‘DI SU PARE?‘

Zaradili 147 prijava, tri i pol godine ne vraćaju ljudima novac, a sada su se bacili u novi biznis

Što kad ti agencija zapadne u probleme, a prijave se gomilaju? U Hrvatskoj je to barem lako

Tomica Drvar Trtinjak

 Željko Hajdinjak/CROPIX

Što kad ti turistička agencija zapadne u probleme, ljudima ne možeš vratiti novac za neodržana putovanja, a prijave se gomilaju? Pa u Hrvatskoj je to barem lako - jednostavno osnuješ novu tvrtku, onu prvu gurneš u stečaj (ili barem pokreneš predstečajni postupak) i dalje nastaviš kao da se ništa nije dogodilo.

Toj apsurdnoj, ali očito uobičajenoj poslovnoj politici pridružio se bračni par Drvar Trtinjak iz Varaždina, a čija priča možda najbolje dosad ilustrira potpunu nezainteresiranost države i pravosudnih aparata da stanu na kraj prevarnim aktivnostima pojedinih agencija omogućenih nedorečenim propisima i manjkavim sustavom zaštite potrošača.

Protiv tvrtke Svikoncerti.eu u vlasništvu Tomice Drvara Trtinjaka tako je dosad, prema riječima oštećene Stelle Lučev, podneseno 147 kaznenih prijava zbog činjenice da agencija putnicima nije vratila novac za uplaćene, a nikad održane koncerte, a Državni inspektorat potvrdio nam je kako su tijekom posljednje tri godine protiv ove agencije zaprimili 26 predstavki građana te podnijeli sedam optužnih prijedloga, uz prijedlog da se počinjeni prekršaji tretiraju kao produljeni prekršaj, sukladno odredbama Prekršajnog zakona.

Otkazana turneja Nicka Cavea

Njezin slučaj odnosio se na povrat novca za turneju Nicka Cavea otkazanu u prosincu 2020. godine nakon čega je agenciji postavila upit za povrat novca koji do danas nije dobila.

"Na moj upit u veljači 2021. napisali su kako će vraćati novac krajem travnja. Nakon toga, muk. Niti je došao novac, na mailove nisu odgovarali, komentare su brisali. Krajem godine, negdje u studenome, poslali su mi prijedlog nagodbe koji mi je bio neprihvatljiv i tu je sve stalo", govori nam Lučev kojoj je Drvar Trtinjak nagodbom nudio da produlji rok za povrat novca za 12 mjeseci jer će tvrtka u suprotnom propasti.

Vrlo brzo počeli su se javljati i brojni drugi putnici koji nikako nisu uspijevali doći do novca za neodržana putovanja, a u rujnu 2021. kreirana je i grupa na društvenim mrežama koja broji više od 700 članova pod nazivom "Svikoncerti.eu (Travelego) - di su pare?", a u kojoj su članovi počeli izmjenjivati svoja iskustva te se dogovarati o konkretnim prijavama DORH-u i policiji, a koji do danas nisu izrodili plodom.

image

Negativni komentari na račun agencije Svikoncerti.eu

Screenshot

Zamjenik županijske državne odvjetnice u Županijskom državnom odvjetništvu u Varaždinu i glasnogovornik državnog odvjetništva, Darko Galić, Jutarnjem je potvrdio kako je predmet u nadležnosti Općinskog državnog odvjetništva u Varaždinu, ali ništa više od toga, a neslužbeno doznajemo kako su potrošači koji su podnijeli prijavu u međuvremenu dobili obavijest da je u tijeku provedba financijskog vještačenja, nakon čega će biti donesena odluka o pokretanju istrage.

U međuvremenu, tvrtka Svikoncerti.eu podnijela je zahtjev za pokretanjem predstečajnog postupka koji je početkom lipnja ove godine obustavljen, a potrošači ostali uskraćeni za informaciju što to konkretno znači za njihov slučaj i hoće li se i kad od te tvrtke uopće moći naplatiti.

Da stvar bude još bolja, kako su problemi s agencijom Svikoncerti.eu postajali sve javniji, supruga Tomice Drvara Trtinjaka, Marina Drvar Trtinjak, u veljači 2021. godine osniva svoju agenciju, Travelego, što će se, napominje Lučev, poklopiti s trenutkom kad će Ministarstvo turizma donijeti odluku da agencije potrošačima, za neodržana putovanja iz perioda pandemije, umjesto vouchera moraju početi vraćati novac.

Nije jasno otkud bračnom paru Drvar Trtinjak novac za izradu nove web stranice s bogatom ponudom agencije, no vrlo brzo se i putem ovog poslovnog subjekta nastavlja s istom praksom nevraćanja novca u slučaju otkazanih putovanja, što su nam također potvrdili u Državnom inspektoratu.

Bračni par

Kažu kako su zbog ovog problema zaprimili tri predstavke te odradili inspekcijski nadzor kojim se pokazalo kako je riječ o dvije agencije koje posluju na istoj adresi, da su u vlasništvu bračnog para, da su potrošači koji su prijavili Travelego zapravo uplatili novac na račun agencije Svikoncerti te da su protiv trgovačkog društva i odgovornih osoba (ne navode kojeg od ta dva) podnijeli nekoliko optužnih prijedloga nadležnom Općinskom sudu u Varaždinu.

Tome usprkos, Travelego i dalje najnormalnije prodaje aranžmane za koncerte i manifestacije, a u grupi na mrežama sve se češće javljaju korisnici koji su uplatili novac, konkretno za utrku Formule 1 koja je u međuvremenu otkazana, i zatražili povrat novca, ali ga nazad dosad nisu dobili.

image

Negativni komentari na račun agencije Svikoncerti.eu

Screenshot

Zanimljivo, nakon što je Jutarnji list poslao upit u vezi ovog slučaja, potrošači su objavili kako im je u međuvremenu vraćen novac.

Zašto je tome tako i koliko potrošača od njih potražuje novac pokušali smo doznati od Tomice Drvara Trtinjaka koji nas je u kratkom telefonskom razgovoru zamolio da mu pošaljemo upit.

Ukratko, tvrdi kako su u svim prekršajnim postupcima koji su pokrenuti zaprimili oslobađajuće presude te da je za situaciju u kojoj su se našli kriva covid kriza.

"Unatoč svim našim naporima, kao i mnoge druge tvrtke našli smo se u nezavidnoj situaciji, a gdje država koja nas je zatvorila nije učinila ništa da nas obešteti iako su Austrija i Njemačka, na koju se toliko pozivamo, to učinile u značajnim iznosima i spasile svoje gospodarstvo. Iz tog razloga podignute su tužbe protiv države. U 2022. godini tvrtka je izvršila više od 150.000,00 kn povrata, a 95% naših kupaca iskoristilo je kupljene koncertne aranžmane u 2022. i 2023. godini te su i dalje naši vjerni prijatelji i osobe koje nas podržavaju", ustvrdio je Drvar te napomenuo kako ne može odgovoriti u ime tvrtke Travelego jer u njoj nije odgovorna osoba.

Na listi Ivana Čehoka

Inače, riječ je o politički angažiranom 40-godišnjem Varaždincu koji je na posljednjim lokalnim izborima u travnju ove godine bio na listi za gradsko vijeće Ivana Čehoka, a tijekom pandemije bio je među poduzetnicima koji su, pod okriljem Udruge Glas poduzetnika, predali zahtjev za mirnim rješavanjem spora u kojima poduzetnici iz najugroženijih sektora traže obeštećenje od države zbog odluka Stožera civilne zaštite koje smatraju diskriminatornima, kao i zbog ekonomskih mjera Vlade RH.

image

Negativni komentari na račun agencije Svikoncerti.eu

Screenshot

"Ovo je već 16. mjesec kako mi posao ‘stoji‘ zbog pandemije. Zadnji koncert za koji smo organizirali prijevoz bio je u ožujku prošle godine, a veliki koncerti koji su se trebali održati prošle godine, poput Pearl Jama, Aerosmitha i Guns‘n Rosesa, bili su odgođeni za ovu, pa ponovno odgođeni za 2022., s time da se svi nadamo da su ovo posljednje odgode te ćemo se konačno vratiti svojem poslu", govorio je u kolovozu 2021. Drvar Trtinjak.

Koliko je konkretno potrošača dosad oštećeno, službene informacije nema, no Lučev pretpostavlja kako bi se dugovanje moglo kretati i oko nekoliko stotina tisuća kuna, i to samo na temelju informacija različitih korisnika koji se javljaju u grupu te su slučaj prijavili policiji.

Također, Lučev napominje kako nije jasno je li agencija Svikoncerti uopće kupila karte za slučajeve otkazanih koncerata - austrijski Oeticket potvrdio im je kako Svikoncerti preko njih nisu kupovali karte, a je li to učinjeno preko nekog drugoga, nije joj poznato.

Među uplaćenim, a neodrađenim koncertima tako su koncerti Billie Eilish, Pearl Jam, Red Hot Chilli Peppers, Nick Cave i brojni drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:02