PRENAMJENA

Zapušteni vojni objekti u Šibeniku postaju koncertna dvorana, sportski kompleks i skate park

Zamislili su dva postojeća objekta, halu i nekadašnju kotlovnicu, međusobno povezati nadstrešnicom i formirati zajednički trg
Gradonačelnik Šibenika Željko Burić u zapuštenom kompleksu
 Nikša Stipaničev/Cropix

Najavljenom prenamjenom zapuštenih vojnih objekata u višenamjenski kompleks Centra za mlade s koncertnom i sportsko-penjačkom dvoranom, radioničkim prostorom i skate parkom Šibeniku nastavlja revitalizirati prazne prostore nekadašnjih vojarni i strateški razvijati istok grada.

Centar za mlade šibenska gradska uprava planira izgraditi u bivšoj vojarni Bribirskih knezova, poznatoj i kao lokaciji održavanja tri izdanja velikog open-air glazbenog festivala Terraneo.

Pročelnik gradskog Odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Petar Mišura kaže da se sredstva planiraju osigurati prijavom na EU fondove.

image
Pročelnik Petar Mišura
Nikša Stipaničev/Cropix

"Šibeniku nedostaje zatvoreni koncertni prostor, a sportski klubovi inicirali su potrebu za formiranjem penjačke dvorane. Integrirana teritorijalna ulaganja su najvjerojatniji izvor financiranja za ovaj projekt, a procijenjena vrijednost je 30 milijuna kuna", naveo je Mišura.

Idejni projekt novog društveno-sportskog sadržaja izradili su arhitekti Dario Crnogaća i Ana Selak. Zamislili su dva postojeća objekta, halu i nekadašnju kotlovnicu, međusobno povezati nadstrešnicom i formirati zajednički trg. Koncertni prostor s velikom i malom dvoranom projektirali su u danas derutnoj hali, skate park na vanjskom prostoru, dok bi stara kotlovnica na tri etaže trebala postati dvorana sa zidovima za 'lead' i 'boulder' penjanje te radioničkim prostorima i dimnjakom za vanjsko penjanje kao svojevrsnom atrakcijom u vizuri grada.

Gradonačelnik Željko Burić kaže kako se Centar za mlade uklapa u strateško opredjeljenje Grada Šibenika koji razvija prostor za visoko obrazovanje i mlade u istočnom dijelu grada.

"Bivša vojarna Palacin već se prenamjenjuje u studentski kampus, izgrađen je trokut kao središte coworking prostora i inovativnih tehnologija te je u planu i prijava i izgradnja DOIT centra na području bivše vojarne Ante Jonjić", pojasnio je Burić.

Najavljeni projekt nastavak je revitalizacije zapuštenih prostora nekadašnjih vojarni. U neposrednom susjedstvu, u rekonstruiranim objektima bivše vojarne Bribirskih knezova, djeluju otprije nekoliko godina i Pomorski inovacijski centar iNavis, Razvojno-inovacijski centar AluTech, Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku Sveučilišta u Zagrebu, Državni arhiv u Šibeniku i Katolička osnovna škola Šibenske biskupije.

U istoj se vojarni grade i dograđuju građevine za uspostavu Veteranskog centra koji će služiti za pružanje psihosocijalne pomoći i osnaživanje hrvatskih branitelja, dok bi novi studentski dom u bivšoj vojarni Palacin trebao biti dovršen do kraja ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2023 04:35