COVID POTVRDE

Zaposlenici centra za socijalnu skrb tri dana nisu bili na poslu: ‘Neka ravnatelj procijeni...‘

Devet zaposlenika Centra za socijalnu skrb u Splitu od ponedjeljka ne želi pokazati covid-potvrdu niti se testirati
 Vojko Bašić/Cropix

Prošla su tri dana od stupanja na snagu obveze predočenja covid-potvrde u sustavu socijale i zdravstva, što znači da svi oni koji nemaju potvrdu te su odbili i testiranje mogu biti sankcionirani opomenom pred otkaz ili otkazom zbog povrede radnog odnosa. No, prema informacijama kojima raspolažemo, takav slučaj se još nije dogodio niti u jednom od dva resora.

U sustavu socijale postoje samo dvije ustanove u kojima se dio djelatnika odbija cijepiti. Riječ je o centrima za socijalnu skrb Split i Vukovar. Pred splitskim je centrom i jučer tijekom radnog vremena sjedilo desetak djelatnika. Ravnatelj Ante Bjažević, čini se, još ne zna kako se postaviti prema zaposlenicima. Ističe da je poslao dopis resornom ministarstvu.

- Očekujem da nam žurno odgovore, da donesu naputke i odluke po svim ovim pitanjima. Da znamo kako ćemo se ponašati. Nije baš jednostavna problematika, ima u svemu i pravnog vakuuma, zbog čega i očekujemo upute iz Zagreba - kazao je Bjažević.

Prebacivanje loptice

No, prema odgovoru koji je Jutarnji list dobio od Ministarstva socijalne politike, čini se da je loptica prebačena upravo na njega, odnosno na uprave ustanova. Naime, iz Ministarstva su nam pisano odgovorili da "ako se odbijanje testiranja radnika nastavi narednih dana, na poslodavcu je ocjena do kada će to tolerirati".

- Poslodavac radnika može pisano upozoriti na obveze iz radnog odnosa i ukazati mu na mogućnost otkaza u slučaju nastavka povrede te obveze. Ispravno će postupiti onaj poslodavac koji u okolnostima odbijanja postupanja radnika po Odluci Stožera civilne zaštite, radnika udalji iz radnih prostorija i u evidenciju radnog vremena mu upiše sate nenazočnosti.

Tada ima mogućnost donošenja odluke o neisplati plaće - tumače. Ako se odbijanje testiranja radnika nastavi, ističu, na poslodavcu je ocjena do kada će to tolerirati. Poslodavac radnika može pisano upozoriti na obveze iz radnog odnosa i ukazati mu na mogućnost otkaza.

Pisano upozorenje

- Iako ne postoji obveza upućivanja više pisanih upozorenja niti je propisano razdoblje unutar kojega treba "čekati" radnika da uskladi ponašanje s upozorenjem, poslodavac će u svakom pojedinom slučaju procjenjivati koliko dugo će trajati postupak prije otkazivanja - kažu u Ministarstvu

Navode da se od 150 ustanova socijalne skrbi u samo dva centra za socijalnu skrb javljaju manje teškoće te da samo deset radnika, od ukupno više od 20 tisuća zaposlenih, odbija testiranje. Jadranka Dimić, predsjednica Sindikata zaposlenika u socijalnoj skrbi, kaže kako prema informacijama s terena zna za devet slučajeva odbijanja testiranja.

- Mi ćemo u ime članova pokrenuti postupak ustavnosti obveze testiranja, a našim članovima pružiti maksimalnu pravnu i odvjetničku pomoć. Također smo upozorili da se nepredočenje potvrde i odbijanje testiranja tretira kao nedolazak na posao, što može rezultirati otkazom - tumači.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:03