VELIKI PROBOJ

Zaraženi brojni pacijenti, liječnici i sestre Klinike za tumore: ‘Pozitivno je pet kirurga...‘

Covid ima 10 pacijenata, 7 medicinskih sestara, jedan fizioterapeut, pet kirurga i jedan otorinolaringolog
Klinika za tumore u Zagrebu (arhiva)
 Tomislav Krišto/Cropix

Na Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice u Zagrebu pozitivno na koronavirus je petero liječnika i pet medicinskih sestara s Odjela abdominalne kirurgije i otorinolaringologije, te ukupno desetero pacijenata.

Ravnatelj bolnice Mario Zovak potvrdio je za Jutarnji da je došlo do velikog proboja virusa.

- Pozitivno je pet operiranih pacijenata koji su na intenzivnoj njezi, pet neoperiranih pacijenata, sedam medicinskih sestara, od čega pet odjelnih i dvije instrumentarke, jedan fizioterapeut, pet kirurga i jedan otorinolaringolog - rekao je za Jutarnji Zovak.

Potvrdio je za HRT da je zbog pet oboljelih kirurga zatvoren Odjel abdominalne kirurgije, a zaražena je i jedna fizioterapeutkinja.

No, napomenuo je kako privremeno zatvaranje bolnice "nije opcija", te da operacijski program neće biti ugrožen jer će se napraviti reorganizacija i premještanje kirurga s drugih odjela.

Ravnatelj KBC-a Zovak kazao je kako je ranije ovaj tjedan razgovarao i s ministrom zdravstva Vilijem Berošem o podijeli na A i B timove. Istaknuo je kako su za preglede u zakazanim terminima koji nisu hitni, pacijenti zamoljeni da ne dolaze.

Ivan Milas, predstojnik Klinike za tumore, također je potvrdio za Jutarnji da je došlo do većeg proboja virusa.

- Na odjelu abdominalne kirurgije pozitivno je pet kirurga, pet medicinskih sestara i dvije instrumentarke. Također, imamo pet pacijenata koji nisu operirani, a pozitivna su dva otorinolaringologa, specijalist i specijalizant - kaže Milas.

Za sada je uzeto 60 briseva, te se bilježe i provjeravaju kontakti koji će morati u samoizolaciju.

- Naravno da je otežan rad. Na abdomibalnoj kirurgiji pozitivno je pet od osam kirurga. Naravno, dio smo velikog KBC-a i oni će nam po potrebi pomoći - navodi Milas i dodaje da je važno sačuvati i pacijente i medicinski kadar.

Inače, smatraju kako je virus u Kliniku ušao preko osoblja, a testiranje je provedeno jer je jedan kirurg dobio temperaturu.

Kada se ispostavilo da je covid pozitivan, zaključeno je da je puno bolesnih, ali asimptomatskih u ovom trenu, tako da se pokušava ustanoviti gdje je izvor zaraze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 10:01