NOVA ISTRAGA

ZAŠTO JE MLADIĆ PREMINUO U ŠIBENSKOJ BOLNICI NAKON RUTINSKE OPERACIJE KRAJNIKA? 'Rekli su nam da je medicinska sestra obilazila moga unuka...'

 
Ilustracija
 Tom Dubravec / CROPIX

Policija se uključila u istragu smrti 19-godišnjeg Loressantea Miškova, mladića koji je početkom rujna iz još neutvrđenih razloga preminuo u Općoj bolnici Šibenik nakon operacije krajnika. Potvrdio nam je to mladićev djed Ive Miškov.

- Zvali su nas iz šibenske policije, moj je sin razgovarao s njima i, kako su nam rekli na sastanku u OB Šibenik na kojem smo jučer bili, i policija je uzela medicinsku dokumentaciju moga unuka. Želimo samo znati istinu - poručuje Ive Miškov.

Kako ističe, ni nakon jučerašnjeg sastanka obitelj nije ništa pametnija, i dalje ne zna uzrok smrti svog 19-godišnjeg unuka.

Tragedija

- Iako je Povjerenstvo za unutarnji nadzor OB Šibenik završilo s radom te donijelo zaključke, mi nikakvu dokumentaciju ni zaključke jučer nismo dobili u pisanom obliku. Rečeno nam je kako će nam sva dokumentacija biti naknadno poštanski dostavljena - kaže nam Ive Miškov.

Kako smo već pisali, tragični događaj se zbio u šibenskoj bolnici 5. rujna, nedugo nakon operacije krajnika, kad je, iz još neutvrđenih razloga, u bolničkom krevetu preminuo nesretni mladić. Prema neslužbenoj informaciji, preminuo je uslijed edema pluća (voda u plućima). No, da bi se upotpunio obdukcijski nalaz, prema riječima dr. Sanje Jakelić, ravnateljice OB Šibenik, trebalo je pričekati dodatne patohistološke analize koje su zatražene od KBC-a Split.

- Iako su te analize zgotovljene, mi kao obitelj još ne znamo razloge smrti našeg Loressantea. Mene je kao djeda osobno zanimalo je li medicinska sestra kojoj je radno mjesto bilo na odjelu gdje je preminuo moj unuk njega obilazila u bolesničkoj sobi toga dana između 13 i 14 sati, nakon operacije, odnosno jesu li mu kontrolirali životne funkcije koje su bili u obavezi kontrolirati. Naime, anesteziolog je u svom nalazu napisao kako su mu se morale kontrolirati životne funkcije, kao što su EKG, puls i disanje... U trenutku kada smo ja i moj sin bili kod njega u bolnici oko 13.30 sati i kada je on, kako su nam rekli, spavao, nikakve životne funkcije njemu nisu mjerene, odnosno nije bio priključen ni na kakav monitoring. Tek smo vidjeli da dobiva infuziju. Tko zna, je li već onda bio mrtav? - pita se Ive Miškov.

Odgovore na pitanja jučer u bolnici nisu dobili.

- Na jučerašnjem sastanku nam je rečeno da je medicinska sestra obilazila moga unuka i da su mu kontrolirane životne funkcije, ali da oni to ne zapisuju u medicinskoj dokumentaciji. Ja u to ne mogu vjerovati, jer, koliko znam, sve se zapisuje u medicinskoj dokumentaciji. Ujedno, rečeno nam je da je dokumentaciju izuzeo i inspektorat Ministarstva zdravstva i da je njihov nadzor započeo 18. rujna i da ćemo i od njih dobiti nalaz nadzora. Kada će to biti, to nitko u OB Šibenik ne zna - kaže Ive Miškov.

Mladi pacijent

Do ravnateljice OB Šibenik dr. Sanje Jakelić jučer nismo uspjeli doći, li smo iz bolnice dobili mail:

“S obzirom na iskazani interes vezano za neželjeni događaj kada je nakon operacije tonzilektomije preminuo mladi pacijent, obavještavamo vas da je Povjerenstvo za unutarnji nadzor bolnice završilo sa svojim radom te donijelo zaključke, ali je dana 18. rujna 2019. godine započet nadzor od strane inspektorata Ministarstva zdravstva, koji je i dalje u tijeku. Do završetka inspekcije Ministarstva zdravstva Opća bolnica Šibensko-kninske županije neće davati nikakve informacije vezano za neželjeni događaj.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 08:45