IZA KULISA

Zašto predsjednica podgrijava tenzije u Vukovaru?

 
Kolinda Grabar Kitarović
 Tomislav Krišto / CROPIX

Posve je prirodno da se predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović zalaže za suđenje ratnim zločincima, za utvrđivanje istine o nestalima i da se brine za osjećaje Vukovaraca kojima još nisu zacijeljele ratne rane.

Problem je, međutim, kada se tragedija Vukovara koristi u svrhu predizborne kampanje i kada se povlače suptilni potezi kojima se bude emocije i privlače simpatije birača. Još je veći problem ako se pritom dovode u pitanje odluke Ustavnog suda. Grabar Kitarović se još nije službeno izjasnila o tome hoće li se kandidirati za novi mandat (ali je u više medija, uključujući i javnu televiziju pustila neslužbenu informaciju da hoće), no unatoč tome povlači poteze koji govore da je u kampanji.

Naime, kako drugačije protumačiti njen poziv gradonačelniku Vukovara Ivanu Penavi da dođe u njen Ured kako bi s njim razgovarala o odluci Ustavnog suda kojom je ukinuto nekoliko članaka Statuta Grada Vukovara i time omogućeno da pripadnici srpske nacionalne manjine imaju pravo na dokumente na ćirilici na koje su imali i do sada, ali na pismeni zahtjev?

Predsjednica se požurila uključiti u ovu temu i prije nego što se o njoj oglasila Vlada koja je po ustavnom zakonu, kao i prema samoj ustavnosudskoj odluci dužna osigurati njeno provođenje.

Nije, međutim, ni to sporno, ali je vrlo problematičan način na koji je to učinila. Potrudila se dodatno podgrijati tenzije koje su ionako prisutne između Hrvata i Srba u Vukovaru, i to tako što je istaknula strahote koje su doživjele žrtve agresije, a nasuprot tome stavila prava koja dobivaju Srbi.

Pritom nije rekla koji je opseg tih prava, nije spomenula da se i u samoj ustavnosudskoj odluci vukovarskim Srbima daju manja prava u odnosu na druge nacionalne manjine, pa i srpsku u drugim krajevima Hrvatske.

Grabar Kitarović je jako pazila da ne prijeđe granicu i ne izgovori nešto što bi zvučalo kao pozivanje na neprovođenje odluke Ustavnog suda, no nije izgovorila ono što je kao predsjednica Republike koja mora voditi brigu o stabilnosti i integritetu institucija u ovakvoj situaciji bila dužna - a to je da se odluke Ustavnog suda moraju provoditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:50