PLENKOVIĆ NA VLADI

‘Zaštitit ćemo pilote koje Srbija optužuje za ratni zločin. Protjerivanje diplomata iz Rusije? Odlučit ćemo o potezima ‘

Na dnevnom je redu prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zemljišnim knjigama i prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o matičnom broju

Andrej Plenković

 Davor Pongracic/Cropix

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici počela je sjednica Vlade RH. Na početku sjednice premijer Andrej Plenković komentirao je optužnicu protiv četvorice pilota iz vremena oslobodilačke operacije Oluja. Rekao je da sjednica Vlade kasni jer upravo dolazi sa sastanka s četvoricom pilota.

- Nemamo u ovom trenutku konkretnih dokumenata ni zamolbi za pravnu pomoć. Kao što sam već rekao, za nas je cijeli Domovinski rat, a osobito operacija Oluja i Bljesak, dio oslobodilačkih napora za zaštitu naših teritorija i nikada nije bilo zapovjedi usmjerenih protiv civilnih ciljeva. Vlada RH će, kao što je postupala i ranije, iskoristiti sve mehanizme da zaštiti pilote i dignitet Domovinskog rata i tako uputi jasnu poruku o vrijednostima, rekao je.

- Ovakvim potezima Srbija radi korake unazad u izgradnji pomirenja i pomirbe što nije nikako dobro za odnose, nego stvara polariziranu atmosferu koju ćemo mi kao odgovorna Vlada znati riješiti i nastaviti politiku normalizacije odnosa. S nama je Anja Šimpraga kao potpredsjednica Vlade.

Rekao je da želi poslati poruku pilotima i kazati da će Hrvatska znati iskoristiti mehanizme koji su joj na raspolaganju.

Potom je izrazio sućut američkom narodu vezano uz pokolj u Teksasu, pri čemu je smrtno stradala 21 osoba.

Plenković se osvrnuo i na pet članova veleposlanstva Hrvatske koji su protjerani u Moskvi i kazao kako će razmotriti slučaj i dalje odlučiti o potezima.

Potom je komentirao je i veliku štetu nastalu od oluje u pet županija i kazao kako će se nakon procjene vidjeti kako se može pomoći poljoprivrednicima u obnovi.

Rast BDP-a u prvom kvartalu je ohrabrujuć uoči početka turističke sezone i u kontekstu napora za nastavak gospodarskog oporavka, rekao je Plenković.

"Državni zavod za statistiku objavio je podatak da je rast u prvom tromjesečju iznosio sedam posto u odnosu na prvo tromjesečje 2021. godine, što osjećamo pozivnim i ocjenjujemo vrlo ohrabrujućim uoči početka turističke sezone i svih napora da Hrvatska i ove godine bude agilna i aktivna", rekao je Plenković.

Dodao je da tu prije svega misli na gospodarstvo, poduzetnike i građane, te da Hrvatska nastavi proces ekonomskog oporavka.

Premijer je kazao kako Hrvatska u ovom trenutku nema ekonomskih neravnoteža, nakon što smo imali visok javni dug i niz poteškoća.

- Očekujemo dobre vijesti, idemo prema finalnoj fazi kad je riječ o članstvu u europodručju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:47