PRONATALITETNA POLITIKA

Zaposlenim majkama 4000 kn drugih 6 mjeseci, a nezaposlenima 2328 cijelu godinu

 CROPIX

Roditeljske naknade tijekom drugih šest mjeseci dopusta nakon rođenja djeteta povećat će se za zaposlene roditelje sa sadašnjih najviše 2660 kuna na najviše 4000 kuna, a naknade za nezaposlene roditelje povećat će se sa sadašnjih 1663 kune na 2328 kuna tijekom cijele godine dopusta, neslužbeno nam je potvrđeno u Vladi.

Za provedbu ovih izmjena u prvoj polovici 2017. godine donijet će se novi Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama, a povećanje naknada trebalo bi stupiti na snagu oko 1. srpnja iduće godine. Primijenit će se na sve roditelje koji u tom trenutku budu na roditeljskom dopustu, a ne samo na roditelje čija će se djeca roditi u drugoj polovici godine.

- Kao što smo najavljivali, bit će to značajno povećanje roditeljskih naknada koje će obitelji itekako osjetiti, a opet je u skladu s proračunskim mogućnostima. To je dugoročna mjera koja će bez sumnje olakšati roditeljima i omogućiti im bezbolniji ostanak na dopustu uz dijete - kažu neslužbeno u Vladi.

Potpuno delimitiranje roditeljskih naknada za drugih šest mjeseci, kažu, za sada nije moguće zbog nedostatka novca, ali ostaje kao cilj u sljedećim godinama, budu li ekonomski pokazatelji takvi da će to dopustiti.

Neće biti univerzalna

Ovakvo će povećanje, pokazuju prvi izračuni, za velik broj roditelja (većinom majki) značiti delimitiranje naknada, odnosno izjednačavanje naknada s punim iznosom plaće koju su imali prije odlaska na dopust. Naime, prema službenom podatku Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, prosječna naknada za prvih šest mjeseci dopusta - koja je izjednačena s punom plaćom roditelja i koja se isplaćuje preko HZZO-a - u listopadu ove godine iznosila je 3.950,89 kuna. To je prosjek, što znači da dio žena ima bitno veće, a dio žena bitno manje plaće.

Analize pokazuju da životni standard tijekom roditeljskog dopusta najviše pada obiteljima onih roditelja čija su primanja između 3500 i 4000 kuna: njihova su primanja preniska da bi unaprijed mogli zaštedjeti određenu svotu za popravljanje standarda tijekom dopusta, a padom naknade na 2660 kuna praktički ostaju bez trećine primanja. I onima s višim primanjima razlika između 2660 i 4000 kuna nije beznačajna, međutim visokoobrazovanim ženama - čiji udio iz godine u godinu raste te u ovom trenutku svaka treća zaposlena žena u dobi do 25 do 34 godine ima završen fakultet - primanja će na dopustu i dalje bitno padati.

Treba podsjetiti da naknada od 4000 kuna, kao ni sadašnja od 2660 kuna, neće biti univerzalna i za sve - i dalje će ovisiti o plaćama roditelja na dopustu. Naime, i sada u Zakonu stoji da naknada i tijekom drugih šest mjeseci iznosi punu plaću roditelja, ali najviše 2660 kuna. Ubuduće će formulacija biti slična, te će naknada i dalje biti u iznosu pune plaće, a najviše 4000 kuna. Dakle, roditelj s plaćom od 2500 kuna cijelo će vrijeme primati 2500 kuna, no oni s plaćama većim od 2660 kuna osjetit će razliku.

Majke studentice

U postotku najveće povećanje naknada osjetit će nezaposlene majke. Njima će naknada narasti za 40 posto - sa 1600 na 2328 kuna.

- Zaposlene i nezaposlene majke najbrojnija su skupina roditelja na roditeljskom dopustu. Međutim, tijekom izmjena niti jedna skupina roditelja neće biti diskriminirana te će i njihove naknade biti usklađene. Napravljeni su tek prvi, preliminirani izračuni, u koje nismo uspjeli sve ukalkulirati, no svakako ćemo u izradi prijedloga zakona uzeti u obzir i usklađivanje naknada za roditelje blizanaca, trećeg i svakog djeteta, posvojitelja, majki studentica i drugih - kaže naš sugovornik.

Roditelji blizanaca, trećeg i svakog sljedećeg djeteta imaju pravo na korištenje produljenog dopusta, ukupno tri godine. Nakon prve godine korištenja, njihova naknada pada na 1663 kune. Neaktivne majke - studentice, umirovljenice, kućanice i druge koje nisu na tržištu rada - također imaju naknadu u visini 1663 kune.

Stručnjaci koje smo kontaktirali, kao i predstavnici civilnog sektora koji zastupaju roditelje, a koji već godinama upozoravaju na nužnost povećanja roditeljskih naknada tijekom drugih šest mjeseci dopusta, s komentarom će, kažu, pričekati dok Vlada službeno ne objavi podatak o povećanju te uputi u javnu raspravu prijedlog novog Zakona.

MINISTRICA MURGANIĆ POTVRDILA PISANJE JUTARNJEG Porodiljne naknade za zaposlene znatno će se povećati u drugom dijelu 2017.!

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić u četvrtak je novinarima potvrdila kako će se u drugom dijelu sljedeće godine porodiljne naknade za zaposlene znatno povećati u odnosu na sadašnje.

Upitana pred početak sjednice Vlade može li potvrditi informaciju da će se roditeljske naknade u drugih šest mjeseci dopusta nakon rođenja djeteta za zaposlene povećati do najviše 4000 kuna, ministrica Murganić istaknula je kako je Vlada premijera Andreja Plenkovića najavila da će poduzeti mjere za demografsku revitalizaciju, te je u tu svrhu u projekcijama proračuna za 2017. namijenila i određena sredstva.

"U okviru tih odobrenih sredstava, za koje vjerujemo da će i po usvajanju državnog proračuna za 2017. ostati takva kakva jesu, radimo izračun s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, koji ima najtočnije podatke o broju porodiljnih naknada koje se koriste", kazala je Murganić.

Tako bi prema njezinim najavama Vlada najkasnije s 1. srpnja 2017., kada zakon o porodiljnim naknadama prođe svoje izmjene vezano za roditeljske i porodiljne naknade, išla na njihovo povećanje.

Povećanje će, rekla je, biti značajno s obzirom na sadašnje iznose "koji su zaista skromni". Najavila je da će detalji biti razrađeni u zakonu i nije željela otkriti preciznije cifre, ali je rekla kako je iznos "koji se vrti u javnosti dosta realan".

Današnji Jutarnji list je objavio neslužbenu informaciju iz Vlade da će se roditeljske naknade u drugih šest mjeseci dopusta nakon rođenja djeteta za zaposlene roditelje sa sadašnjih najviše 2660 kuna povećati na najviše 4000 kuna, a naknade za nezaposlene roditelje sa sadašnjih 1663 kune na 2328 kuna tijekom cijele godine dopusta.

"Riječ je o mjeri koja se radi na državnoj razini, a da li i koje općine i gradovi će imati nekakve dodatne stimulacije, to je na lokalnoj razini, i njihove su to odluke koje svakako podržavam", rekla je novinarima ministrica Murganić.

Objasnila je i kako je to mjera koja dolazi tek u drugoj polovici 2017. jer zakonski prijedlog mora proći javnu raspravu.

Novinare je zanimalo i je li Vlada definitivno odustala od 1000 eura za bebe.

Ministrica im je odgovorila kakao se nije odustalo niti od jedne demografske mjere. "Donosit ćemo strategiju i politike u kojima će biti jasno navedeno koje mjere, s kojim ciljem, s kojim efektom i kada želimo uvesti", rekla je. (Hina)

Hrvatska jedina u regiji ograničila iznos naknada

Hrvatska je jedina država koja je ograničila iznos naknada tijekom porodiljnog dopusta nakon raspada Jugoslavije: ostale države zadržale su do danas praksu po kojoj je porodiljna naknada zaposlene žene jednaka njezinoj plaći punih 12 mjeseci dopusta. Hrvatska je pak 1993. propisala prvi limit - tijekom prvih 6 mjeseci dopusta naknada nije mogla biti viša od peterostruke prosječne plaće. No, već tri godine poslije propisala je fiksni iznos od 4250 kuna za prvih 6 mjeseci. U tom trenutku to je odgovaralo 210% prosječne plaće, no taj je apsolutni iznos, nevezano uz prosječnu plaću, tek minimalno povećan ostao sve do 2008., kad je iznosio 80% prosječne plaće. Bivša ministrica obitelji Jadranka Kosor 2008. je delimitirala naknade za prvih 6 mjeseci dopusta, koje sada odgovaraju punoj plaći, no drugih 6 mjeseci ostale su praktički iste od 1998., kad je limit postavljen na 2400 kn. To je tada iznosilo 120% prosječne plaće. Taj je limit dodatno smanjila koalicijska Vlada 2001., na 1600 kn, zauzvrat davši pravo na naknadu i nezaposlenim majkama. Povratkom HDZ-a na vlast 2004. uvedena je naknada od današnjih 2660 kn, što je danas oko 46% prosječne plaće. (K. Turčin)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2022 04:31