AFERA JANAF

Zašto Milanović nije smijenio šeficu Porezne ako je sve znao?

Zar Porezna uprava nije važna državna institucija, i nije li za državu opasno ako joj je na čelu osoba ogrezla o kriminal?
Zoran Milanović, Nada Čavlović Smiljanec
 Cropix
Objavljeno: 23. rujan 2020. 23:29

Aktualni, do sada najžešći sukob između predsjednika Republike Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića oko istrage u aferi Janaf, otvorio je pitanja na koja bi obojica trebali dati odgovore. Milanović tvrdi da je ministar policije Davor Božinović znao da se protiv predsjednika Uprave Janafa Dragana Kovačevića vodi istraga, te da je to isto onda znao premijer Plenković.

Iz toga izvodi zaključak da su USKOK i policija zbog političkih razloga u studenome prošle godine propustili uhititi Kovačevića i poduzetnika Krešu Peteka na djelu primopredaje gotovo dva milijuna kuna mita. To je, naime, bilo vrijeme kampanje za predsjednika države (suprug tadašnje predsjednice Jakov Kitarović bio je u klubu gdje se predavao novac). Milanović još ističe da je Kovačević u veljači ove godine, usprkos korumpiranosti za koju se znalo, dobio još jedan mandat na čelu Janafa. Kao glavni argument Milanović je kazao da je i on bio premijer, i da je sve znao, pa je stoga morao znati i Plenković. Nema razloga ne vjerovati Milanoviću, i s te su pozicije njegova pitanja vrlo logična i zaslužuju odgovor. Jesu li doista policija i USKOK svoj rad i prioritete podredili političkim ciljevima aktualne vlade?

Plenković odgovara da o istrazi nije znao ništa, i da su USKOK i policija samostalni u svome radu. Prema ZKP-u bi trebalo biti tako kako je kazao Plenković. O istrazi ništa ne bi smio znati ministar unutarnjih poslova, ni premijer, ni predsjednik. Pa ni SOA. Tako bi trebalo biti, premda je teško povjerovati da u stvarnosti i jeste. Milanović je sam rekao da je kao premijer sve znao. No, ako je znao, bilo bi dobro da pojasni zašto je, unatoč tome što se protiv bivše šefice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec vodila istraga za pogodovanje osječkom poduzetniku Željku Bilošu, tu ženu i dalje držao na čelu Porezne uprave.

Zar Porezna uprava nije važna državna institucija, i nije li za državu opasno ako joj je na čelu osoba ogrezla o kriminal? Ako ministri policije i premijeri sve znaju, kako kaže Milanović, onda se može zaključiti da je Plenković zadržao Kovačevića na čelu Janafa jer je bio HNS-ov kadar i u suprotnom mu je prijetio raspad Vlade, i to prije unutarstranačkih izbora. Po istoj se logici može zaključiti da je Milanović zadržao Čavlović Smiljanec na čelu Porezne uprave jer mu je treba

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 08:44