POZITIVNA NA COVID-19

ZARAŽENA SPECIJALIZANTICA KOJA JE S REBRA DOŠLA POMOĆI ZADARSKOJ PEDIJATRIJI Pregledala 15-ero djece, svi završili u samoizolaciji

 
Bolnica u Zadru
 Luka Gerlanc / CROPIX

Odmah na početku konferencije za novinare Stožera civilne zaštite Zadarske županije, načelnik Šime Vicković kazao je kako su u Zadru još dvije osobe oboljele od koronavirusa, piše Zadarski.hr.

- Imamo još dvije osobe pozitivne osobe na koronavirus. Jednog muškarca starije životne dobi koji je boravio u inozemstvu i trenutno se nalazi na odjelu za COVID -19. Druga zaražena je specijalizantica na Pedijatriji koja je pozitivna na COVID-19, ali nema simptome što znači da je asimptomatski kliconoša. Odmah nakon što smo to saznali, stavili smo sve njene bliske kontakte u samoizolaciju. Treba naglasiti kako je specijalizantica radila samo jedan dan i kako se cijelo vrijeme ponašala prema pravilima struke, nosila je rukavice i zaštitnu masku tijekom pregleda. Osim bliskih kontakata, stupamo u kontakt sa svim pacijentima i njihovim obiteljima koje je pregledala, kazao je epidemiolog Alan Medić dodajući kako je doktorica pregledala 15-ero djece te kako će sva djeca, zajedno sa svojim roditeljima, ići u samoizolaciju.

Ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina kazao je kako zaraženi muškarac (63) ima respiratorne simptome, ali i objasnio kako se zarazila specijalizantica na pedijatriji.

- Kolegica je specijalizaciju iz pedijatrije odrađivala na KBC Rebro, ali mi smo pozvali sve naše specijalizante da nam pomognu u organizaciji rada u ovim okolnostima. Na odjelu pedijatrije imamo problem jer imamo jako mali broj liječnika pedijatara. Kolegica je u subotu došla raditi, a za vrijeme rada je dobila poziv iz KBC Dubrava da je njen kolega pozitivan na koronavirus. Odmah nakon što je to saznala, smjestili smo je u izolaciju te pristupili mjerama sprječavanja širenja zaraze, kazao je ravnatelj Čulina dodajući kako nema nikakvih simptoma, ni temperature niti kašlja.

- Tražio sam od svih liječnika koji su bili u Dubravi ili na Rebru da obave razgovore s epidemiologom, nekima od njih je preporučena samoizolacija, a nekima nije jer su tako odredili epidemiolozi, reko je ravnatelj Čulina dodajući kako je u ovom trenutku sedam doktora u samoizolaciji i osam medicinskih sestara. Zbog toga bolnica ima problema s organizacijom rada na pedijatriji.

- Za sada se snalazimo. Roditelji s djecom trebaju se najprije javiti svojim pedijatrima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Mi smo u bolnice osigurali uvjete za normalni rad na svim odjelima, morali smo zbog toga uvesti novi način rada u timovima - kazao je ravnatelj Čilina, piše Zadarski.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 13:24