PEĐA GRBIN

‘Zašto premijer šuti zbog problema s distribucijom cjepiva protiv covida-19 u Hrvatsku?‘

‘O tome su u Hrvatskoj govorili gotovo svi, znanstvenici, struka mediji, oporba, samo jedan čovjek je o tome šuti - Andrej Plenković‘
Peđa Grbin
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u subotu je u Zaboku prozvao premijera Andreja Plenkovića zbog problema s distribucijom cjepiva u Hrvatsku pitanjem zašto kao predsjednik Vlade koji sjedi u Europskom vijeću šuti i ne reagira na nepravdu prema Hrvatskoj i mnogim drugim manjim državama EU.

Grbin je u Zaboku bio je na predstavljanju kandidata SDP-a za lokalne izbore u Krapinsko-zagorskoj županiji.

U vezi s cjepivom Grbin je rekao da su reagirali svi osim Andreja Plenkovića, "onoga koji se trebao pobrinuti za to." Grbin je pitao predsjednika Vlade što je napravio, zašto šuti i ne reagira na nepravdu koja se događa Hrvatskoji i mnogim drugim manjim državama EU.

„O tome su u Hrvatskoj govorili gotovo svi, znanstvenici, struka mediji, oporba, samo jedan čovjek je o tome šuti, Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH, koji sjedi u Europskom vijeću, koji se trebao pobrinuti za to“, rekao je Grbin.

Ocijenio je da se radi o čovjeku „koji se potpuno izgubio i zalutao u tim briselskim hodnicima i koji se ne usudi suprotstaviti apsolutno nikome jer vjerojatno želi za sebe osigurati nekakav mandat u Bruxellesu“.

Dodao je da je to slika i prilika HDZ-a te da se za građane Hrvatske, ističe, opet moraju zalagati drugi ljudi.

Osvrnuo se i na najavljivanje milijuna komada ruskog cjepiva koje dolazi u Hrvatsku. Pita se gdje je to cjepivo i što je s cjepivima drugih proizvođača.

„Što je s onime što Hrvatska može po propisima EU o registraciji lijekova napraviti sama, a neke druge države članice su napravile? Zašto Hrvatska to ne čini? To je pitanje na koje tražim odgovor od Andreja Plenkovića ako ga je uopće u stanju dati“, rekao je Grbin.

Naglasio da je SDP stranka koja se zalaže za solidarnost, slobodu, demokraciju, poštenje i pravdu, za jedan skup vrijednosti koje bi trebale stvarati bolju sliku Hrvatske.

„Međutim ta bolja slika, te ideje, programi i vizije ostali bi mrtvo slovo na papiru da nemamo ovakve ljude, da nemamo ove muškarce i žene i to ovdje u Krapinsko-zagorskoj županiji u jednakom broju jer je rodna ravnopravnost u samim temeljima djelovanja SDP-a“, rekao je predsjednik SDP-a danas u Zaboku.

„Ovi ljudi su tu s programima, idejama i vizijama koje su ostvarive, realne i moguće. Mnogi od njih su to dokazali u svojem dosadašnjem radu i zato su godinama dobivali povjerenje svojih sugrađanki i sugrađana“, dodao je.

Kolar: Prijavili smo 3,5 milijarde investicija

Po novi mandat na čelu Krapinko-zagorske županije ide Željko Kolar, sa zamjenicom Jasnom Petek. Kolar je naglasio da se moraju kretati među ljudima, s njima razgovarati, jer „ne vladaju, već služe“.

„Mi ne trebamo objašnjavati da nešto radimo. Dovoljno je da se prođe županijom, da se vide svi strateški projekti, od obrazovanja, zdravstva, poduzetničkih centara, centra kompetentnosti“, poručio je župan Kolar.

„Otvara se prostor da u sljedećih pet do sedam godina provedemo projekte koji su teški više od 2 milijarde kuna, a ključno je da smo mi prijavili 3,5 milijarde investicija od kojih 75 posto projekata ima građevinske dozvole“, dodao je Kolar.

Grbin je ponovno odgovarajući na pitanje novinara o izboru predsjednika Vrhovnog suda rekao da je rješenje jednostavno, da je izbor samo jedan i kako SDP podržava prijedlog predsjednika Republike Hrvatske jer to može biti dobar napredak za hrvatsko pravosuđe.

"Ili će se prihvatiti prijedlog predsjednika Zorana Milanovića o Zlati Đurđević, vrsnoj pravnici, stručnjakinji koja je spremna protresti sustav hrvatskog pravosuđa od vrha do dna, te o njemu raspraviti i glasati, ili će predsjednik Hrvatskog sabora obavijestiti da natječaj nije uspio pa će se uputiti novi javni poziv na koji je Đurđević rekla da će se javiti, a predsjednik Republike najavio da će ju ponovno predložiti", rekao je Grbin.

„Izbor je samo jedan, želimo li napraviti nešto dobro za hrvatsko pravosuđe ili to ne želimo“, istaknuo je Grbin.

Grbin je dodao i kako premijeru Plenkoviću „smeta tobožnje kršenje zakona od predsjednika RH, Zakona o sudovima, ali mu ne smeta kad Vlada RH krši Zakon o financijskom poslovanju, Zakon o obveznim odnosima, Zakon o zdravstvenoj zaštiti i ne podmiruje dug prema veledrogerijama i kada 22 bolnice u RH imaju ograničenje u isporuci lijekova“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 09:48