STUP SRAMA

'Zaposlili smo dva tehnološka viška, a ipak smo na listi'

 Tomislav Krišto / CROPIX

Nakon što je splitski ured Sindikata hrvatskih učitelja uputio nadležnim institucijama pismo s tzv. stupom srama s nazivima škola koje po njihovim informacijama odbijaju zaposliti tehnološki višak i nastavnike s nepunom normom, stižu reakcije prozvanih ravnatelja.

Marko Marin, ravnatelj OŠ Šimuna Kožičića Benje Zadar, ogorčen je javnim linčem. Niječe da je postupio nezakonito i odbio zaposliti tehnološki višak po “uputnici”, a krivnju prebacuje na netransparentno i nezakonito postupanje Sindikata u Dalmaciji.

- Već godinama upozoravam na ovu problematiku. Ne postoje kriteriji raspodjele djelatnika po školama, nitko ne kontrolira kako je tko postao tehnološki višak, ne vodi se računa o potrebama škola i nema komunikacije s ravnateljima, nego im se naređuje - tvrdi ravnatelj, navodeći da se očito radi o manipulacijama i naštimavanju jer se unaprijed zna ime i prezime osobe koja će biti primljena.

- Dok neki ljudi i po deset godina idu na zamjene i nemaju punu satnicu, drugi je dobiju mjesec dana od diplomiranja. To je lakrdija. U neke se škole viškovi šalju konstantno, druge se zaobilazi. Kako to da Sindikat ima problema samo s ravnateljima u Dalmaciji? Zakonitost rada škola provjerava prosvjetna inspekcija, a tko kontrolira zakonitost djelovanja zajedničkog povjerenstva za viškove i manjkove u Zadru - pita Marko Marin.

I u OŠ Dugopolje i OŠ Biograd ogorčeni su prozivkom Sindikata.

- Ne znam kako smo se našli na popisu. Nemamo ni jedan slučaj odbijanja tehnološkog viška, dapače, primili smo ih dvoje - tvrdi Ilda Mikuličin, zamjena ravnatelja OŠ Dugopolje.

Sindikalna voditeljica koja je potpisala dopis sa stupom srama Tinka Zemunik jučer je ustvrdila da je popis škola vrijedio u trenutku kada je pisan (9. rujna) i tada je bio točan.

- Tek poslije sindikalne reakcije i prozivanja škola, neki su ravnatelji postupili po preporuci povjerenstva. Novi popis škola koje to nisu učinile još nemamo jer čekamo informacije s terena - kaže Zemunik.

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata, ispričala se pak ravnateljima koji su se zbog neažuriranog popisa našli na listi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 08:11