IVAN MALENICA

‘Zašto im treba mjesec dana, zašto nisu danas donijeli potpise u Sabor ako tvrde da imaju dovoljno?‘

Pitanja su s ustavno-pravog aspekta doista upitna, naročito drugo referendumsko pitanje, rekao je ministar

Ivan Malenica

 Bozidar Vukicevic/Cropix

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u intervjuu za RTL govorio je o referendumu o covid potvrdama te prikupljenim potpisima.

Podsjetimo, Most je objavio da ima 400 tisuća potpisa, te da će pravovaljane i provjerene potpise donijeti 24. siječnja u Sabor,a Malenicu su pitali vjeruje li da ih uistinu imaju.

- Ne bih u to ulazio. To će utvrditi nadležno tijelo koje Sabor ovlasti i to na transparentan i zakonit način. No, postavlja se pitanje - zakon propisuje to da kad organizacijski odbor utvrdi da je prikupljen dovoljan broj potpisa, da podnose Saboru zahtjev. Pa, zašto danas, kad su utvrdili da su prikupili dovoljan broj potpisa, nisu to podnijeli Saboru? Zašto njima treba mjesec dana, a ne danas?, upitao je ministar,

Odgovorio je na upit strahuje li od manipulacija.

- Ne bih špekulirao, ali mjesec dana otvara svakakve sumnje… Kad zahtjev dođe u Sabor, tada se sastaje Odbor se sastaje, donosi se zaključak i ovlasti Sabor da odredi tijelo koje će utvrditi je li prikupljen dovoljan broj potpisa.

Na pitanje je li spreman primiti promatrače, odgovorio je:

- Mi smo i u prijedlogu zakona koji je u zakonodavnoj proceduri predvidjeli mogućnost promatranja referenduma. A i Državno izborno povjerenstvo, kao tijelo koje provodi nadzor nad referendumskom inicijativom, u dijelu nadzora prikupljenih potpisa. Ne vidim razloga da DIP i bez zakonske osnove provjeri potpise i omogući promatrače.

Komentirao je kakva je razlika sada u odnosu na vrijeme kada su zbog zaštite osobnih podataka odbijeni promatrači kada su to tražili u inicijativama 'Narod odlučuje' i 'Istina o Istanbulskoj'.

- Kad se govori o promatračima, važan element je zaštita osobnih podataka. I tada su mogli sudjelovati promatrači. Vjerujem da se može naći model i sada da sudjeluju tako da čitav postupak bude zakonit i transparentan i da se ne ostavi nekakva sumnja.

Na pitanje hoće li pitanja poslati Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti, odgovorio je kako će pričekati da se utvrdi da je prikupljen dovoljan broj potpisa.

- Ali niz ustavnopravnih stručnjaka problematiziralo je ustavnost ovih pitanja. To je jedna od stvari koje će se raspraviti u Saboru. Pitanja su s ustavno-pravog aspekta doista upitna, naročito drugo referendumsko pitanje. Cijela referendumska inicijativa je besmislena i nepotrebna. Vrijeme je ozbiljno, traži brze i važne odluke. Mislim da je Stožer donosio optimalne odluke, koje su imale legitiman cilj što je Ustavni sud nekoliko puta potvrdio. Te odluke Suda pokazuju da je referendumska inicijativa promašena.

Odgovorio je i na upit kako uopće organizirati referendum s obzirom na to da se moraju imati covid potvrde.

- To je dobro pitanje ako do referenduma dođe. Imali smo niz izbora u covid vremenima koji su uspješno održana. Ako uopće do referenduma dođe, vjerujem da će DIP naći način kako organizirati referendum, rekao je.

Na pitanje hoće li Vlada doživjeti poraz, ako dođe do referenduma.

- Ne bi bio poraz. Vlada je odgovorna u vođenju i upravljanju krize. Stožer je donosio izbalansirane odluke, koje su imale legitiman cilj i koje su bile razmjerne. Sačuvali smo živote i zdravlje. Ovaj referendum ne doprinosi očuvanju života i zdravlja ljudi. Ovo je čisti populizam. Dug je put do eventualnog referenduma. Potpise još nitko nije vidio, imaju li ih ili nemaju. Vidjet ćemo, rekao je Malenica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2022 10:57