STIGLA STRUJA

Zaseok kod Pakraca u 2021. godini po prvi puta dobio struju: ‘Koristili smo lampaše, agregate...‘

‘U zemlji gdje je rođen Nikola Tesla ne možemo dopustiti da u 21. stoljeću postoji kuća koja nema električnu energiju‘
Ilustracija
 Mischa Keijser/Cultura Rf/Profimedia

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić u utorak su zaseoku Bjelajci kod Pakraca pustili u rad fotonaponske sustave za napajanja električnom energijom za četiri kućanstva.

Jedna od obitelji iz toga sela na sjevernim obroncima Psunja nikada nije bila priključena na elektro-energetsku mrežu, a ostale su bez struje od Domovinskog rata.

Direkor Fond za zaštitu okoliša i energetsku činkovitost koji provodi pilot projekt elektrifikacije kućanstva Siniša Kukić je rekao da se „u zemlji gdje je rođen Nikola Tesla ne možemo dopustiti da u 21. stoljeću postoji kuća koja nema električnu energiju".

"Fotonaponskim ćelijama u narednih godinu dana električnu energiju ćemo dovesti u sto kuća“, rekao je Kukić.

Dodao je kako je za četiri kuće u Bjelajcima i dvije na području Siska utrošeno oko 400 tisuća kuna.

Boris Milošević je istaknuo kako će Vlada do kraja mandata dovesti električnu energiju u sva hrvatska sela koja nemaju struju.

„Do kraja iduće godine je plan u potpunosti obnoviti niskonaponsku mrežu, a nakon toga u preostalim selima instalirati fotonaponske mreže. Na ovaj način ljudima želimo omogućiti da kvalitetno žive na svojim ognjištima“, rekao je Milošević.

U ime mještana Bjelajaca zahvalio se Jasmin Gunjavić u čijem je dvorištu održana prigodna svečanosti. Istaknuo je da osim njegove četveročlane obitelji tu još žive tri s ukupno devet članova.

„Koristili smo lampaše, agregate i boce za plin, a sada će biti puno lakše organizirati život i planirati budućnost“, rekao je Gunjavić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:18