SUSPENDIRAN JE

Zaposlenik MVEP-a koji je skrivao migrante iskusni je diplomat, za vrijeme Sanadera bio je u Crnoj Gori. Kaže da s ovim ‘nema veze‘

Stranci koji su ilegalno boravili u kući zaposlenika MVEP-a pokušali su pobjeći policiji, no to im nije uspjelo. Nakon toga su zatražili azil

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (arhivska fotografija)

 Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske (MVEP) objavilo je u utorak u popodnevnim satima da "ima informaciju o provođenju izvidnih radnji nad službenikom Ministarstva".

Podsjetimo, uhićen je 64-godišnji zaposlenik MVEP-a uhićen je nakon što se ispostavilo da je s dvojicom Indijaca u svojoj kući u Zagrebu na Medveščaku ilegalno držao devetero stranaca - četiri državljanina Bangladeša i pet državljanina Pakistana.

- Nakon eventualnog podizanja optužnice, poduzet će se zakonom propisane radnje sukladno Zakonu o kaznenom postupku, odnosno Zakonu o državnim službenicima - reklo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH.

Uhićeni je zaposlenik Ministarstva, kako doznaje Jutarnji list, suspendiran.

Radio u Crnoj Gori i Italiji

Jutarnji je neslužbeno doznao da je uhićeni zaposlenik MVEP-a dugogodišnji diplomat koji je diplomatske zadaće obavljao i inozemstvu. Jutarnjem je rečeno da se radi o službeniku, a ne nekome na rukovodećim pozicijama.

Za vrijeme Vlade Ive Sanadera bio je konzul savjetnik u Kotoru u Crnoj Gori. Na poziciji vršitelja dužnosti načelnika Odsjeka za hrvatske manjine, iseljeništvo i useljeništvo bio je 2002. godine, no tadašnji ga je ministar vanjskih poslova Tonino Picula s te dužnosti maknuo. Picula ga je 2003. postavio na mjesto diplomata za konzularne poslove u hrvatskom veleposlanstvu u Rimu.

Stranci koji su ilegalno boravili u kući zaposlenika MVEP-a pokušali su pobjeći policiji, no to im nije uspjelo. Nakon toga su zatražili azil.

Policija je privela zaposlenika MVEP-a, državljane Bangladeša i Pakistana te jednog Indijca. Drugi je trenutno u bijegu.

- On je svoju kuću iznajmio drugoosumnjičenom. On je tu kuću opremio madracima i donosio hranu osobama koje su se tu nalazile. Govorimo o jednom dogovoru trojice muškaraca s ciljem koristoljublja. Oni su omogućili ulazak, kretanje i boravak stranih državljana na području Republike Hrvatske - rekla je za RTL glasnogovornica PU zagrebačke Marija Goatti nakon privođenja.

"Makinacije"

Zagrebačka je policija kasnije u utorak priopćila da je nad 64-godišnjakom te dvojicom državljana Indije starosti 35 i 28 godina zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma provela kriminalističko istraživanje.

- Provedenim istraživanjem je utvrđeno kako je tijekom 2023. godine, prema prethodnom dogovoru s ciljem koristoljublja, odnosno obećane materijalne koristi, prvoosumnjičeni 64-godišnjak opremio obiteljsku kuću i iznajmio ju drugoosumnjičenom 35-godišnjaku, državljaninu Indije te su u dogovoru s trećeosumnjičenim 28-godišnjim državljaninom Indije, pomogli i omogućili nezakoniti ulazak, kretanje i boravak na teritoriju Republike Hrvatske četvorici državljanima Bangladeša te petorici državljanima Pakistana koji su po policijskim službenicima zatečeni na području Medveščaka, u kući prvoosumnjičenog - rekla je PU zagrebačka te dodala da je prema stranim državljanima postupano sukladno Zakonu o strancima.

Kako Jutarnji neslužbeno doznaje, 64-godišnji suspendirani djelatnik Ministarstva odbacio je svaki vid krivnje, navodeći da s tim makinacijama nema nikakve veze niti saznanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:47