‘IGRE PRIJESTOLJA‘

Zašto je poništen dio natječaja za načelnike: Dogodilo se nešto što ‘bode oči‘ cijelom policijskom sustavu

MUP tvrdi da je sve sukladno zakonu i pokriveno pravilima, no u dijelu policijskog sustava i javnosti sve se tumači kao fijasko

Davor Božinović

 Goran Mehkek/Cropix

Iako MUP tvrdi da je sve po zakonu, poništenje dijela natječaja za rukovoditelje 15 policijskih uprava koji je 25. kolovoza raspisao ministar Davor Božinović ocjenjuje se u dijelu policijskog sustava i javnosti kao fijasko i još jedan dokaz političkog kadroviranja u policiji, dok MUP tvrdi da je sve sukladno zakonu i pokriveno pravilima.

Doduše, ni prijašnji ministri nisu bili pošteđeni kritika kako je većina izabranih kandidata unaprijed bila poznata, od najviše do najniže razine, no sada se dogodilo nešto što "bode oči" cijelom policijskom sustavu.

Primjerice, Željko Košutić, koji je donedavno bio načelnik PU krapinsko-zagorske i 16. svibnja ga je na tom mjestu naslijedio Josip Bukvić, sada je opet v.d. načelnika. Međutim, Košutić se javio na Božinovićev interni oglas 25. kolovoza, kao i aktualni načelnik Josip Bukvić, i na nedavno održanom pismenom testu bio znatno bolji od protukandidata Bukvića, za kojeg se očekivalo da će postići dovoljan broj bodova.

No, njega, ali vjerojatno i druge kandidate koji su očekivali siguran prolaz, navodno je iznenadila težina pitanja, pa Bukvić, koji je bio već predodređen za mjesto načelnika, nije postigao dovoljan broj bodova na testiranju. Nije izvjesno hoće li se Bukvić javiti na ponovljeni natječaj jer je u četvrtak otišao na drugo radno mjesto u Ravnateljstvo policije odakle je i došao za načelnika PU krapinsko-zagorske.

Slično se dogodilo i u PU primorsko-goranskoj, gdje je najbolji rezultat postigao Ante Podnar, koji je bio načelnik PU ličko-senjske u dva mandata, (u jednom dok je ministar bio SDP-ov Ranko Ostojić). Bio je najbolji na testu, ali i njegovo je imenovanje stopirano i novi privremeni načelnik je Tomislav Dizdar, koji je dosad bio načelnik PU primorsko-goranske.

Jučer su privremena rješenja dobili su i Ivan Pavlićević, načelnik PU dubrovačko-neretvanske, mr. sc. Fabijan Kapular privremenim rješenjem imenovan je načelnikom PU vukovarsko-srijemske i Siniša Knežević, privremeni i stari načelnik PU virovitičko-podravske.

U srijedu je ministar Božinović imenovao deset novih-starih načelnika policijskih uprava. Jedina promjena dogodila se u PU šibensko-kninskoj, gdje je novi načelnik Sandro Santini. Budući da petorica kandidata za koje se očekivalo da će proći, a radi se upravo o onima koji su sada dobili privremena rješenja, nisu prošli prvi izborni prag, odnosno u nekim su upravama kandidati ostvarili bolji rezultat, ministar Božinović pribjegao je obustavi provedbe postupka javnog natječaja, odnosno internog oglasa, i to zbog bitno promijenjenih okolnosti koje su nastupile nakon raspisivanja internog oglasa i zato što kandidati nisu postigli zadovoljavajuće rezultate na testiranju, na što po zakonu nije moguće ulaganje pravnih lijekova.

Tako je, kako nam je odgovoreno iz MUP-a, situacija u pet policijskih uprava pravno pokrivena, a na novi interni oglas moći će se javiti i oni koji su već sudjelovali, ali nisu prošli. No, poslana im je jasna poruka. MUP tvrdi da nije točno da se na sve interne oglase javilo oko 120 kandidata, a da ih je samo četvrtina pristupila, već da od 43 kandidata koja su se javila na natječaj samo jedan nije pristupio testiranju.

Kadrovska križaljka u MUP-u i dalje je, tvrde nam neki naši sugovornici iz policijskog sustava, dio "igara prijestolja", odnosno ona je odraz toga tko ima veći utjecaj na kadroviranje u MUP-u. Spor oko kadrovske politike bio je, tvrde iz MUP-a, i razlog povlačenja bivšeg glavnog kadrovika Ante Delipetra, na čije je mjesto iz Ravnateljstva policije došao jedan od zamjenika glavnog ravnatelja policije i ujedno jedan od protukandidata Nikole Miline, Željko Prša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:14