ŠTRAJK LIJEČNIKA

ZAPOČELI PREGOVORI O KOLEKTIVNIM UGOVORU dr. Babić: 'Želimo dokument koji može biti utuživ'

 Srđan Vrančić / CROPIX

Započeti pregovori o kolektivnom ugovoru u zdravstvu u kojima su konačno sudjelovala sva tri sindikata Spomenke Abveršek, Ivice Babića i Anice Prašnjak, nastaviti će se tek u ponedjeljak ‘zbog ranije preuzetih poslova Vlade’. To znači da se štrajk liječnika nastavlja, a prema riječima dr. Babića, završit će tek kad se konačno postine dogovor s ministrom zdravlja odnosno konkretnim kolektivnim ugovorom “dokumentom koji može biti utuživ”.

Naime, u pregovorima će i u buduće sudjelovati predsjednik liječničkog sindikata premda je to u ponedjeljak osporila Spomenka Abveršek ustvrdivši da je njegovo sudjelovanje u pregovorima ‘dok traje štrajk presedan neviđenih razmjera’. No, nakon što se o tom sporu očitovalo Ministarstvo rada i vladin ured za zakonodavstvo, ustvrdivši da nema kolizije, Babić je i dalje ravnopravni pregovarač. I sama Spomenka Abveršek kaže kako će poštovati tu odluku te naglašava da su pregovori protekli vrlo korektno te da se odradilo nekoliko članaka.

“Pregovori su bili vrlo korektni, otvoreni, ozbiljni i konkretni, a nadam se da će tako biti i u buduće”, rekla nam je Abveršek. Potvrđuje to i Ivica Babić i naglašava da je svima u interesu da pregovori završe što prije jer će onda završiti i štrajk liječnika. Drugim riječima, štrajk će sigurno potrajati do ponedjeljka a to znači da će ući u treći tjedan i opasno se približiti trajanju štrajka 2003. kad je vlada uvela radnu obvezu kako bi prekinla štrajk.

Istina za sada nama najava o takvima namjerama Ministarstva zdravlja već se najaljuje angažman privatnih ordinacija u slučaju značajnog povćanja listi čekanja. No, teško da i takav potez može riješiti probleme pacijenta koji čekaju na opercije koje se kod privatnika naprosto ne mogu obaviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:30