RESTRIKCIJE

Žarište korone u Hrvatskoj: Stožer civilne zaštite u Đakovu donio posebne mjere za grad

Trenutačno je na području Osječko-baranjske županije 150 osoba aktivno na ovaj virus, od kojih je 120 s područja Đakova
Đakovo
 Vlado Kos/Cropix

Nakon sastanka županijskog stožer za civilnu zaštitu Osječko-baranjske županije i stožera grada Đakova iznijeto je nekoliko mjera koje će biti na snazi idućih 14 dana, javlja HRT.

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Đakova Antun Galić kazao je da je većina vjenčanja odgođena.

- Postoje tri vjenčanja ovoga vikenda koja nisu s područja Đakova. Tamo će biti do 200 sudionika. Što se tiče bazena, radit će u ograničenim uvjetima. Do 300 ljudi će se tamo moći kontrolirati. Epidemiolozi tvrde da klor ubija virus. Svi ugostiteljski objekti radit će samo do 24 sata. Odgođene su krizme i pričesti u narednih 14 dana. Mise će se organizirati na otvorenom, rečeno je na konferenciji za novinare.

- Na ulazu u trgovinama provodit će se dezinfekcija bez barijere, obvezna je maska. Reduciran je broj kupaca, a obavezna je i kontrola ulaska i izlaska. Rekreativne aktivnosti, korištenje igrališta, dozvoljeno je uz uvjet da se neće koristiti zatvoreni objekti, odnosno svlačionice i da će se redovito dezinficirati sprava i površina. Sve ove mjere odnose se na sva naselja grada Đakova, izjavio je Galić.

Načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Goran Ivanović izjavio je da je grad Đakovo najveće žarište koronavirusa na području te županije.

- Sve to što je rekao Antun Galić prošlo je kroz sustav za javno zdravstvo. Nije niti stožer civilne zaštite niti politika ta koja određuje što su mjere koje će se donijeti na području grada Đakova. Ako će se bolest pojačavati, pojačavat ćemo i mjere, kazao je Ivanović.

U Osječko-baranjskoj županiji je sedam novozaraženih osoba u posljednja 24 sata. U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata obrađen je ukupno 191 uzorak, a svi novozaraženi su iz Đakova. Trenutačno je na području Osječko-baranjske županije 150 osoba aktivno na ovaj virus, od kojih je 120 s područja Đakova. Jučer nitko nije hospitaliziran u KBC-e Osijek, gdje je i dalje 24 oboljelih na bolničkom praćenju, no nitko nema teže simptome bolesti.

Samoizolacija je određena za novih 313 kontakata pozitivnih na koronavirus, pa je ukupno na području županije pod tom mjerom 1.466 osoba. Policija je obavila šest provjera i svi su zatečeni na prijavljenoj adresi.

Antun Galić, načelnik Stožera civilne zaštite Đakova kazao je da su današnje informacije ohrabrujuće u odnosu na jučerašnje.

- Od ponedjeljka su na području Đakova 122 zaražena. Od sedam novozaraženih nijedan nema veze s krizmom. Nekoliko krizmanika je zaraženo, ali su svima detektirani kontakti sa strane, dodaje Galić.

Stjepan Bošnjaković, načelnik Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije istaknuo je da je danas "poduzeta aktivnost da se kompletan prostor škole u Sikirevcima dezinficira".

- Sad ćemo pratiti daljnji razvoj situacije odnosno testiranje svih kontakata pozitivne učiteljice i naravno daljnje sve aktivnosti će provjeriti epidemiolozi Zavoda za javno zdravstvo, izjavio je Bošnjaković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:02