KORONA U ZABOKU

Zaraženo sedmero učenika iz istog razreda i učiteljica: Je li riječ o britanskom soju?

Zatražili smo sekvenciranje na mutirajuće sojeve i čekamo rezultate. Može biti bilo koji soj, pojasnio je dr. Lipovac
Ilustracija





 
 Vlado Kos/Cropix

Raste broj zaraženih učenika covidom-19 u zabočkoj Osnovnoj školi. Nakon pozitivnih nalaza sedmero učenika i učiteljice, stigla je potvrda o zarazi još jednog djeteta pa je do u danas u 14 sati ukupno osmero zagorskih osmoškolaca doma s dijagnozom covida-19.

Osim njih, s nastave će u sljedećih 10 dana izostati svi učenici iz njihovog razreda, a do ponedjeljka su na online nastavi i učenici iz iste školske smjene. U ovom trenutku ukupno sedamdesetak zabočkih školaraca, nastavu prati od kuće.

U Zavodu za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije, kažu da se škola neće zatvarati.

- Nema potrebe. Dio škole gdje su niži razredi, odvojen je od viših razreda, a osim toga razred s prvim zaraženim učenikom od prvoga je dana u samoizolaciji. Virus se iz tog razreda zasad nije proširio, pa vjerujemo da se ni neće. Poduzeli smo sve mjere da se to ne dogodi – rekao je za Jutarnji Tomica Jadan, ravnatelj Zavoda.

Radi li se ili ne o takozvanom britanskom soju virusa, službene potvrde nema. Uzorci su poslani na sekvencioniranje mutirajućih sojeva, čekaju se rezultati.

Iako se zbog brzine širenja posumnjalo na britanski soj, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije, Tomislav Jadan, ne želi naprečac donositi zaključke. Ne negira tu mogućnost, ali ljute ga, kaže, nepotvrđene tvrdnje.

Iako se ne zna put zaraze, djeca u školu Ksavera Šandora Gjalskog dolaze školskim autobusima pa je moguće da se zaraza proširila i na učenike drugih razreda iz iste školske smjene.

Nastavu prate online.

Krapinsko-zagorska županija do 1. ožujka imala je 9711 osoba zaraženih covidom-19 i 239 smrtnih slučajeva. Od Nove godine do početka mjeseca, pozitivno je bilo 411 osoba i 14 je umrlih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:17