SVE ZA MANDAT

ZAŠTO JE PREDSJEDNICA KANDIDATURU NAJAVILA U EKSTREMISTIČKOM LISTU Izvor blizak Plenkoviću: 'Ona mora malo neutralizirati krajnju desnicu'

 
Kolinda Grabar-Kitarović
 Tom Dubravec / CROPIX

“Naravno, idem u kandidaturu za novi predsjednički mandat”, poruka je koju je šefica države Kolinda Grabar-Kitarović odlučila plasirati u novom broju krajnje desnog Hrvatskog tjednika.

Intervju na čak devet stranica izašao je u istom broju tog magazina u kojem je otisnut i tekst naslovljen “Množenje Roma i dijeljenje Hrvata svake godine nakon srpskih i ciganskih posla oko broja stradalih Roma u Jasenovcu” te promocije knjiga “Život Vjekoslava Maksa Luburića - Generala Drinjanina” i “Radni logor Jasenovac”.

Oprečne izjave

U razgovoru za tjednik koji je poznat po promoviranju i zastupanju ekstremno desnih, pa i šovinističkih stavova - i koji je prije samo godinu dana i njoj posvetio naslovnicu opremljenu velikim naslovom “Bestidnica” i manjim “Slavila s Carlom Del Ponte uhićenje Gotovine, a danas ga odlikuje”, predsjednica je, među ostalim, izjavila da su Jugoslavija i komunizam “kad se sve zbroji i oduzme” predstavljali zločin nad Hrvatskom i hrvatskim narodom, da je “takozvani” ustanak u Srbu bio pokolj Hrvata, da nijedan pozdrav (pa ni Za dom spremni, nap. a.) pod kojim je branjen Vukovar ne može biti kompromitiran, a za presudu na zatvorsku kaznu od sedam godina Tomislavu Merčepu (zbog nesprečavanja zločina nad srpskim civilima) Kolinda Grabar-Kitarović je rekla kako ne može tvrditi je li pravedna.

Odluku predsjednice RH da prvi veliki intervju u kojem najavljuje utrku za novi mandat da krajnje desnom tjedniku jedan od njezinih bliskih suradnika ocijenio je u razgovoru za Jutarnji list užasno lošim potezom od kojeg se, kaže, on osobno mora ograditi.

- Za taj intervju ja nisam znao, očito to nije bilo sa svima nama koordinirano. Jako je loš potez da predsjednica prvi veliki intervju u kojem najavljuje utrku za još jedan mandat odluči dati Hrvatskom tjedniku, a ne nekim kredibilnim novinama - kaže naš izvor, koji se slaže da je time opet ispala nevjerodostojna, odnosno da je dala za pravo svima koji tvrde da ona svoje izjave - a koje znaju biti i potpuno oprečne - prilagođuje mjestu i publici kojoj se u tom trenutku obraća.

Izvor blizak šefu Vlade i HDZ-a Andreju Plenkoviću kaže kako taj predsjedničin intervju doživljava kao njezino neutraliziranje krajnje desnice.

- Da osigura drugi krug predsjedničkih izbora, ona mora malo neutralizirati tu krajnju desnicu koja bi se mogla okrenuti Škori - tvrdi naš izvor. Iz Vlade su poručili da predsjednica sama bira kome će davati intervjue. “Cijelo vrijeme govorimo da će biti naša kandidatkinja i da će je HDZ podržati”, kažu. Visoki izvor iz HDZ-a blizak predsjednici ne misli da je pogriješila te da je intervju za Hrvatski tjednik iskoristila za slanje poruka određenom dijelu biračkog tijela. Smatra da joj to neće naštetiti u kampanji i da svojim tvrdnjama u intervjuu nije pokazala nevjerodostojnost.

Lažnjaci

Velimir Bujanec, voditelj “Bujice” - najutjecajnije TV emisije u kreiranju javnog mnijenja na desnom političkom spektru - koji i sam u svojim emisijama vrlo često reklamira Hrvatski tjednik, tvrdi kako je Grabar-Kitarović pročitana knjiga i da joj intervju neće pomoći u vraćanju izgubljenih desnih birača.

- Aktualna predsjednica više nikoga ne može zavarati. Dala je svoj maksimum pobjedom nad Josipovićem i Hrvatska sada treba ići dalje. Odgovarala je na pitanja Hrvatskog tjednika baš kao da nije pet godina na Pantovčaku i valjda misli da Hrvati imaju kratku pamet. Vodi politiku isključivo u svom osobnom, a ne nacionalnom interesu. Razmjenjuje mailove s Ivanom Zvonimirom Čičkom u kojima se ograđuje od desnice, a sada kada je drastično pala u anketama, očajnički se nudi toj istoj desnici. I inače s gnušanjem govori o ljudima od kojih očekuje pomoć i glasove. Za Kolindu u ovom trenutku rade samo lažnjaci - tvrdi Bujanec.

Što je predsjednica rekla u intervjuu

"Maknula sam Tita iz ureda. Jasnija nisam mogla biti"

Jesu li Jugoslavija i komunizam bili zločin nad Hrvatskom i hrvatskim narodom?

“Kad se sve zbroji i oduzme, jesu.”

Nije li Tito najveći hrvatski izdajnik i zločinac?

“Ja sam maknula Tita iz svojeg Ureda. Mislim da jasnija nisam mogla biti.”

Milorad Pupovac svake godine provokativno obilježava četnički ustanak u Srbu. Kaže da je to antifašistički ustanak, iako su ga organizirali četnici s talijanskim fašistima.

“O takozvanom ustanku mislim što i većina Hrvata - to nije bio nikakav ustanak, nego pokolj Hrvata. Zato u tome ni na koji način ne sudjelujem. Pitanje je treba li to zabraniti ili ne.”

Je li vama normalna Hrvatska u kojoj je zapovjednik obrane Vukovara Tomislav Merčep po zapovjednoj odgovornosti, vrlo dvojbeno utvrđenoj, osuđen na višegodišnju robiju, a okupacijski gradonačelnik Vukovara Vojislav Stanimirović, koji je 1991. u odori JNA pisao da je palo posljednje ustaško uporište i koji kao liječnik nije spasio pacijente od Ovčare, uživa sve povlastice u ovoj državi i mirno živi na slobodi?

“Ne mogu tvrditi je li osuda gospodina Merčepa pravedna ili nije. Znam ono što svi znaju, a to je da je zaslužan za obranu Hrvatske od velikosrpske agresije i taj njegov doprinos poštujem. A što se tiče ratnih zločina, osobito u Vukovaru, koliko sam puta tražila da se sve ispita i utvrdi i da se osumnjičeni izvedu pred sud!”

Nije samo Milanović - i Plenković je pozdrav “Za dom spremni” doveo do situacije koja nije normalna, do toga da je pozdrav pod kojim je branjen Vukovar kompromitiran, a zvijezda petokraka nije.

“To je ono što sam već rekla za svog nona i nonicu pod zvijezdom za slobodu Hrvatske, a kasnije je petokraka bila kompromitirana… A nijedan pozdrav pod kojim je branjen Vukovar ne može biti kompromitiran.”

Sinoć sam razgovarao s jednim uglednim povjesničarom s Hrvatskog instituta za povijest koji je objavio znanstveni rad o Diani Budisavljević dokazavši dokumentima da je ona bila posve sporedna osoba, humanitarka koja se samo odazvala Pavelićevu pozivu da se cijeli sustav vlasti uključi u zbrinjavanje djece poraženih neprijatelja te da ona ni u kojem slučaju nije izvukla iz logora smrti 10 tisuća djece niti je tih logora smrti bilo.

“Svi smo mi ljudi, nitko od nas ne može prvi baciti kamen, ali Ante Pavelić učinio je neke fatalne pogreške. Mi možemo danas raspravljati o tome zašto je to učinio, je li morao ili nije morao, ali to neće promijeniti činjenicu da jest to učinio, ni osjećaje ljudi koji su se osjetili prevarenima i izdanima.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:49