ISTRAGA SE NASTAVLJA

ZAPOSLENICI NE VJERUJU U NESLUŽBENU INFORMACIJU O UZROKU POŽARA KOJI JE POHARAO BOLNICU 'Te priče obična su naklapanja. Čuli smo eksploziju!'

 
 Danijel Bartolić / Cropix

Još se službeno ne zna što je točno izazvalo požar u psihijatrijskoj bolnici Lopača nedaleko od Rijeke u petak popodne u kojem je smrtno stradao 68-godišnji pacijent iz Rijeke.

Policija je nakon očevida izjavila da je isključen tehnički uzrok požara, što ukazuje na to da se nešto drugo dogodilo u bolesničkoj sobi u kojoj je planuo požar. Dakle, riječ je o ljudskom faktoru. Neslužbeno se u medijima može čuti da je razlog sasvim banalan - cigareta koju je jedan štićenik bolnice pušio dok je pio kavu. No, nije riječ o pacijentu koji je poginuo u požaru. Međutim, ni medicinske sestre koje rade u bolnici, ni ravnatelj ni policija nemaju tu informaciju.

10 sekundi

- Malo mi je čudna ta informacija da je požar planuo zbog cigarete jer taj pacijent nije pušio već godinu dana niti je pio kavu. Kavu je pio njegov cimer, ali svoju džezvu nije ni s kim dijelio. Inače, svi pacijenti piju kavu i puše u takozvanoj pušioni. A i da je bila u pitanju cigareta, požar ne bi tako naglo krenuo. Naime, to se sve dogodilo u deset sekundi. Čula se neka eksplozija i počeo je sukljati dim. Neobično mi je da je to mogla izazvati jedna cigareta. Ona bi možda zapalila plahtu, ali ne bi se to tako naglo počelo širiti - kazao nam je bolničar Velner Đelmo, koji radi na odjelu gdje je počela vatra. Dodaje kako se činilo kao da je u sobi kerozin te da je od ostalih pacijenata čuo da je taj pacijent razbio radio pa da se pretpostavlja da je od toga krenula iskra, ali ni sam ne zna kako je zapravo sve počelo.

Ravnatelj bolnice Neven Ivanović kaže da je priča oko zapaljene cigarete kao uzroka požara naklapanje.

- I ja sam čuo tu informaciju i pitao sam kolege je li tko to izjavio. Ali nije nitko. Ne znam koji su izvori te informacije jer do mene nije došla. Ostajem pri onome što smo jučer izjavili, a to je da požar nije buknuo zbog tehničke prirode. Je li ljudske prirode, ne bih prejudicirao. Dakle, zasad nema ništa novo u istrazi. Vjerujem da će policija dati službenu izjavu kazao je Ivanović.

Ankica Kolić iz PU primorsko-goranske također nam je kazala da uzrok još nije poznat i da se istraga nastavlja.

Dodala je i da je Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci izdalo nalog za obdukciju osobe koja je smrtno stradala u požaru tijekom koje će se utvrditi njezin identitet i uzrok smrti te će se daljnjim izvidima utvrditi sve okolnosti izbijanja požara. Vjeruje se da bi sve okolnosti ove tragedije mogle biti poznate ovaj tjedan. Ako se utvrdi da je požar uzrokovao netko od štićenika, protiv te osobe mogla bi se podnijeti kaznena prijava zbog dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom. Međutim, treba vidjeti i je li ta osoba zbog svog psihičkog zdravlja lišena poslovne sposobnosti i hoće li kazneno odgovarati.

Svi su zbrinuti

Što se tiče pacijenata koji su nakon požara premješteni u KBC Rijeka, Ivanović je kazao da je najteže ozlijeđeni pacijent i dalje na intenzivnoj njezi i da zasad nije u životnoj opasnosti.

- Ima opekline, ali nadam se da će to krenuti nabolje - optimističan je Ivanović. Za pacijente koji nisu ozlijeđeni, a smještaj su našli u KBC-u jer nakon požara više nije bilo mjesta u Lopači gdje je ostalo 80 štićenika, kaže da je zasad šestero njih smješteno na Rabu.

- Sada funkcioniramo relativno normalno. Zdravstveni tim je kompletan, a u ponedjeljak dolaze prve ekipe da vidimo što je sa zgradom koja je gorjela, što je sa strujom i informatikom. Tada ćemo vidjeti možemo li upravni dio bolnice staviti u funkciju - zaključio je Ivanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 20:08