VRIJEDNO ZEMLJIŠTE

ZARATILI HDZ-ovi NAČELNICI, ALI NE ZBOG IZBORA Na sve strane pljušte optužbe i kaznene prijave zbog plaže: 'Uništili ste naš prirodni fenomen!'

 
 Ivo Ravlic / HANZA MEDIA

Na prvu to djeluje kao malomišćansko rivalstvo, inaćenje, jer, zavadili se Breljani i Baškovođani oko plaže, pa ne’š ti. U pitanju je jedva sto i pedeset metara zemlje.

No, priča nije tako banalna, piše Slobodna Dalmacija. Iza obalnog pojasa na kojem se radi leva-leva, nasipa more i formira zaštitno pero, proteže se nekoliko tisuća četvornih metara izuzetno vrijednog zemljišta s kojeg puca pogled od milijun dolara.

Tko će imati ingerencije na tom prostoru odlučit će jednog lijepog dana Upravni sud i državno povjerenstvo za međuopćinske granice, jer i jedni i drugi, Baškovođani i Breljani, tvrde da je zlata vrijedna parcela u njihovoj nadležnosti. I tako već dvadeset godina.

Osim toga, Bila plaža, kako je zovu stariji mještani, posebna je. Pravi prirodni biser.

– Zbog svojih bijelih oblutaka i činjenice da do sada nikada nije bila nasipana jer joj se nije moglo prići, ona je do radova, koje su Baškovođani počeli u siječnju, bila pravi fenomen. Plaža je sto posto prirodna i kao takva ne zahtijeva nikakvu intervenciju. Nakon što Općina Baška Voda tu napravi “pero”, plažu će u potpunosti upropastiti – upozorava Ursić i pokazuje fotografije materijala koji se nabacuje u more.

– Ima tu zemlje, kamena, bloketa... Nekidan je puhalo jako jugo, i sve je to raznijelo okolo – konstatira.

Novi gabariti

U namjeri da zaštite od prisvajanja i uništenja iznimnu plažu, Breljani su podigli kaznenu prijavu protiv susjeda, a od suda zatražili donošenje privremene mjere o obustavi radova, dok se ne sagleda ukupna situacija.

Ukratko, mladog općinskog načelnika Brela Stipu Ursića, razbjesnila je činjenica da se na području općine radi bez njegova znanja i, kako je naglasio, mimo dozvola i zakona. Upozorava da se radovi odvijaju na pomorskom dobru, no njegov kolega, načelnik Baške Vode Joško Roščić – sve odlučno negira.

Dozu aktualnosti daje činjenica da su obojica članovi HDZ-a, no ne radi se, veli Ursić, o nikakvom “bratoubilačkom ratu” u svrhu unutarstranačkih izbora, već o nefunkcioniranju pravne države koja ne poštuje administrativni okvir koji je sama blagoslovila, a u koji, pokazuje na karti, spada i sporna plaža ispod hotela “Berulia”.

Općina Baška Voda, prema Ursićevim riječima, zatražila je mišljenje o uređenju i dohrani plaže od Upravnog odjela za prostorno uređenje u Makarskoj, a oni su ih izvijestili da nije potrebno ishoditi dozvole.

– Međutim, kad se gabariti mijenjaju, potrebno je imati dozvole. Upoznati smo s činjenicom da je Baška Voda tražila i očitovanje Odjela za urbanizam u Makarskoj za idejni projekt na tom području i mišljenje je li isti u skladu s prostornim planom, na što im je poručeno da se preostali dio na kojem planiraju realizirati zamišljeni projekt, nalazi unutar obuhvata prostornog plana općine Brela – kaže Stipe Ursić.

Načelnik Roščić objašnjava da se katastarske i administrativne granice susjednih općina Brela i Baške Vode, ne poklapaju. Zato u Brelima misle da je plaža ispod hotela “Berulia” – njihova, a u katastru stoji da pripada Baškoj Vodi.

– Radimo po zakonu. Bila nam je nedavno i inspekcija, i sve smo im ugovore dali na uvid. Investitori radova su Ministarstvo turizma i Županija splitsko-dalmatinska. Radi se o dohranjivanju plaže i uređenju šetnice. U dijelu investicije s 400 tisuća kuna sudjeluje i Općina Baška Voda. Radovi se odvijaju u dvije faze. Prva je na djelu sada, i riječ je o grubim radovima, a druga će se realizirati izvan sezone – veli.

Iz Brela opetuju da će se nasipanjem mora uništiti jedna od najljepših plaža na Jadranu. Posebno je, kažu, problematično zaštitno pero koje je presijeca.

– Tijekom garbina koji je nedavno pogodio Dalmaciju, imali smo velikih šteta, pa sad popravljamo dva zaštitna pera koja su bila loše napravljena. Preslažemo kamen na “perima” kako struka nalaže. Treba ih samo malo “potaracat” – veli Roščić.

Sve po zakonu

No, u Brelima se plaše da će Baškovođani “potaracati” i plažu o kojoj i jednima i drugima ovisi egzistencija. Upravo se zbog takvih ljepota i dolazi na Makarsko primorje.

– Kad su u Općini Brela vidjeli da smo na natječaju Ministarstva turizma dobili sredstva za uređenje plaže, bez ikakvih su dozvola počeli raditi na dijelu koji pripada katastarskoj općini Baška Voda. Istoga smo trena poslali komunalne redare, pa je to što su napravili uklonjeno. Istovremeno negiraju da je Ministarstvo prometa, pomorstva i veza, konstatiralo granicu na moru između općina Baška Voda i Brela, a čije je rješenje pravomoćno.

Utvrđena se granica poklapa s granicama katastarske općine. Takvo je rješenje u ime Općine Brela potpisao tadašnji načelnik Ivica Carević, a ja sam isto učinio u ime Općine Baška Voda. Te 2011. godine prihvaćena je granica pomorskog dobra koja je ujedno i katastarska granica između naših općina, a katastar predstavlja i razgraničenje kad su u pitanju prihodi.

Ružno je kad susjed želi ukrasti tuđe. Dobro oni znaju da to nije njihovo – rezolutan je Roščić, koji dodaje da Državna geodetska uprava raspolaže dokazom o katastarskoj granici između Brela i Baške Vode iz 1832. godine, a ta se međa do dana današnjeg nije promijenila.

– Breljani tvrde da je to mijenjano odlukom Skupštine općine Makarska, a iz prostornog je plana vidljivo da se to nikada nije mijenjalo. Netko je u Državnoj geodetskoj upravi ne poštujući katastarske granice ucrtao administrativne, i tu je nastao problem – tvrdi Roščić.

Zona koja završava plažom na kojoj se odvijaju radovi – građevna je. Implicira li to da će se tu podizati apartmani?

– Tu su sada obiteljske kuće i urbane vile – odgovara načelnik Roščić.

S druge strane, u prostornom planu općine Brela, ista je zona turistička, a na taj se način, kaže načelnik Ursić, prostor želi zaštititi od daljnje stambene izgradnje. U obzir dolazi samo gradnja visokokategornika.

I u Brelima se pozivaju na granicu koju je utvrdila Državna geodetska uprava i kao takva se, kažu, ne može osporiti. Prema njoj se crtao prostorni plan Splitsko-dalmatinske županije, međutim, ističu, načelnik Baške Vode to ne poštuje.

Rade bez dozvola

Breljanski poteštat Stipe Ursić upozorava da hotel ispred kojeg se obavljaju sporni radovi, dijeli katastarska granica.

– A u tom se slučaju traži neko drugo rješenje za razgraničenje općina jer ne može jedan te isti objekt biti na teritoriju Brela i Baške Vode. Po zakonu, međuopćinska administrativna granica ne može prelaziti preko fiksnog objekta. Zato je taj dio pripao Brelima, a u skladu s tim napravljen je i prostorni plan Županije splitsko-dalmatinske. I Državna geodetska uprava na taj način prikazuje granicu, a to je jedina mjerodavna institucija za razgraničenje općina – objašnjava mladi načelnik.

Kad se 2017. radila rekonstrukcija hotela “Berulia” u Brelima, ishođena je građevinska dozvola.

Bez obzira što se dijelom nalazi u drugoj katastarskoj općini, Ministarstvo graditeljstva sastavilo je dopis prema kojem je objekt predviđen za rekonstrukciju na teritoriju općine Brela, i da je s tim u vezi na snazi prostorni plan općine Brela.

– Drugi problem je što Općina Baška Voda protuzakonito gradi zaštitno pero u dužini od trideset metara, i to na pomorskom dobru, i bez ijedne jedine dozvole! – tvrdi Ursić.

Breljani strahuju da će devastacijom Bile plaže biti dovedeno u pitanje i funkcioniranje hotela od pet zvjezdica na koji su, kao stanovnici malog mjesta, iznimno ponosni, piše Slobodna Dalmacija.

– Gosti tu dolaze radi bajkovite plaže. Oblutci su toliko čisti, da vas, kad u njih udari sunce, odbljesak zna zaslijepiti. Što će biti s njima zbog mulja koji se tu sada stvara i puste zemlje koja je nabacana? Kriminalno je dirati plažu koja je sto posto prirodna – glavna je poruka koju Ursić želi poslati nadležnima, od kojih očekuje zaustavljanje bagera čije željezne žlice danima premeću Bilu plažu. Čuju li ga?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:00