KARLOVAC

'ZARAZILA SAM SVOJU BEBU, TEK JE DRUGI TEST POKAZAO DA SAM POZITIVNA' Ispovijest mame najmlađeg hrvatskog pacijenta zaraženog koronom

 
OB Karlovac i ilustracija trudnice
 Robert Fajt / CROPIX / Getty Images/iStockphoto

Najmlađi hrvatski pacijent pozitivan na koronavirus, dvomjesečna beba s područja Duge Rese, u vrlo je dobrom stanju, situacija se prati i trenutno nema razloga za bilo kakvu zabrinutost. Kada se u tome slažu infektolog Opće bolnice Karlovac dr. Luka Jerković i majka, koja je i sama zaražena, to mora biti tako.

Potvrdu da je dugoreška beba najmlađa zaražena među 1222 hrvatskih pacijenata dala je karlovačka epidemiologinja dr. Biserka Hranilović na redovnoj konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Karlovačke županije. Dr. Luka Jerković rekao je da se zarazila od majke koja je bila u izolaciji i dodao da je beba imala tek blage respiratorne probleme te je na kućnoj njezi.

Slučaj zaraze majke i bebe je specifičan i još je jedan pokazatelj koliko je malo potrebno da se čovjek nađe u na danas toliko neželjenoj listi “pozitivnih” osoba u Hrvatskoj. S oboje roditelja razgovarali smo telefonski. Otac nam je kratko rekao da će sve biti dobro. Vrlo disciplinirano su se držali higijenskih i drugih propisanih mjera te se on nije zarazio, no bebu je bilo nemoguće toliko izolirati od majke. Kaže nam to i ona sama. Evo kako je sve kod njih krenulo.

- Ja sam također kolateralna žrtva, našla sam se na krivom mjestu u krivo vrijeme. Bila sam kod mame u frizerskom salonu. Tada je tamo došla i gospođa, čiji je muž bio pozitivan, a ona je bila prijenosnik. Mi to, naravno, tada nismo mogli znati. Bili su to sami počeci svega ovoga što će uslijediti.

Ja sam dva dana nakon toga dobila temperaturu, još mi je nakon poroda imunitet slab, pa je možda i to bio razlog. Nisam odmah pomislila na koronavirus, ali kada je do nas došla informacija da su pozitivni ta gospođa i njezin muž, počela sam sumnjati. Zato sam se javila liječnici i zamolila testiranje - kaže nam majka bebe.

Napravila ga je, no test je bio negativan. Mogla je odahnuti zbog onoga što joj je u tom trenutku pisalo na dokumentu iz Klinike “Dr. Fran Mihaljević”, ali nikako ne i zbog svog zdravstvenog stanja.

- Meni je i dalje bilo loše, imala sam temperaturu, kašljala sam, boljela su me pluća i osjećala sam opću slabost. Izlazio mi je 14. dan samoizolacije, ali sam osjećala da nešto nije u redu, da to nije samo viroza. Javila sam se obiteljskoj liječnici, koja je isforsirala da se ponovi test. Ovim putem joj zahvaljujem jer se tada pokazalo da sam ipak pozitivna - kaže majka.

Čitavo vrijeme su se, dakle, pridržavali mjera, pa samo zbog toga nije zaražen i suprug.

- Bebu jednostavno nisam mogla izolirati, pogotovo s prvim nalazom koji je bio negativan, misliš bit će u redu. No, dobro je i sada. Temperatura je djetetu bila povišena samo dva dana, sada malo zakašlje i curi nosić.

Ja mogu reći da me boli tijelo, ali on ne, tako da mi je teško sada reći kako se osjeća, no nadamo se da će sve biti u redu. Svi kažu da bebe ovaj virus podnose lako i bez poteškoća - optimistična je majka.

- To je zato što je snažan na tatu - dobacio je njezin suprug, koji, kao i svaki tata, želi pokupiti barem dio zasluga za brz i dobar oporavak bebe.

Treći dan zaredom bez novozaraženih

Na području Karlovačke županije ukupno su do sada od Covida-19 oboljele 24 osobe, a jedna od njih je preminula. Treći dan zaredom, jučer su svi nalazi bili negativni, zadnji pozitivni bio je 3. travnja, što govori da se stanovnici vrlo dobro pridržavaju propisanih mjera.

U Općoj bolnici Karlovac je šest hospitaliziranih, jedna je osoba u Klinici “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu. Prosjek godina oboljelih je 55. Nešto više oboljelih čine žene, u prosjeku u dobi od 57 godina, za razliku od muškaraca prosječne dobi 52 godine. Najstarija osoba ima 82 godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 08:14