SABORSKI DEJA VU

ZAŠTO JE HDZ USPOREDIO BOŽU PETROVA S JOŽOM MANOLIĆEM Kako je to izgledalo u Saboru prije gotovo 23 godine: Po Mesića i Manolića poslali su stražu...

 Damjan Tadić / CROPIX

“Nećuuu sazvatiii sjednicu Zastupničkog doma i gotovooo!” Tu je rečenicu Stipe Mesić, tadašnji predsjednik Zastupničkog doma Sabora, bez prestanka ponavljao jednog cijelog svibanjskog dana prije gotovo 23 godine.

Razlog odbijanja - najava njegove smjene s mjesta predsjednika Sabora nakon što je zajedno s Jožom Manolićem, tadašnjim predsjednikom Županijskog doma, pokušao izvesti puč u HDZ-u i smijeniti tadašnjeg predsjednika Franju Tuđmana.

Mjesec dana ranije “zbog neposlušnosti” smijenjen je i Joža Manolić koji se također nije “predao bez borbe”. Naprosto, i Mesić i Manolić tražili su način kako da se točka dnevnog reda za njihove smjene ili na njemu ne nađe ili da bude na dnu ljestvice. Rasprava i glasovanje odgađani su iz dana u dan.

Vjerojatno je baš ta činjenica “inspirirala” Gordana Jandrokovića kad je rekao: “Petrov apsolutno krši parlamentarnu proceduru i načela demokratskog legitimiteta. Božo Petrov u ovoj je situaciji vrlo sličan Josipu Manoliću”.

Naravno, svjedoci događanja iz 1994. naći će brojne sličnosti s onim što se danas zbiva sa smjenom prvog čovjeka Sabora, premda su poslovničke mogućnosti različite, ali ne i ponašanje političara.

Opstruiranje

Glavnu “ulogu” u tadašnjem smjenjivanju Manolića dobio je Vladimir Šeks, hrvatski virtuoz političke procedure. Unaprijed sazvane sjednice Županijskog doma bile su opterećene brojim zakonskim i drugim propisima pristiglima iz Vlade o kojima su rasprave mogle trajati mjesecima, a Manolićeva smjena bila je na začelju.

“Prvi hrvatski obavještajac” igrao je na kartu vremenskog dobitka u kojem bi veći dio HDZ-ovaca prešao na njegovu stranu. No, to nije spriječilo Šeksa da “prevesla” iskusnog vuka Manolića uvjerenog da će uskoro imati dovoljno ruku u oba saborska doma za “preuzimanje vlasti”. Naprosto, Šeks je na sjednici povukao iz procedure sve što je Vlada u tom trenutku poslala na potvrđivanje i “ogolio” dnevni red na kojem su ostale samo dvije točke - prva za smjenu Manolića i druga za imenovanje novog predsjednika. Tako je unatoč “opiranju” i opstruiranju saborske procedure smijenjen Joža Manolić i izabrana Katica Ivanišević.

U euforiji mogućeg političkog “uspjeha” nove političke opcije to nije omelo Mesića da također pokuša odgoditi svoju smjenu “dok se ne formira Manolićeva većina” od onih koji su okrenuli leđa Tuđmanu. Bilo je među njima i viđenijih HDZ-ovaca poput Slavka Degoricije, Zlatka Canjuge, Perice Juriča... No, vječiti Tuđmanov oprez i činjenica da ni jednom suradniku nije vjerovao bez ostatka razlozi su što je tadašnji saborski poslovnik predviđao dužnost prvog potpredsjednika Sabora koji je zapravo imao iste ovlasti kao i predsjednik Mesić. Na tom je mjestu tada bio Žarko Domljan, inače prvi predsjednik višestranačkog Sabora.

Deložacija

“Istina je da Mesić nije želio sazvati sjednicu Zastupničkog doma jer je znao da će dio zastupnika zatražiti da se na dnevni red stavi njegova smjena. Cijeli dan molio sam Mesića da ipak sazove sjednicu jer nisam želio da pored predsjednika Sabora koji je sjedio u susjednoj dvorani ja sazovem zasjedanje. No, ništa nije pomoglo i na kraju sam, kasno navečer, ipak odlučio i Stjepan Mesić je smijenjen”, opisuje nam događanja iz svibnja 1994. Žarko Domljan koji je samo kratko nakon toga vodio Sabor, a za novog je predsjednika bio izabran Nedjeljko Mihanović.

No, ono što se događalo nakon tih dviju smjena čelnih saborskih ljudi bilo je zapravo “sjaj i bijeda politike”. Naime, premda smijenjeni, ni Manolić niti Mesić danima nisu željeli izaći iz svojih kabineta i napraviti primopredaju. Prvi je popustio Manolić, a Mesić tek kad je saborska straža došla da ga “iznese” iz kabineta. Mesić se tada “smilovao” na molbe straže da sam izađe “bez prisile”. Tu nije bio kraj Mesićevu opiranju silaska s političke scene jer je odmah sazvao presicu, a potporu mu je dala i tadašnja oporba, na kojoj je izvijestio javnost kako ne samo da je deložiran iz kabineta nego i iz stana! Pokazalo se da to nije istina, već da ga se deložira iz stana koji je protupravno koristio kao dužnosnik dvije godine, premda ga je dobio samo na privremeno korištenje “dok mu se popravlja kupaonica” u stanu u Ilici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 01:32