PROCES ZA OLUJU '95.

Zašto je ovo najvažnija dosad izrečena presuda Haaškog suda

Haaški sud u petak donosi presudu trojici hrvatskih generala optuženih za udruženi zločinački pothvat u Oluji 1995.

ZAGREB - Za hrvatsku javnost, suđenje Anti Gotovini svakako je najvažnije je od svih u Haagu, što je i razumljivo s obzirom na to da se radi o jedinom haaškom procesu u kojem se sudi Hrvatima za zločine koji su počinjeni na tlu Hrvatske.

Svi ostali haaški procesi koji su prije potresali Hrvatsku, od slučaja Blaškić nadalje, odnosili su se na Hrvate kojima se kao pripadnicima HVO-a sudilo za zločine počinjene u drugoj državi, Bosni i Hercegovini. Od silnog osjećaja ogorčenja i ugroženosti, kod nas se stalno zanemaruje da je čak i Kosovo imalo više haaških optuženika od Hrvatske.

Optuženo 27 Hrvata

Točno je da je u Haagu optuženo 27 Hrvata, kako je nedavno izbrojio Milorad Dodik, ali od toga se samo trojici - Gotovini, Čermaku i Markaču - u Haagu sudilo za zločine HV-a u Hrvatskoj. I kosovski Albanci, koji su se također branili, a ne napadali, morali su odgovarati za zločine počinjene na njihovoj strani, počevši od bivšeg premijera Ramusha Haradinaja. Osim njega, Haag je optužio ili osudio petoricu Albanaca s Kosova.

Osuđen za genocid

No, presuda Gotovini možda je i najvažnija ne samo u hrvatskom, nego i u haaškom kontekstu: istina je da su u Haagu bili optuženi mnogi važniji ratni lideri od Gotovine, Čermaka i Markača, ali oni još nisu i osuđeni. Onaj najvažniji optuženik, Slobodan Milošević, umro je u Haagu, ne dočekavši presudu. Drugi ratni glavešine najvišeg ranga još nisu ni blizu presudi: prvom čovjeku pobunjenih Srba u BiH Radovanu Karadžiću suđenje je praktički tek počelo, glavni vojni zapovjednik srpskih snaga u BiH Ratko Mladić i dalje je na slobodi.

Pravno je vjerojatno važnija presuda oficiru Mladićeve vojske Radislavu Krstiću, koji je upisan u povijest time što je prvi pred ovim sudom osuđen za genocid, odnosno za pomaganje u izvršenju genocida u Srebrenici, no politički Krstić ima neuporedivo manju težinu od Gotovine.

Momčilo Perišić, bivši zapovjednik Vojske Jugoslavije, u vojnoj je hijerarhiji iznad Gotovine, u rangu Janka Bobetka ili Zvonimira Červenka, ali ni on nije osuđen. Perišiću se na iznimno važnom, ali medijski slabo praćenom suđenju sudilo za zločine i u Hrvatskoj i u BiH: suđenje je nedavno završeno i presudu ćemo čekati mjesecima.

To nije građanski rat

Proces Perišiću bitan je jer će još jednom potvrditi odgovornost Beograda za ratove i zločine u Hrvatskoj i BiH, suprotno težnjama da ih se predstavi kao nekakve unutrašnje sukobe ili građanske ratove s kojima Miloševićeva Srbija nije imala nikakve veze. Iz istog razloga bit će važna i presuda Jovici Stanišiću i Frenkiju Simatoviću, čelnicima SDB-a, također optuženim za zločine i u Hrvatskoj i u BiH.

Optužnica Vojislava Šešelja još je obuhvatnija jer se, osim na Hrvatsku i BiH, odnosi i na protjerivanje Hrvata iz sela Hrtkovci u Vojvodini. Međutim, sve te presude tek očekujemo.

Osim Perišića, čiju presudu već čekamo, Haag je već osudio dva načelnika generalštaba Vojske Jugoslavije: na jednom od najvećih haaških procesa, onom protiv 7 pripadnika političkog i vojnog vrha Srbije za zločine na Kosovu, tadašnji predsjednik Srbije Milan Milutinović oslobođen je u prvostupanjskom postupku, a osuđena su dvojica načelnika generalštaba, Nebojša Pavković (22 godine) i Dragoljub Ojdanić (15 godina).

Otežavajuća okolnost

No, ni taj proces nije imao ni blizu tako veliko političko značenje kao onaj protiv Gotovine: ni u slučaju Kosova ni u slučaju Bosne i Hercegovine, nigdje nije međunarodna pravda izabrala samo jedno suđenje na kojem bi optužila i sudila jednoj strani. I za Kosovo, isto kao i za BiH, suđenja su se vodila po više optužnica sa svake strane.

Samo se u slučaju suđenja Gotovini, Čermaku i Markaču dogodilo da se odgovornost jedne strane u ratu u Haagu procesuira putem samo jednog suđenja.

Slučaj Medački džep

Ta je činjenica svakako otežavajuća za optužene jer Sud itekako vodi brigu o političkim konotacijama i nekakvoj statističkoj uravnoteženosti.

Gotovina, Čermak i Markač našli su se u poziciji da na svojim leđima nose cijelo breme zločina HV-a u Hrvatskoj među ostalim i zato što je Carla Del Ponte u političkoj igri prepustila Hrvatskoj suđenja Rahimu Ademiju i Mirku Norcu, a Janko Bobetko je umro ubrzo nakon bure koju je izazvalo objavljivanje haaške optužnice protiv bivšeg načelnika Glavnog stožera HV-a za Medački džep.

Za Hrvatsku je iznimno važna i presuda šestorici Hrvata optuženih za zločine u Herceg Bosni, ali i tu presudu tek čekamo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:24