NOVI PRAVILNIK

ZAŠTITA DOMAĆE PROIZVODNJE I STROŽA KONTROLA Voće i povrće trećih zemalja nadzirat će više od 60 inspektora

 Damjan Tadić / HANZA MEDIA

Nakon upozorenja udruga proizvođača voća i povrća o nelojalnoj konkurenciji uvozne robe upitne zdravstvene ispravnosti koja dolazi na naše tržište iz trećih zemalja ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić objavio je novi Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima.

Najvažnija novost je da će fitosanitarni inspektori dodatno pojačati kontrolu voća i povrća koje na tržište dolazi iz trećih zemalja (koje nisu u EU), a od 15. srpnja je povećana i naknada za inspekcijski nadzor i kontrolu usklađenosti voća i povrća sa standardima EU sa 90 na 2000 kuna za svaki obavljen inspekcijski nadzor ili kontrolu, i to za svaku pojedinu vrstu voća i povrća.

Standard

Tako će fitosanitarni inspektori odsad dodatno kontrolirati voće i povrće koje se u Hrvatsku uvozi iz trećih zemalja, a koje podliježe općem tržišnom standardu. Na toj listi su: trešnja, višnja, malina, kupina, ribiz, borovnica, brusnica, aronija, lubenica, dinja, tikvice, krastavac, patlidžan, kupus glavati (bijeli i crveni), kelj, cvjetača, luk (crveni i srebrenac), poriluk, mrkva i celer korjenaš.

Inače, sve vrste voća i povrća moraju biti u skladu s općim tržišnim standardom, dok određene vrste voće i povrća zbog svoje specifičnosti podliježu i posebnim tržišnim standardima - u toj skupini su: jabuke, agrumi, kivi, lisnata salata, endivija kovrčavog i ravnog lista, breskve i nektarine, kruške, jagode, slatke paprike, stolno grožđe i rajčice.

Posebno educirani

Dakle, sve voće i povrće koje nije obuhvaćeno posebnim tržišnim standardima mora biti u skladu s općim tržišnim standardom da bi se moglo staviti na police u trgovačkim centrima te na štandove na tržnicama.

Trenutačno je u odjelima - područnim jedinicama Zagreb, Varaždin, Osijek, Rijeka i Split - raspoređeno 66 poljoprivrednih inspektora, od kojih je 61 inspektor educiran za provođenje inspekcijskih nadzora i kontrole usklađenosti voća i povrća s propisanim tržišnim standardima.

Tijekom srpnja i kolovoza 2017. godine inspekcijske nadzore prema traženju Sektora inspekcija u poljoprivredi provodit će kontinuirano 47 poljoprivrednih inspektora na cijelom području Republike Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:27