SVEČANA AKADEMIJA

Započela proslava 150. obljetnice blagdana sv. Tripuna u Splitu u organizaciji Bokeljske mornarice

Tripundanske svečanosti tisućljetna su tradicija bokeljskih Hrvata koja se brojnim iseljavanjem prenijela i ustalila na tlu Hrvatske

Gordan Grlić Radman

 Ministarstvo vanjskih poslova

U organizaciji hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809, u Hrvatskom pomorskom muzeju u Splitu u subotu navečer svečanom je akademijom započelo obilježavanje 150. obljetnice blagdana sv. Tripuna u tom gradu.

Na svečanosti u ime predsjednika Vlade sudjeluje i ministar vanjskih Gordan Grlić Radman koji će u nedjelju biti i na misi u katedrali sv. Duje, a uoči svečane akademije rekao kako je riječ o izuzetno važnom hrvatskom nacionalnom i kulturnom događaju.

Podsjetio je kako je splitska bratovština bokeljske mornarice najstarija bratovština izvan Kotora, odnosno u Hrvatskoj, a nakon nje su se osnovale ostale u Dubrovniku, Zagrebu i Puli.

Ona promiče hrvatsku tradiciju, ima svoj nacionalni kulturološki kod, tradicijsku odoru, jedno vrelo hrvatske kulture Boke kotorske zaljeva hrvatskih svetaca. Bitno je da su kroz stoljeća sačuvali hrvatsku kulturnu baštinu, jezik, tradiciju, a to je ono što zbližava Hrvatsku s Bokom kotorskom koja će uvijek ostati dio hrvatske kulture i baštine, kazao je ministar Grlić Radman.

Grlić Radman: Hrvatska u Crnoj Gori mora snažiti hrvatsku zajednicu

Nastavio je, da Hrvatska u Crnoj Gori mora snažiti hrvatsku zajednicu podsjetivši kako je u toj zemlji 6021 registrirani Hrvat, dok je u Hrvatskoj oko deset tisuća Bokelja. Smatra da Hrvatska treba pomoći kako bi Bokelji ostali na svojim ognjištima. Boka kotorska je prekrasan kraj, drži ministar i dodaje da Hrvatska može djelovati kroz nastavni program i u školskoj djeci osnažiti sjećanje i znanje da Hrvati žive izvan Hrvatske.

Tripundanske svečanosti i Kolo svetog Tripuna tisućljetna su tradicija bokeljskih Hrvata koja se brojnim iseljavanjem prenijela i ustalila na tlu Hrvatske gdje je prva proslava svetog Tripuna zabilježena još 1873. godine u Splitu, rekao je novinarima predsjednik splitskog ogranka Hrvatske bratovštine bokeljske mornarice Luka Perković. Te svečanosti i kolo sv. Tripuna kao tradicija bokeljskih Hrvata u Hrvatskoj imaju svojstvo nematerijalnog dobra na Listi zaštićenih kulturnih dobara, napominje Perković.

Tripundanske svečanosti su za nas bokeljske Hrvate suštinski važne, to je dio našeg identitetskog koda. Mi kao bokeljska mornarica čuvamo uspomenu na njihovu slavnu prošlost i na slavna djela Hrvata koja je Boka kotorska dala, te na svece Bokakotorskog zaljeva. Naš sv. Tripun je zaštitnik grada Kotora i slaveći njega slavimo Boga, a vrijednosti koje je taj svetac živio putokaz su nam kako živjeti danas i sutra, izjavio je Perković.

Uz današnju svečanu akademiju u Hrvatskom pomorskom muzeju Split za nedjelju je u 10.30 sati ispred zgrade HNK predviđeno postrojavanje Bokeljske mornarice, a potom u 11 sati misno slavlje u katedrali sv. Dujma kojeg će predvoditi splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić u suslavlju s kotorskim biskupom mons. Ivanom Štironjom.

Mali admiral, dječak u dobi od 7 do 12 godina koji simbolizira prijenos tradicije na nove generacije Bokelja, prije misnog slavlja izgovorit će lode, odnosno pohvale sv. Tripunu. Nakon svete mise pripadnici hrvatskih bratovština Bokeljska mornarica 809. iz Zagreba, Rijeke, Pule, Splita i Dubrovnika, uz pratnju Orkestra HRM-a, na Peristilu će postaviti Kolo sv. Tripuna u tradicionalnim odorama mornara i časnika Bokeljske mornarice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 05:12