PLENKOVIĆ U PROBLEMIMA

ZAŠTO SI JE PUCAO U KOLJENO? Prođe li Ževrnja bez kazne, mnogi će to shvatiti kao poruku da Karamarko i dalje ima najveći utjecaj u HDZ-u

 Darko Mihalić

Ako se u upravnom nadzoru pokaže da natječaj i odabir koncesionara plaže Zlatni rat na Bolu nije bio nezakonit, ostaje gorka činjenica da je izmanipuliran i da ga je HDZ-ov župan Zlatko Ževrnja izrežirao kako bi pogodovao zagrebačkoj firmi povezanoj s onom strujom u stranci koja je HDZ nedavno bacila na koljena i srušila vlastitu Vladu.

Zašto je Ževrnja tako nešto učinio neposredno prije izbora i svjesno sam sebi ispalio hitac u koljeno?

Pravi i potpuni odgovor na ovo pitanje vjerojatno ne mogu dokučiti ni u aktualnom vrhu stranke. Ževrnja je najbolje stajao u anketama i mogao je računati na još jedan mandat, no za razliku od prijašnjih izbora nije imao prolaz već u prvom krugu, što znači da se trebao malo više potruditi. Riječ je o iskusnom političaru koji je morao biti svjestan da ga skandal s namještanjem koncesije za Zlatni rat firmi koja je dala najlošiju ponudu može koštati izbornog poraza. Teško da mu je svejedno hoće li i dalje biti župan, jer da je tako, ne bi se ni kandidirao. Dakle, ili mu je interes firme Sport B, čiji se vlasnik povezuje s Milijanom Brkićem, Tomislavom Karamarkom, Ivom Sanaderom... iz njemu znanih razloga preči od vlastitoga, ili je do te mjere nezadovoljan aktualnim stranačkim vodstvom da im je odlučio zabiti kajlu, pa makar time utopio i samoga sebe.

Kakav manevarski prostor u ovoj situaciji ima predsjednik HDZ-a Andrej Plenković?

Reklo bi se nikakav. Dva su razloga zbog kojih bi morao sankcionirati Ževrnju. Jedan je što je to jedini način na koji može pokazati da, za razliku od svojih prethodnika, ne namjerava tolerirati nepotizam, klijentelizam i korupciju pod skutima HDZ-a. Drugi je što jedino tako može pokazati da je autoritet. Prođe li Ževrnja lišo nakon ovoga skandala, to bi se unutar HDZ-a vrlo lako moglo shvatiti kao poruka da Tomislav Karamarko i dalje ima veći utjecaj u HDZ-u nego aktualni predsjednik koji je u dva i pol mjeseca stranku uspio vratiti na vlast.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:24