INTEVJU

Žarko Tušek: 'Dolazi nova era investiranja u Hrvatsko zagorje'

U realizaciji su svi projekti koje smo obećali u prošloj kampanji; grade se vrtići, ceste, pruga do Zaboka se elektrificira
 Damjan Tadić / CROPIX

Zanimljivo je kako je na nacionalnoj razini ne tako poznat saborski zastupnik i predsjednik zagorskog HDZ-a Žarko Tušek (37) u Predsjedništvo vladajuće stranke izabran s najvećim brojem glasova. Točnije, više od njegovih 1100 glasova dobili su Darko Milinović i Zlatko Hasanbegović, ali oni više nisu članovi stranke. Kao najveće postignuće zagorskog HDZ-a kojem je na čelu, Tušek ističe više od dvije milijarde kuna državnih investicija u Krapinsko-zagorsku županiju.

Koliko ste zagorski HDZ i vi osobno zaslužni za oko dvije milijarde kuna investicija?

- Zaslužni smo utoliko što guramo ključne projekte, sustavno upozoravamo na ključne prioritete.. Ponosan sam što su u realizaciji apsolutno svi projekti koje smo obećali u prošloj parlamentarnoj kampanji. Elektrifikacija pruge do Zaboka u vrijednosti 520 milijuna kuna, projekt Aglomeracija Zabok - Zlatar vrijedan 600 milijuna kuna, vrtići u vrijednosti od 100 milijuna kuna te oko 520 milijuna kuna u cestogradnju: rekonstrukcija D-24, spojna cesta prema Krapini, brza cesta prema Mariji Bistrici, cesta u poslovnoj zoni u Humu na Sutli…

Projekt Zagorje jasno je političko i programsko opredjeljenje Vlade Andreja Plenkovića. Svakodnevno se radi puno, nema općine ni grada bez višemilijunskog projekta. Krapinsko zagorska županija veliko je gradilište, a svakodnevno se raspisuju natječaji vrijedni po nekoliko milijuna kuna i osmišljavaju novi programi.

Najavili ste da će početak novog velikog investicijskog ciklusa u Zagorju biti sjednica Vlade u Krapini, na kojoj očekujete potpisivanje višemilijunskih programa i projekata za razvoj županije. Kada će biti sjednica Vlade u Krapini?

- Načelni je dogovor jesen ove godine, početak rujna, Tjedan kajkavske kulture - najvažniji kulturni i gospodarski tjedan Krapinsko-zagorske županije i šire. Datum još dogovaramo.

Izjavili ste da zagorski HDZ politički i programski intenzivno priprema sjednicu Vlade u Krapini.

- Politički ju pripremamo jer želimo poslati jasnu političku poruku. HDZ je osnovao Krapinsko-zagorsku županiju i kroz njezin naziv i ustoličenje, iako ona nije cijelo Hrvatsko zagorje, sačuvao regionalnu poziciju zagorske regije. Programski, pripremamo katalog projekata. Slijedi nova era investiranja u Hrvatsko zagorje.

Kako ocjenjujete rad zagorskog župana Željka Kolara?

- Kontinuitet neuspjeha, kontinuitet nastavka SDP-ovih obećanja, kontinuitet samopromocije. Župan Kolar stvara od sebe kult ličnosti, lažni dojam osobe koja puno radi. Ali, rad nije pet priloga dnevno na zagorskim radiopostajama i deset slika na prve tri stranice lokalnih novina. Rad su projekti. A župan Kolar nije doveo niti jedan ozbiljan projekt ni u turizmu, ni u industriji, ni u poljoprivredi.

Kako to da u županiji godinama vlada koalicija SDP-a, a zagorski HDZ ima najviše gradonačelnika i načelnika?

- Tako se posložilo. Puno je odgovornosti tijekom svih ovih godina i na HDZ-u, svjesni smo toga. Danas je HDZ stranka koja ima najveći potencijal okupljanja, a tolerantna je i korektna prema svim akterima u političkom životu.

Kako biste se predstavili ljudima izvan Zagorja?

- Rođen sam u Zaboku, dolazim iz klasične seoske zagorske radničke obitelji, naslonjene na zemlju, rad i Crkvu. U obitelji imam nekoliko svećenika, a i majka mi je vjeroučiteljica. U sretnom sam braku sa suprugom Gordanom, otac Jelene Mare koja će u svibnju navršiti tri godine. Klasičnu gimnaziju završio sam kao katolički sjemeništarac u Zagrebu te upisao Pravni fakultet, koji sam prekinuo na trećoj godini i krenuo u poduzetničke vode. Žao mi je da tada nisam diplomirao, pa sam upravo sada predao diplomski na Visokoj školi za financije i pravo Effectus.

Kada ste ušli u HDZ?

- Prije 17 godina kao volonter pa stranački operativac u svim izbornim ciklusima od 2003. do danas. Bio sam predsjednik temeljnog ogranka, Gradskog odbora, županijske Mladeži, nacionalni dopredsjednik Mladeži, a 2012. sam sa 30 godina postao najmlađi predsjednik Županijskog odbora HDZ-a.

Nema što nisam radio i nema što nisam bio. Do ulaska u Sabor prije tri godine nijednom nisam bio na dužnosti tako da mi je to profesija od koje živim, a prikupio sam lijep broj godina radnog staža. I danas održavam kontakte u realnom sektoru iz kojeg sam potekao, kojem ću se kad-tad vratiti i koji je jedan od fokusa mojeg političkog rada - to su gospodarstvo, poduzetništvo i obrtništvo.

Kako vam je uspjelo da u Predsjedništvo HDZ-a budete izabrani s više od 1100 glasova?

- Iskreno, oko toga se nisam previše trudio. Imam iznimno dobre odnose sa svim predsjednicima ŽO-a. Poštujem ih, vjerujem da oni poštuju mene, a ti glasovi to potvrđuju. Iako, treba biti iskren i reći da je tehnologija izbora za članove Predsjedništva drugačija od tehnologije izbora za nacionalne potpredsjednike, pa je malo lakše sakupiti nešto više glasova. No, ponosan sam na taj broj glasova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 23:29