EKSKLUZIVNO U NEDJELJNOM

'ZARADILA SAM BOGATSTVO U KRATKOM ROKU, ALI POSTOJI JEDNA CAKA...' Ispovijest Zagrepčanke Ane (29) koja je svoju sreću odlučila potražiti 'preko bare

 
 Jutarnji list

Mladi iz čitave Europe u SAD-u rade na unosnom poslu obrezivanja cvjetova marihuane za prodaju.

Marihuana je donedavno bila djelomice legalna u Kaliforniji, u medicinske svrhe, dok je sada gotovo posve legalizirana, ali su uzgajališta koristili i kako bi se marihuana ilegalno prodavala. Biznis je cvjetao.

Zagrepčanka Ana (29), s kojom smo porazgovarali, u posao je upala sasvim slučajno, zahvaljujući Talijanki s kojom je tu večer popila nekoliko piva i koja joj je predložila da si podeblja zaradu "trimmanjem".

Zbog svog posla obrezivanja odnosno "trimmanja" cvjetova marihuane, međusobno se nazivaju "trimmigranti".

U početku ide sporije, ali nakon nešto prakse obrezivanje postaje sve brže. Plaća se po količini, a za oko pola kilograma cvjetova može se dobiti između 200 i 250 dolara.

Nije bitno kada i koliko radite, u 3 popodne ili od 3 ujutro, važna je samo količina- - ispričala nam je Ana. Ona je u početku trimmala u stanu u centru Los Angelesa, a kasnije u "šumi", kako nazivaju splet farmi na području legendarnog Humbold Countya, područja s najviše farmi marihuane u Kaliforniji.

Policija ima dogovor sa vlasnicima farmi te ih uglavnom ne diraju, ali znaju se dogoditi racije FBI-a. Nekada im tako iznad glave, dok šišaju cvjetove trave, zuji policijski helikopter i tada znaju da je vrijeme za bježanje.

Neki rade mjesec dana, jer više od toga ne mogu izdržati boravak u izolaciji, a ima i onih koji se poslu vraćaju godinama.

Trimmigranti dobiju škare i rukavice, no preporučljivo je ponijeti rezervnu odjeću, jer se miris marihuane ne da izvući iz radne odjeće. Ana je posao radila neko vrijeme, a onda odustala, ali je solidno zaradila.

Upoznala je majku i kćer koje su zahvaljujući tom poslu kupile kuću u Kaliforniji. Zanimljivo, nitko od trimmera uglavnom nije pušač marihuane, a međusobno se jako razlikuju, od moldavskog studenta koji prikuplja novac za bratov lijek, do znanstvenika s uglednog kalifornijskog sveučilišta.

Ekskluzivnu ispovijest trimmigranata iz Hrvatske i Srbije pročitajte u Nedjeljnom Jutarnjem, a osim toga, donosimo neispričanu priču o poginulom hrvatskom vojniku u Afganistanu, bračke dane Borisa Johnsona, priču o misterioznim nestancima šefa klinike za ortopediju Lovran...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:05