav i ogromna količina pjene za gašenje požara je iscurila vani u more. Sugerirao sam Lučkoj upravi da bi trebali provjeriti s firmom “Silos” sigurnosno tehnički list proizvoda, jer u pravilu ona ne bi trebala biti štetna za okoliš. Velike količine pjene su iscurile i ne vidim način kako se ona fizički može pokupiti s površine mora. U pravilu, kažem vam, ako je istina da je to pjena, ne bi trebao biti nikakav ekološki problem zbog toga', rekao je Matko Bašić, tehnički direktor tvrtke CIAN d.o.o. - Sanitarna zaštita i zaštita okoliša.

image
Ekološki incident u Vranjicu
Vladimir Dugandzic/Cropix

'Za sada se utvrđuje sastav pjene, no ne bi trebao biti ekološki opasan s obzirom da se radi o protupožarnom sustavu koji je predviđen za gašenje požara na moru. No, ipak treba pričekati i vidjeti što će analize pokazati, rekao je župan Splitsko-dalmatinske županije, Blaženko Boban.

image
Ekološki incident u Vranjicu
Vladimir Dugandzic/Cropix

I prije dva tjedna more u Vranjicu je bilo zagađeno, a prije tri mjeseca je bilo prekriveno velikom naftnom mrljom. Zagađenje mora nažalost Vranjičanima su postala svakodnevnica zbog kojih se boje da bi se to moglo odraziti na njihovo zdravlje.

image
Ekološki incident u Vranjicu
Vladimir Dugandzic/Cropix

Upravo zato građanska inicijativa 'Mjesto koje hoće živjeti' održala je prije dvadesetak dana prosvjed u kojem su se minutu prije podneva svojim brodicama okupili ispred Sjeverne luke. Istodobno su Vranjičani izašli s transparentima na obalu odakle su poručili da im je dosta zagađenja tražeći od odgovornih da nešto poduzmu jer tim učestalim ekocidima nisu samo ugroženi oni već i žitelji Kaštelanskog zaljeva.

image
Ekološki incident u Vranjicu
Nikola Vilic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:44