ŽARIŠTE U ĐAKOVU

Zaraženo i sedmero vrtićke djece: Epidemiolozi padaju s nogu, moguće strože mjere

Vrtić radi u sklopu samostana u kojem je zaraza buknula, ali virus se proširio i izvan njega
 Vlado Kos/Cropix

I u subotu je nastavljen negativan trend u broju zaražnih koronavirusom na području Osječko-baranjske županije gdje je zaraza utvrđena kod 29 novih osoba, među kojima je 23 iz Đakova, od kojih je čak sedmero djece iz Dječjeg vrtića Sunčev sjaj Nazaret, koji djeluje u sklopu Samostanu Milosrdnih sestara sv. Križa.

Time je ukupan broj zaražene djece iz ovog vrtića porastao na devet. Jedan od novozaraženih je i svećenik u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, ali među njima su i osobe izvan crkvenog sustava, pa je tako zaraza potvrđena i jednom krizmaniku te kod dvoje roditelja krizmanika. Zaraženo je i dvoje zaposlenika Centra Amadea, dnevnog boravka za starije osobe koji također djeluje pri samostanu. Zbog svega toga Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije razmatra i donošenje nekih jačih restrikcija i mjera, jer epidemiolozi na terenu i u ZZJZ Osječko-baranjske županije 'padaju s nogu' od ogromnog broja uzoraka koje moraju izuzeti, a onda ih u suradnji s kolegama iz KBC-a Osijek i analizirati.

U svakom slučaju zbog velikog broja kontakata i potencijalno pozitivnih osoba sljedećih dana moglo bi doći i do otkazivanja nekih manifestacija i događanja na kojima se očekuje veći broj ljudi, ali u Stožeru još uvijek to nisu definirali. U petak je, pak, testirano 246 uzoraka, koji su pokazali 29 pozitivnih nalaza.

Kao što smo već napisali, 23 ih se odnosi na Đakovo, dvoje na Đakovačke Selce, dvoje je iz Valpova te po jedan iz Osijeka i Ivanovca. Ukupno je na području Osječke županije zaraženo 108 osoba, od kojih je 82 u Đakovu. U KBC-u Osijek hospitalizirano je 19 pacijenata, a ostali se liječe kod kuće. Nitko nema teže simptome oboljenja. Velik je broj i onih koji su u samoizolaciji, čak 903, a u posljednja 24 sata zabilježeno je jedno kršenje ove mjere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:41