HRVATSKI APSURD

ZAŠTO MAŠKARIN DEVET GODINA ČEKA SUDSKU PRESUDU? Još 2006. ostao je bez noge, tražio je tada rekordnu odštetu...

Zbog komplikacija pri rutinskoj operaciji slijepog crijeva 2006. godine tada 21-godišnji mladić ostao je bez noge

Ponovljenim ispitivanjem svjedoka na Općinskom sudu u Rijeci danas se nastavlja suđenje umirovljenom kirurgu Branku Popoviću, koji je prije devet godina operirao Miroslava Maškarina. Suđenje se provodi po nalogu drugostupanjskog suda nakon što je Vijeće Županijskog suda u Rijeci u prosincu 2012. godine ukinulo presudu Popoviću na osam mjeseci zatvora, dvije godine uvjetno, zbog nesavjesnog liječenja.

Usvojena je tada žalba obje strane, tužiteljstva koje je tražilo bezuvjetnu kaznu, kao i Popovićevih branitelja koji su negirali liječnikovu krivnju za nesavjesno liječenje tražeći oslobađajuću presudu.

Teško djelo

Popovića se tereti za teško kazneno djelo protiv zdravlja ljudi, da je iz nehaja kao doktor medicine obavljajući svoju djelatnost primijenio nepodoban način liječenja uslijed čega je prouzročio teške tjelesne ozljede oštećeniku Miroslavu Maškarinu.

Podsjetimo, tada 21-godišnjem mladiću s Raba amputirana je lijeva noga nakon što je došlo do komplikacija pri rutinskoj laparoskopskoj operaciji slijepog crijeva u KBC-u Rijeka u noći 10. srpnja 2006. godine. Maškarin je na operaciji umalo umro, a ostao je stopostotni invalid. Još je na prvom suđenju utvrđeno da je sporan trenutak kada je manji troakar zamijenjen većim a da kirurg nije pratio na kameri gdje se troakar nalazi, pri čemu je ozlijeđena trbušna aorta. Prema navodima vještaka, troakar je uvođen okomito umjesto pod kutem od 45 stupnjeva.

Odbačeni su tada dijelovi koji se odnose na neosiguravanje konzilijarnog tima koji bi intervenirao u slučaju potrebe, kao i optužba da operater Popović i njegov asistent doktor Horvat nisu bili u stanju sami sanirati ozljedu aorte.U tijeku sudskog postupka zatražena su čak tri nezavisna mišljenja stručnjaka, pri čemu su liječnici iz Osijeka i Splita konstatirali da je doktor Popović ispravno postupio u tijeku operacije, dok je posljednji vještački nalaz iz Zagreba ocijenio da je ipak bila u pitanju pogreška.

Privatna tužba

Slučaj je već punih devet godina bez sudskog pravorijeka, a isto je i s Maškarinovom privatnom tužbom za odštetu protiv KBC-a Rijeka i Republike Hrvatske. Maškarinova odvjetnica Ingrid Barić rekla nam je da je, nakon što su se žalili zbog dugotrajnosti procesa, dan rok od 12 mjeseci za donošenje presude. Ročište na kojem bi trebali biti izneseni novi nalazi financijskog vještačenja o izmakloj dobiti, međutim, još nije zakazano.

Velika odšteta

- Prvostupanjska presuda u kaznenom postupku puno bi značila i za naš proces jer bi napokon bila utvrđena odgovornost za ono što se dogodilo Maškarinu - kazala nam je odvjetnica, koja je svojedobno zatražila 13,7 milijuna kuna odštete za Maškarina i njegovu obitelj, što je bio rekordan zahtjev u hrvatskoj sudskoj praksi. Već u prvoj fazi privatnog procesa, 2007. godine, KBC Rijeka Miroslavu Maškarinu ponudio je nagodbu od 2,5 milijuna kuna, što je on odbio. U travnju ove godine vještak je objavio koliko bi Maškarin zaradio da je od srpnja 2006. godine, kada je izgubio nogu, do kraja 2013. godine radio kao zidar, kao i gubitak zarade od ožujka ove godine do njegove 65 godine života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 18:16