PREISPITIVANJE RIZIKA

ZAPOSLENICI DHMZ-a VIŠE NE PRIMAJU DODATAK NA PLAĆU Sindikat poručuje da osobe koje rade s vodikom trebaju dobiti dodatak za posebne uvjete rada

 Boris Kovacev / CROPIX

Zaposlenici Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) koji rade na poslovima s posebnim uvjetima rada od srpnja više ne primaju dodatak za posebne uvjete rada propisan Uredbom o poslovima s posebnim dodacima rada u državnoj službi, kojom je utvrđeno 13 poslova s posebnim uvjetima rada u DHMZ-u, priopćio je u srijedu Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske.

Među tim poslovima je i rad s vodikom na Meteorološko-aerološkom opservatoriju Zagreb – Maksimir i Glavnoj meteorološkoj postaji Zadar, u okviru kojih se provode meteorološka radiosondažna motrenja, pri kojima se meteorološki balon puni vodikom, kako bi podigao radiosondu u atmosferu.

Dok se u Maksimiru baloni vodikom pune ručno, u Zemuniku je instaliran automatski radiosondažni sustav Vaisala, koji zaposlenici opslužuju spremnicima vodika, radiosondama i balonima te u slučaju zaglavljivanja ili pucanja balona otklanjaju probleme u njegovom radu.

Rad s vodikom, koji je lakozapaljiv i eksplozivan, zahtijeva posebnu osposobljenost, stoga zaposlenici koji s njim rukuju imaju odgovarajući certifikat i koriste posebnu zaštitnu opremu, zbog čega im pripada dodatak za rad s vodikom pri visinskim meteorološkim motrenjima.

Međutim, od srpnja prošle godine takvi se dodaci više ne isplaćuju, uz obrazloženje poslodavca da se provodi procjena posebnih uvjeta rada.

Sindikat ne osporava potrebu preispitivanja rizika i poslova s posebnim uvjetima rada, ali ono ne može biti razlog uskraćivanja utvrđenih dodataka za posebne uvjete rada, nego temelj za njihovo eventualno drugačije buduće uređenje.

Stoga od DHMZ-a i nadležnih državnih tijela traži da se praksa obavljanja poslova s posebnim uvjetima rada za koje se ne isplaćuju propisani dodaci preispita, kao i činjenica da takvi poslovi nisu sistematizirani.

Koliko je takva situacija apsurdna najbolje ilustrira činjenica da osobe koje rade s vodikom u DHMZ-u ne mogu dobiti dodatak na posebne uvjete rada, ali ih država istovremeno isplaćuje administrativnim i računovodstvenim referentima u sustavu zdravstva i socijalne skrbi, kaže se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:20