OBJAVILO MINISTARSTVO

ZAPOČELA EKSHUMACIJA POSMRTNIH OSTATAKA U GAREŠNICI Pronađeni posmrtni ostaci 10 žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja

Ilustracija
 Mate Piskor / CROPIX

Ministarstvo hrvatskih branitelja započelo je ovog tjedna ekshumaciju posmrtnih ostataka na području Garešnice, a zasad su pronašli posmrtne ostatke 10 osoba.

"Ekshumacija posmrtnih ostataka započela je ovaj tjedan, kada su se stekli povoljni meteorološki uvjeti, a za sada su ekshumirani posmrtni ostaci 10 osoba, žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja", navodi se u priopćenju Ministarstva.

Dodaje se kako su temeljem prikupljenih saznanja o mogućem grobištu 24. veljače započeli terenska istraživanja na lokaciji Tomašica. Istoga dana lokacija je potvrđena pronalaskom posmrtnih ostataka te su o nalazu obavijestili Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru, koje je dobilo nalog za ekshumaciju od Županijskog suda u Bjelovaru.

Navodi se kako su aktivnosti u proteklom tjednu bile usmjerene na utvrđivanje površine pronađene grobnice te će shodno tome pripremiti provođenje ekshumacije po svim pravilima struke.

Pomoćnik ministra branitelja i čelnik Uprave za zatočene i nestale Stjepan Sučić prošlog je tjedna gradonačelnika Garešnice Josipa Bilandžiju upoznao s metodologijom rada tijekom istraživanja mjesta masovnih i pojedinačnih grobišta žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, kaže se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:08