‘LEX TURK‘

Zaprešićki gradonačelnik tjedan dana prije izbora naprasno izmijenio pravila za šefa Udruge gradova

Turk je predložio izmjene statuta udruge koja okuplja 126 čelnih ljudi hrvatskih gradova

Željko Turk

 Marko Todorov/Cropix

Željko Turk, HDZ-ov gradonačelnik Zaprešića i predsjednik Udruge gradova, kako doznajemo, tjedan dana prije izborne Skupštine, odlučio je naprasno promijeniti neke odredbe Statuta udruge kako bi se ponovno mogao kandidirati za njenog predsjednika. Zanimljivo je da je Turk gotovo istu stvar napravio i prije četiri godine. Tada je Statut promijenio deset dana prije izborne Skupštine kako bi ponovno mogao biti predsjednik, a u kuloarima su njegove statutarne izmjene odmah prozvane "lex Turk".

Izborna Skupština Udruge gradova, inače, trebala bi se održati od 24. do 26. studenog u Puli na konferenciji gradonačelnika, no Turk je 11. studenog članovima poslao poziv u kojem ih poziva na izvanrednu Skupštinu 17.studenog u zagrebačkom hotelu Antunović. Materijali koje je Turk uputio sadrže prijedlog izmjene Stututa i Poslovnika Udruge gradova, te obrazloženje zašto su te izmjene potrebne.

Turk tako predlaže izmjene članka 22, stavak 1., točke 4.i 5., članak 29, stavak 1, te članak 38, stavak 1, te u obrazloženju navodi kako je te izmjene potrebno donijeti kako bi se pravo na kandidiranje za čelne, rukovodeće dužnosti Udruge - dužnost predsjednika i dva potpredsjednika - omogućilo svim članovima, bez obzira na to jesu li ujedno i članovi njezina izvršnoga tijela. U obrazloženju se podsjeća kako se, sukladno važećim statutarnim odredbama, na čelne dužnosti nacionalne organizacije mogu kandidirati samo članovi Predsjedništva dok je ostalim članovima Udruge pravo kandidiranja zapriječeno. Turk u prijedlogu navodi kako će usvajanje ove "statutarne odluke omogućiti kandidiranje svim članovima Udruge kojih je sada 126, a ukoliko za predsjednika Udruge, odnosno dva njezina potpredsjednika budu izabrani članovi Udruge, gradonačelnice ili gradonačelnici, koji nisu članovi Predsjedništva, broj članova Predsjedništva će se povećati".

Ono što je zanimljivo je da su izmjene u Statutu koje Turk danas predlaže, neki članovi predložili i prije četiri godine, ali ih je on tada odbio jer mu, kako se tada komentiralo u županiji, nisu išle u prilog. Naime, predsjednik se prema Statutu birao između članova Predsjedništva, a izmjene koje je Turk tada potaknuo omogućile su mu da ponovno uđe u Predsjedništvo kako bi se mogao kandidirati za šefa Udruge. Ove godine, navodno,

Turk bi teško prošao u Predsjedništvo ako bi se još jednom kandidirao. Naime, prema sadašnjem Statutu, svaka županija daje dva člana Predsjedništva, jednog po automatizmu daje najveći grad ili grad koji je središte županije, a drugog biraju ostali gradovi. U Zagrebačkoj županiji je devet gradova, gradonačelnik Velike Gorice, kao najvećeg grada, ulazi direktno u Predsjedništvo, a drugi član je onaj koji imaju najveću potporu ostalih gradova. Kako doznajemo, Turk trenutno ima potporu tri grada, dok potporu šest gradova, navodno, ima SDP-ov Zvonimir Novosel, gradonačelnik Jastrebarskog. Stoga je Turk, kao aktualni šef Udruge, kažu naši izvori, ponovno kao i prije četiri godine odlučio promijeniti Statut. Ovakve naprasne izmjene Statuta izazvale su nezadovoljstvo među pojedinim gradonačelnicima, a jedan od njih je i SDP-ov gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.

- Politička struktura u Zagrebačkoj županiji se promijenila i sadašnji je predsjednik očito izgubio potporu. No, problem je što se u izmjene Statuta ide u zadnji trenutak, a sigurno je bilo dvije, tri godine da se to napravi ako se željelo. Smatramo vrlo nekorektnim da se na taj način forsiraju izmjene Statuta kako bi se Turku omogućila još jedna kandidatura. Sigurno ćemo poduzeti neke korake oko ovoga, čim vidimo što će biti na izvanrednoj Skupštini - kazao nam je Filipović, koji će se, kako je kazao, vjerojatno također kandidirati za predsjednika.

Željko Turk jučer nam je kazao da je jedina promjena koja se uvodi ta da se svaki čelnik grada može kandidirati.

- Mislim da nema veće demokracije od toga, u Udruzi je 126 članova i svaki ima pravo glasa, a može se kandidirati svatko tko skupi dovoljno potpisa – rekao je Turk. O tome zašto se u promjene Statuta ide u zadnji trenutak, kazao je kako je trebalo i ranije, ali da se možda nije dovoljno vodilo računa o tome zbog niza drugih problema, poput covida i slično. Kazao je i kako u ovom trenutku ne zna koliku ima potporu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 14:49