‘JA SAM VLASNIK!‘

Zaposjeo jedan od naših najljepših slapova, stavio natpis ‘Nacionalni park‘ pa turistima krenuo naplaćivati ulaz

Mještani tvrde da je muškarac prijavljen policiji, općini i državnom inspektoratu, no nijedna institucija nije riješila taj problem
 Provjereno Nova Tv/

Jedan muškarac tvrdi da je jedan od najljepših europskih slapova na rijeci Uni, Štrbački buk, u njegovom vlasništvu te turistima naplaćuje ulaznice.

Štrbački buk se nalazi u općini Donji Lapac na zemljištu u vlasništvu države, no Zdenko Matešić je na prilaz postavio ploču s natpisom ‘Nacionalni park Una‘. Od turista uzima novac za ulaznice, a novinarima je pokušao zabraniti snimanje jer im, kako kaže, nije on dao dozvolu.

image
Provjereno Nova Tv/

Reklamira se i na društvenim mrežama s nazivom Una Mamea Park Arboretum.

Provjereno javlja da je prijavljen policiji, općini i državnom inspektoratu.

- Kako vi to ovako upadate i od mene tražite nešto? Od kuda vi znate da je ovo javni prostor, na osnovu čega?, rekla je novinarima Matešićeva supruga.

Mještani Donjeg Lapca kažu da svi znaju kako su oni uzurpirali prilaz slapu.

Matešić tvrdi i da ima tri tisuće dokumenata kojima može dokazati vlasništvo nad slapom, no niti jedan nije pokazao.

- Zna općina, zna policija, zna Državni inspektorat koji sam na moju inicijativu zvao… Oni su rekli, e on to ne smije raditi, a ja sam pitao tko to da njemu kaže, rekao je predsjednik Ribolovnog društva Vinko Selak.

Mještani kažu da nema nikakve reakcije iz institucija koje bi taj problem trebale riješiti.

- Naravno da smo mi konsternirani nakon svega toga i postavlja se pitanje da li netko stoji iza svega toga, rekao je Mićo Martinović iz Udruge avanturističkih sportova i raftera.

image
Provjereno Nova Tv/

- Preko puta je zategao bodljikavu žicu. Kad sam se vraćao iz ribolova, srećom pa sam imao onu bateriju na glavi pa sam je primijetio, da je nisam imao ja bih se sav sasjekao na bodljikavu žicu. Ja sam to prijavio na policiju, i dečki su došli i naredili mu da makne tu žicu, kaže za Provjereno ribar Duško Blanuša.

- Naplaćuje ulaz, naročito ako su strani državljani. Najprije je naplaćivao pet eura po grupi, sad je počeo naplaćivati pet eura po osobi, a domaćima koji su građani Hrvatske naplaćivao je po tri eura, dodaje Blanuša.

Inače, na tom je potezu prostor uz samu rijeku Unu u vlasništvu HŽ Infrastrukture, a briga o tome dijelu pruge prepuštena je BiH odlukom Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 09:43