DUBROVAČKA BISKUPIJA

Zaređen novi dubrovački biskup mons. Roko Glasnović: ‘Srcem i dušom sam vam na raspolaganju‘

Slavlju su nazočili brojni nadbiskupi i biskupi iz Hrvatske i inozemstva...
 Dubrovačka Biskupija

Euharistijsko slavlje biskupskog ređenja imenovanog dubrovačkog biskupa mons. Roka Glasnovića održano je u subotu u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike.

Glavni zareditelj trećeg stupnja sakramenta svetog reda bio je mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski i hvarski mons. Petar Palić, a suzareditelji nadbiskup koadjutor riječki i dosadašnji apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije mons. Mate Uzinić i biskup šibenski mons. Tomislav Rogić.

image
Dubrovačka Biskupija

U procesiji su imenovanog biskupa Glasnovića do oltara dopratili prezbiteri pratitelji don Franjo Glasnović, župnik Župe Našašća sv. Križa u Vodicama i don Marijan Kosić, župnik Župe sv. Marije Velike u Cresu.

Uime Dubrovačke biskupije biskupsko ređenje za novog biskupa od biskupa glavnog zareditelja zatražio je župnik župe sv. Petra- Boninovo don Ante Burić. Bulu imenovanja pročitao je i pokazao vjerničkoj zajednici apostolski nuncij u RH mons. Giorgio Lingua.

Biskup Palić u svojoj je homiliji, među ostalim, istaknuo kako činom ređenja bivamo uronjeni i u duhovnu baštinu novoga biskupa Roka.

image
Dubrovačka Biskupija

"Ta baština je, ponajprije, prožeta životnom stvarnošću mnogih generacija janjevačkih vjerničkih obitelji, koje su čvrstom vjerom, nepokolebljivom nadom i gorljivom ljubavlju svjedočile svoju čvrstu ukorijenjenost u Bogu, Katoličkoj Crkvi i hrvatskome narodu. Ta je baština prožeta mučeništvom i trpljenjem za vjeru mnogih naših predaka, pradjedova i djedova", rekao je.

Nadalje, dodao je, baština je to jednoga od mnogih hrvatskih gradova - Šibenika i njegovih knezova i kraljeva. I na kraju, baština je to ove 'Dubrave hridi', koja ljubomorno čuva ljepotu, sklad i 'lijepu, dragu i slatku slobodu', koja se 'ne prodaje za sve zlato', rekao je mons. Palić.

Poželio je novom biskupu da ga prati zagovor sv. Mihovila i sv. Vlaha.

image
Dubrovačka Biskupija

"Dobri Bog neka obilno blagoslovi tvoju službu dubrovačkog biskupa. Ti je, pak, vrši čvrstom vjerom, nadom koja ne postiđuje i ljubavlju koja je razlivena u srcima našim po Duhu Svetom koji nam je darovan", zaključio je Palić.

Dubrovački biskup mons. Roko Glasnović zahvalio je mnogima te se prisjetio riječi nekadašnjeg šibenskog biskupa Srećka Badurine o svećeništvu:

"Samo Crkva koja zrači ljubavlju, samo prezbiter koji zrači pastoralnom ljubavlju, privlači i zaslužuje trajno nenačeto povjerenje. Prihvatimo li to mjerilo, taj sud nad nama samima, onda nam je lakše razmišljati, lakše nam je priznati i naše slabosti, naše nedostatke, lakše nam je, jer je to Božji put, Božja snaga, Božji Duh.

image
Dubrovačka Biskupija

Tako možemo napredovati, usavršavati se, dostizati više razine i višu kvalitetu, i ostvarivati zaista ono za što smo poslani, da narod ne luta 'kao ovce bez pastira', nego da zaista imaju pastire i da zaista imaju u sebi iskustvo da su ljubljeni zbog njih samih, a ne radi nekih interesa, da su ljubljeni pravom pastirskom ljubavlju, pravom Kristovom ljubavlju, i da stoga u njima može rasti sigurnost, smirenost, a onda iskrenost odnosa prema Bogu i iskrenost odnosa prema ljudima.

To humanizira, to uzdiže ljude, to smiruje strasti, to ulazi čak u podsvijest, to liječi bjesove. Isusova je ljubav ljekovita", citirao je Glasnović.

Na kraju slavlja, pozdravni govor održali su splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić, zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić, generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić u ime svećenstva te Slavica Batina uime vjernika laika i obitelji Dubrovačke biskupije.

Slavlju su nazočili brojni nadbiskupi i biskupi iz Hrvatske i inozemstva, kao i Glasnovićeva obitelj, rodbina i prijatelji te svećenici, redovnici i redovnice janjevačkog podrijetla s raznih strana te predstavnici drugih religijskih zajednica i društveno- političkog i kulturnog života.

Ređenje je održano uz poštivanje epidemioloških mjera.

Glasnović vjernicima: Srcem i dušom stavljam vam se na raspolaganje

Novi dubrovački biskup mons. Roko Glasnović u subotu je nakon ređenja poručio vjernicima Dubrovačke biskupije kako im se srcem i dušom stavlja na raspolaganje sa svojim talentima, kako bi, uz Božju pomoć, zajedno koračali sinodalnim hodom.

Biskup Glasnović je istaknuo kako treba prihvatiti Krista kao spasitelja te biti blizu jedni drugima, jer svatko ima nešto reći i ima pravo biti prihvaćen.

Dodao je kako se osjeća radosno i blagoslovljeno te je zahvalio i medijima koji su prenijeli svečano ređenje onima koji zbog pandemije koronavirusom nisu mogli nazočiti.

„Gledam lica i radujem se, jer u svakom licu vidimo i prepoznajemo Božju sliku. Molili smo za sve. Zaista je velika radost i svi žele čestitati”, rekao je Glasnović.

Komentirajući nedavni popis stanovništva istaknuo je kako je potrebno biti otvoren za izazove te se založiti za najbolje rješenje. Dodao je kako je Dubrovačka biskupija dobro organizacijski posložena.

„Na dobrom smo putu ostvariti naše poslanje, biti u službi zajednici dubrovačkoj Crkvi”, zaključio je biskup Glasnović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:21