VODITELJ ROBNE KUĆE IKEA ZAGREB

Zašto IKEA daje očevima dodatni plaćeni roditeljski dopust?

Piše Nikolas Migkianis, voditelj robne kuće Ikea Zagreb
Nikolas Migkianis
 Hanza Media

Direktor sam robne kuće IKEA Zagreb i otac jedne kćeri. Vrijeme koje provodim s obitelji iznimno mi je važno i svjestan sam da je to posebno važno mojim kolegama i kolegicama koji prvi put postaju roditelji ili dobiju novu bebu.

Svi znamo kako su prvi mjeseci s bebom u kući najteži, a prve godine najvažnije te kako nam je teško odvajati se od tako male djece i vratiti se radnim obvezama. Posebno to znaju naše kolegice koje ipak i dalje najčešće koriste roditeljski dopust.

Zato se uvijek trudimo pronaći nove načine da naši zaposlenici mogu ostvariti zdravu ravnotežu između privatnog i poslovnog života. U tom smislu, ponosan sam na novi poticaj kojim će novi tate u tvrtki IKEA Hrvatska od sada moći koristiti mjesec dana plaćenog dopusta. Tijekom jednokratnog dopusta novim ćemo tatama osigurati punu plaću, a moći će ga provesti sa svojom bebom nakon što se njihove partnerice vrate na posao.

Mame na dopustu

Smatramo da ovom odlukom doprinosimo ravnopravnosti u društvu. Svjesni smo kako u više od 95% slučajeva u Hrvatskoj uglavnom mame odlaze na roditeljski dopust, najčešće stoga što obitelji odlučuju da je to bolje zbog financijskih razloga, ali i zbog straha od negativnog imidža u javnosti ili mišljenja poslodavca. Kao tvrtka okrenuta postizanju rodne ravnopravnosti, plaćenim dopustom za naše tate želimo promicati ravnopravno sudjelovanje očeva u odgoju djece, povećati razumijevanje kolega o podjeli uloga kod kuće te njihovim partnericama olakšati povratak na posao.

Interne analize pokazale su kako prvih mjesec dana nakon povratka mame na posao može biti vrlo stresno za cijelu obitelj. Na ovaj se način mame mogu bezbrižnije vratiti na svoj posao znajući da je dijete u rukama onoga tko ga poznaje od prvih sati njegova života i tko će se ovako još više povezati s njime.

Oni su ambasadori

Svatko od nas ima više uloga tijekom dana. Tijekom dana sam dio IKEA tima, no nakon radnog vremena postajem 100% angažirani tata koji želi sudjelovati u svakom trenutku odrastanja svoje kćeri. Zato želimo pokazati zaposlenicima i zaposlenicama da ih cijenimo kao cjelovite ličnosti i uvažavamo sve njihove uloge. S druge strane, vjerujemo da će se naši zaposlenici nakon povratka s jednomjesečnog dopusta osjećati još zadovoljnije i motiviranije za rad.

Zaposlenici su naši najveći ambasadori. Nadamo se kako ćemo, što više bude rastao broj naših zaposlenika na roditeljskom dopustu, pokazati i drugima u društvu da mogu učiniti jednako, bez straha da će to na bilo koji način utjecati na njihovu karijeru.

Razumljivo je da zaposlenici mogu biti zabrinuti da unatoč politici tvrtke uzimanje dopusta može utjecati na njihov status na poslu te smanjiti prilike za njihovo napredovanje. Zato je jako važno da kao odgovorni poslodavci promičemo i jednake mogućnosti za napredovanje i zapošljavanje - za sve. To je, u konačnici, važan dio našeg pristupa rodnoj ravnopravnosti.

Vjerujem u ovaj pristup. I kao tata, i kao zaposlenik tvrtke IKEA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:20