KRVAVI USKRS

'ZAŠTO SE BRANITELJI NISU BUNILI PRETHODNIH GODINA?' Josipović o incidentu na Plitvicama

Predsjednik Tuđman nije nijednom bio na komemoraciji na Plitvicama, a predsjednik Mesić nazočio je 2001.
 Tomislav Krišto / CROPIX

ZAGREB - Dva dana nakon incidenta na komemoraciji na Plitvicama na kojoj je grubo izvrijeđan njegov izaslanik, ali i on sam, predsjednik Ivo Josipović događaj je nazvao “neprimjerenom i uvredljivom politizacijom” kojom je prije svega “uvrijeđena uspomenu na Josipa Jovića i sve koji su došli odati počast njemu i Domovinskom ratu”.

Ured predsjednika je posebno neprihvatljivim i suprotno ustavnim načelima ocjenio vrijeđanje savjetnika Tatalovića po nacionalnoj osnovi. Podsjećaju kako je prof. Tatalović “dugi niz godina predano služi hrvatskoj državi za što je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata i Redom hrvatskog pletera”. Da iza svega stoji politizacija, naglašavaju iz Ureda, pokazuje i to što su organizatori napali Predsjednika jer nije osobno nazočio komemoraciji.

- A riječ je o događaju na kojemu, po protokolu, ne postoji pravilo osobne nazočnosti predsjednika i drugih dužnosnika. To ponajbolje zna umirovljeni general Lucić koji je bio čest izaslanik Predsjednika. Predsjednik Tuđman nije nijednom bio na komemoraciji na Plitvicama, a predsjednik Mesić nazočio je 2001. Predsjednici su, u pravilu, slali izaslanike, kako je to uobičajeno za slične skupove. Predsjednik Josipović je u tri godine mandata dvaput bio na komemoraciji, a ove je godine poslao izaslanika - poručili su s Pantovčaka.

Iako je čelnik SNV-a Milorad Pupovac prozvao predsjednika Josipovića jer nije odmah reagirao na incident optuživši ga pritom kako je poteklih mjeseci također odšutio govor mržnje, Ured predsjednika nije želio komentirati njegove izjave.

Priopćenje predsjednika Josipovića prenosimo u cijelosti:

Predsjednik Republike Ivo Josipović smatra neprimjerenom i uvredljivom politizaciju komemoracije na Plitvicama junaku Josipu Joviću od strane dijela nazočnih osoba. Prije svega, ponašanje tih osoba uvreda je prema junaku Josipu Joviću i njegovoj obitelji.

Isto tako, komemoracija nije mjesto na kojemu bi bilo prihvatljivo konfrontirati se politički s institucijama hrvatske države, predsjednikom Republike Hrvatske, Vladom Republike Hrvatske, Hrvatskim saborom i njihovim predsjednicima.

Ponajmanje uvredu zaslužuju njihovi izaslanici, svi časni ljudi koji su došli izraziti svoje i poštovanje dužnosnika koje su predstavljali prema poginulom Josipu Joviću. Posebno je neprihvatljivo i suprotno ustavnim načelima jednakosti i ravnopravnosti građana vrijeđanje savjetnika predsjednika Republike prof. Tatalovića po nacionalnoj osnovi.

Prof. Tatalović dugi niz godina predano služi hrvatskoj državi te je zato, uz ostala priznanja, odlikovan Spomenicom Domovinskog rata i Redom hrvatskog pletera. Politizacija komemoracije vidljiva je iz činjenice da razlog neprimjerenog protesta organizatori traže u tome što predsjednik Republike i drugi najviši dužnosnici nisu osobno nazočili komemoraciji, iako znaju da je riječ o događaju na kojemu, po protokolu, ne postoji pravilo osobne nazočnosti predsjednika i drugih najviših dužnosnika. To ponajbolje zna umirovljeni general Lucić koji je bio čest izaslanik Predsjednika Republike.

Bilo bi zanimljivo znati zašto se nije protestiralo prethodnih godina kada nije bilo nazočnosti ni predsjednika države, ni predsjednika Vlade, ni predsjednika Sabora. Predsjednik Tuđman nije nijednom bio na komemoraciji na Plitvicama, a predsjednik Mesić nazočio je 2001. godine.

Predsjednici su, u pravilu, slali izaslanike, kako je to uobičajeno za slične skupove. Predsjednik Josipović je u tri godine mandata dva puta bio na komemoraciji, a ove je godine poslao izaslanika. Dio nazočnih očito je tražio povod za političku demonstraciju u vrijeme i na mjestu gdje je to neprimjereno, uvrijedivši time, prije svega, uspomenu na Josipa Jovića, a i sve građane koji su došli odati počast poginulom Josipu Joviću i Domovinskom ratu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2022 12:04