KRATKI SPOJ

ZAŠTO NIJE OTVORENA OSJEČKA TRŽNICA 'Nije nam stigla najavljena odluka nacionalnog stožera. Došlo je 30-ak proizvođača, ali prodaja im nije omogućena'

 
tržnica u Osijeku
 Vlado Kos / CROPIX

Glavna osječka tržnica, najveća u Osječko-baranjskoj županiji, ipak nije u srijedu otvorila svoj vanjski, otvoreni dio predviđen za prodaju povrća, voća i cvjetnih sadnica domaćih proizvođača. Razlog za to je, prema riječima Igora Medića, direktora Tržnice Osijek, činjenica da im do srijede ujutro nije došla odluka Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske koji je jedini nadležan za donošenje ovakvih odluka.

Podsjetimo, osječko-baranjski župan Ivan Anušić u utorak je nakon sjednice Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije izjavio kako će se u srijedu otvoriti svi otvoreni dijelovi tržnica u gradovima Osječke županije, pa tako i u Osijeku. Dan ranije, dakle u ponedjeljak, županijski Stožer dao je nalog svim lokalnim stožerima da pripreme sve što je potrebno, u skladu s elaboratom koji su pripremili epidemiolozi, kako bi se tržnice u srijedu otvorile.

Privatna arhiva
Boris Piližota, dogradonačelnik Osijeka i načelnik Stožera Civilne zaštite Grada Osijeka

No već u ponedjeljak je Boris Piližota, dogradonačelnik Osijeka i načelnik Stožera Civilne zaštite Grada Osijeka, rekao da će osječka tržnica biti otvorena tek kad za to dođe odluka nacionalnog Stožera. Kako ona do srijede ujutro nije došla, otvoreni dio osječke tržnice ostao je zatvoren. Direktor Tržnica Medić izjavio je i da se mjere koje je HZJZ propisao teško mogu provesti na takav način na osječkoj tržnici, što se prvenstveno odnosi na razmak između štandova od 3 do 5 metara.

- Nije nam stigla najavljena odluka nacionalnog stožera vezana uz otvaranje tržnica, a s obzirom da je on jedini koji ima zakonsku mogućnost donijeti takve odluke te da epidemiolozi imaju prvu i zadnju u donošenju odluke, očekujemo tijekom današnjeg dana navedeno rješenje. Ona se ne odnosi samo na to može li tržnica raditi ili ne, nego i definira tko sve može raditi kao i, što je ključno, sve zaštitne mjere koje se moraju provesti da bi se omogućio rad.

Osijek, 060420
Po preporuci Stozera za civilnu zastitu od sutra pocinje s radom otvoreni dio osjecke trznice.
Na fotografiji: djelatnici trznice pripremaju standove za trgovce. 
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX
tržnica u Osijeku

Mi smo u dogovoru s epidemiolozima županijskog ZZJZ projicirali određene mjere i sukladno njihovim naputcima prilagodili našu tržnicu tim mjerama zaštite te očekujemo da će ti uvjeti biti sukladni onima nacionalnog Stožera. Ako bude tako, mi ćemo u četvrtak otvoriti tržnicu - rekao je Piližota, dodavši da je u srijedu ujutro na tržnicu ipak došlo 30-ak proizvođača, ali nitko od njih nije pravio problem što im prodaja ipak nije omogućena.

- Shvatili su situaciju, a mi smo im zauzvrat omogućili da robu koju su dovezli uskladište u skladište tržnice - kaže Piližota.

Gdje je došlo do kratkog spoja pokušao je, pak, nakon sjednice županijskog Stožera pojasniti njegov načelnik Goran Ivanović.

- Istina je da još uvijek čekamo odluku nacionalnog Stožera za otvaranje svih tržnica u Hrvatskoj. U utorak smo najavili da će tržnice biti otvorene, ali čekale su se propisane mjere da ih pošalju svi gradovi i općine i vjerojatno je tu došlo do kratkog spoja. No nikakva šteta nije učinjena, sve tržnice su spremne za otvaranje po propisima HZJZ-a, epidemiolozi i sanitarni isnpektori su obišli sve tržnice i sve su organizirane po njihovu naputku. Nadam se da će ove nesuglasice nastale u komunikaciji nacionalnog i županijskog stožera biti otkolonjene i da ćemo u četvrtak imati otvorene sve tržnice - rekao je Ivanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:19