ZLOČIN NAKON OLUJE

Zapovjednik ATJ Lučko u Haagu: Sačić mi je diktirao lažno izvješće o Gruborima

Generale u Haagu ne tereti se samo za ubojstva, nego i za to što ubojstva kasnije nisu kažnjena
 Sandra Šimunović/CROPIX

Barem dvojica svjedoka u Haagu teretila su Željka Sačića da je vršio pritisak da se zataška istina o Gruborima. Generale u Haagu ne tereti se samo za ubojstva, nego i za to što ubojstva kasnije nisu kažnjena.

Nakon završene operacije čišćenja “Obruč” u sklopu koje je u Gruborima ubijeno petero civila, pomoćnik zapovjednika ATJ Lučko Josip Čelić napisao je izvješće. U akciju čišćenja terena uoči dolaska Vlaka slobode u Knin s Franjom Tuđmanom krenule su četiri skupine s po 10 do 15 specijalaca. Skupine su vodili Stjepan Zinić, Božo Krajina, Branko Balunović i Frano Drlje. Drljina skupina jedina je ušla u Grubore, zapisao je Čelić. Ćelić je zapisao da su specijalci u Guborima naišli na oružani otpor pa je izbio sukob u kojem su stradali civili.

Drlje nije podnio izvješće. O akciji je 2004. razgovarao s haaškim istražiteljima. Niz specijalca je razgovarao s haaškim istražiteljima nakon 2000-te, bilo u svojstvu svjedoka, bilo osumnjičenika. Kao osumnjičenici 2004. ispitani su i Ivan Jarnjak i Željko Sačić, tadašnji ministar unutrašnjih poslova i njegov pomoćnik. Sačić je nakon Oluje bio načelnik stožera operacija koje je vodila specijalna policija, kojom je zapovijedao Markač. Sačić je zatražio od Čelića da napiše izvješće.

Čelić je o tome svjedočio u Haagu u rujnu prošle godine, nakon što je haaškim istražiteljima dao dvije izjave kao osumnjičenik. Nakon povratka s terena, četiri zapovjednika Čelića su usmeno izvijestili da se ništa nije dogodilo i da nisu morali oružano intervenirati. On je u skladu s tim napisao takvo izvješće svom nadređenom Zdravku Janiću, načelniku Odjela za borbu protiv terorizma u MUP-u.

No, kad je došao u stožer specijalaca u Gračacu, tamo su mu Mladen Markač i Željko Sačić rekli da mora napisati novo izvješće, jer su oni čuli da je došlo do oružanog sukoba. Čelić je zatim sa Sačićem otišao u drugu prostoriju gdje mu je Sačić, svjedočio je, diktirao novo izvješće. Markač u tom trenutku nije bio s njima, i više ga nije vidio, rekao je Čelić u Haagu. Zločin u Gruborima dogodio se na desnom pravcu, kojim je zapovijedao Franjo Drlje, rekao je. Čelić je sam u Gruborima vidio tri leša i zapaljene kuće.

Čelićev nadređeni Zdravko Janić svjedočio je u Haagu pod subpoenom. Dva puta ranije razgovarao je s haaškim istražiteljima, kao svjedok i kao osumnjičenik. Janić je tvrdio da je o zločinu u Gruborima saznao tek godinama kasnije, iz Feral Tribunea.

Glavni zapovjednik ATJ Lučko 1995. je bio Josip Turkalj. Turkalj je 2005. u razgovoru s haaškim istražiteljima rekao da je 31. kolovoza 1995. bio u Kninu u uredu Ivana Čermaka. Čuo je da Sačić kaže Čermaku kako Grubore treba predstaviti kao slučajni incident u kojem su civili poginuli u unakrsnoj paljbi, bez obzira bila to istina ili ne.

O Gruborima su u Haagu svjedočili i Željko Žganjer i Mladen Bajić. Žganjer, kasnije šef Uskoka, u Oluji je bio državni odvjetnik u Šibeniku. On je u Haagu prije godinu dana svjedočio da je tražio istragu o smrti u Gruborima, razgovore s Markačem i Sačićem i podatke o oružju i kalibrima koje je koristila specijalna policija. “Izvještaj do kraja mog mandata 2002. nismo dobili”, svjedočio je Žganjer.

Rekao je da je službeni stav MUP-a bio da su civili u Gruborima stradali u razmjeni vatre između specijalaca i naoružanih ostataka krajinske vojske. Sadašnji glavni državni odvjetnik Mladen Bajić 1995. je bio zamjenik vojnog tužitelja u Splitu. U Haagu je svjedočio krajem kolovoza ove godine, kao svjedok obrane generala Gotovine. Kad je odgovarao na pitanje zašto se 14 godina nakon Oluje još uvijek ne zna tko je pobio civile u Varivodama i Gruborima, suđenje se nakratko zatvorilo za javnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 12:48