PRAVNICI SU PROTIV

Zašto fakulteti ne žele objaviti vlastite radove?

Od 1. listopada svi diplomski radovi i doktorati moraju biti objavljeni na webu, a Sveučilište u Zagrebu već se mjesecima opire
 CROPIX

Prvi put u Hrvatskoj svi diplomski radovi studenata kao i doktorati moraju biti objavljeni na internetskim stranicama sveučilišnih knjižnica. Nalaže to izmijenjeni Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, a primjena novosti trebala bi masovnije krenuti s novom akademskom godinom, 1. listopada.

Rektorov dopis

No, u provedbi prakse uobičajene na europskim sveučilištima pojedina hrvatska sveučilišta vidjela su problem. Članak Zakona o znanstvenoj djelatnosti koji propisuje javnu i trajnu objavu doktorata i diplomskih radova u koliziji je, tvrde sveučilišni pravnici, sa Zakonom o autorskim pravima.

Na to je prvi upozorio Aleksa Bjeliš, rektor Sveučilišta u Zagrebu, prije šest mjeseci.

Problem je postavio na sljedeći način: studenti i poslijediplomandi imaju autorsko pravo na završnim radovima i doktorskim disertacijama budući da su oni autori tih autorskih djela. Imati isključivo pravo znači biti u mogućnosti svakome zabraniti korištenje autorskog djela, upozorio je zagrebački rektor dopisom upućenim bivšoj garnituri Ministarstva znanosti ( Jovanovićev mandat).

Nositelji prava

Iako smatra da je objava radova poželjna iz niza razloga, Bjeliš u dopisu dodaje kako je 'na žalost za Sveučilište i njegove sastavnice ta ideja neprovediva bez pribavljanja odobrenja nositelja autorskoga prava (studenta, op.a.)'.

Problem bi se mogao riješiti,sugeriraju nam na ostalim sveučilištima, na način da se od svakog studenta zatraži suglasnost za objavu njegova rada.

U zagrebačkom Rektoratu u tomu su našli prepreku. Nisu, kažu, u mogućnosti pribaviti takva odobrenja od studenata koji su već započeli studij. Po zakonu, naime, oni moraju završiti studij po pravilima po kojima su ga i upisali.

Također, upozorio je rektor Bjeliš nadležne u Ministarstvu, 'samo Sveučilište nema mogućnosti nametanja ikakvog rješenja svojim fakultetima u pogledu uređenja odnosa fakultet-student kada je riječ o autorskim i srodnim pravima'.

Na navedeni dopis rektor Bjeliš dobio je odgovor u kojem mu je očito da u Ministarstvu znanosti ne vide problem s kolizijom.

- Poštovani prof. dr. sc. Bjeliš, svakako ste upoznati da na razini znanstveno razvijenih zemalja svijeta, a posebice država članica EU, postoji naglašena tendencija prema 'open accessu' (otvoreni pristup) kao neposrednom, slobodnom i neograničenom online pristupu digitalnoj znanstvenoj građi - odgovaraju u Ministarstvu znanosti.

Privola studenata

Podsjećaju da je Sveučilište u Zagrebu usvojilo Deklaraciju o otvorenom pristupu digitalnim znanstvenim informacijama. Podsjećaju i na to da Hrvatska kao članica EU mora provoditi preporuke Vijeća EU o diseminaciji znanstvenih publikacija i podataka kao nužnih za razvoj Europskog istraživačkog prostora.

Što se kolizije sa Zakonom o autorskim pravima tiče, napominju da Sveučilište može objaviti diplomske i doktorske radove a da ne krši druge propise.

Jedno od objašnjenja jest da to proizlazi iz činjenice da su diplomski i doktorski radovi nastali korištenjem sredstava, resursa i opreme javnih financijskih sredstava.

Zaključak ove rasprave između najvećeg sveučilišta u državi i Ministarstva, vođene pisanim putem punih šest mjeseci, je sljedeći: sva visoka učilišta u Hrvatskoj moraju objaviti završne radove. Kako? Na način da prilikom prijave završnih radova studenata od njih zatraže da daju suglasnost za objavu svojih radova. Na koji način? Unificiranim obrascem.

Zanimljivo da su bilo kakvu dilemu zaobišli na nekim fakultetima u Zagrebu ili na drugim sveučilištima.

- Što se nas tiče, mi bismo mogli objaviti i radove naših studenata iz ranijih godina, ne samo od 1. listopada ove. Već nekoliko godina od studenata tražimo da preddiplomske radove osim u papirnatom obliku predaju i u digitalnom. Uz to, štitimo se na način da tražimo privolu studenata za objavu rada - kaže Ivan Prskalo, dekan Učiteljskog fakulteta u Zagrebu

Ustavni sud?

Problem s javnom objavom završnih radova ne vide ni na Sveučilištu u Rijeci, koji su dio svojih radova studenata sa 11 fakulteta i četiri odjela već objavili na internetu.

- Svima nam je cilj da budemo vidljivi i da lakše dolazimo do informacija. Zakoni možda malo jesu kontradiktorni, no doktorski radovi u svakome slučaju moraju biti javni i prije obrane. A i sama obrana je javna - kaže Zlatan Car, prorektor Sveučilišta u Rijeci. Javnu objavu radova, kaže Car, moguće je izbjeći u dva slučaja - ako je rad financiran drugim sredstvima (primjerice, farmaceutske industrije) ili kada je riječ o zabrani podataka koji su javna tajna. U dilemi oko ove teme je i Damir Boras, novi rektor čiji mandat počinje 1. listopada.

- Donošenje izmjena zakona pokazuje da dragi gospodin Zelenika nije razmišljao o koliziji. Ovo nije jedini takav slučaj - kaže Boras. O svemu će se konzultirati s pravnicima, a možda i zatražiti mišljenje Ustavnog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:17