LOPOVA SVE VIŠE

ZAPOSLENICA KONZUMA OTKRIVA Najveća je zabluda da u trgovinama kradu gladni i djeca, to je mafija kojoj ni policija ništa ne može, a na nama zarađuju

 
 Fotografija čitatelja / CROPIX

Hrvatsku su jučer obišle fotografije požrtvovnih djelatnica Konzuma na zagrebačkim Gračanima koje sprječavaju starijeg lopova da iz trgovine ukrade desetke ribljih konzervi. Djelatnice su za njime trčale čak i izvan trgovine, te su ga uspjele susresti, a on se nije ni pokušao opravdati već je radnice, kojima to nije u opisu posla ali su htjele zaštiti svoj dućan, samo dovikivao - "bu, bu", valjda kako bi im se narugao.

Iz njegovih džepova poispadale su brojne konzerve, ali ne one u kojima je sardina za četiri ili pet kuna, već premium, najskuplje riblje konzerve, koje koštaju od 12 do 20 kuna, ovisno o vrsti ribe.

Krađe su svakodnevne

Pa iako je šteta nekoliko stotina kuna, za policiju je to i dalje premalo jer se po važećim zakonima, djela minorne materijalne štete gone samo privatnom tužbom.

Doznajemo pritom kako, prema indicijama s kojima raspolažu djelatnici, muškarac nije bio sam, već je u trgovini bio još jedan kradljivac, a vani su čekala još dvojica - dio iste bande.

Brojni čitatelji komentirali su kako je čovjek konzerve vjerojatno ukrao jer je gladan, aludirajući na tešku socijalnu situaciju u zemlji. No od jedne dugogodišnje zaposlenice Konzuma s područja Zagreba doznajemo kako to baš i nije tako.

Zagreb, 160419. 
Gracani, Konzum Meridijan 16. 
Radnice Konzuma presrele su covjeka za kojeg sumnjaju da je otudjio 40-tak konzervi ribe iz prodavaonice. 
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Fotografija čitatelja / CROPIX

Zagreb, 160419. 
Gracani, Konzum Meridijan 16. 
Radnice Konzuma presrele su covjeka za kojeg sumnjaju da je otudjio 40-tak konzervi ribe iz prodavaonice. 
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Fotografija čitatelja / CROPIX

- Mi radnici smo očajni zbog tih krađa. To se događa svakodnevno, više ili manje, ovisno o poslovnici, ali nema djelatnika koji se s time nije suočio. Ne znamo više što učiniti, a policija uopće ne reagira - govori nam zaposlenica pod uvjetom da joj zaštitimo identitet. Kaže kako radnici u pravilu ne izlaze iz radnog prostora u takvim situacijama radi vlastite sigurnosti.

- Nikad ne znate tko je taj čovjek i čeka li ga netko vani - kaže ona.

Krade se sve - od spomenutih konzervi do sokova, čokolada, pića, suhomesnatih proizovda, kozmetike, a nema razlike između muškaraca i žena. Mit je da najčešće kradu djeca, iako su i djeca "aktivna", no uglavnom su to punoljetnici.

Međusobno dijele plijen

- Nisu to gladni ljudi, kao što se nekad misli. Takve znamo prepoznati, jer uglavnom ukradu nešto malo, a ne pune džepove artikala. Nekada mislim da je riječ o organiziranom kriminalu. Kradu se samo najskuplji artikli koji se potom preprodaju, a nerijetko u krađama sudjeluje više osoba koje potom dijele plijen. S time se nikako ne možemo izboriti, a policija ne poduzima ništa kako bi nas zaštitila. Istina je da nam se ukradeno ne odbija od plaće, ali svakoj od nas cilj je imati sve artikle na broju prilikom inventure, jer u suprotnom imamo puno više posla - kaže trgovkinja.

Dodaje da su krađe u porastu, dijelom i zbog činjenice jer su lopovi shvatili da im se u pravilu ništa neće dogoditi odluče li bez plaćanja uzeti nešto s police, što smatra naročito skandaloznim. Ne krade se samo u Konzumu već u svim trgovinama, a najviše su na udaru manje trgovine koje nerijetko imaju slab sustav nadzora.

Komentirajući slučaj djelatnica u Gračanima koje su zaustavile lopova, naša sugovornica kaže kako je to vrlo rizično.

- Što ako ih iz osvete negdje zaustavi i prebije - pita se ona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 08:40