ODGOVOR MAJKAMA

Zašto u dubrovačkoj bolnici nema porođaja uz epiduralnu nakon 21 sat: ‘Znate li vi što sve rade naši anesteziolozi?‘

Iz Opće bolnice Dubrovnik odgovorili su na peticiju majki okupljenih u Facebook grupi "DUMAM-e, Mame iz Dubrovnika i okolice‘
Opća bolnica Dubrovnik
 Tonci Plazibat/Cropix

U Općoj bolnici Dubrovnik nije moguće osigurati epiduralnu anesteziju za rodilje tijekom 24 sata, kao što su u svojoj peticiji zatražile dubrovačke majke okupljene u Facebook grupi "DUMAM-e, Mame iz Dubrovnika i okolice", poručili su iz bolnice u kojoj nedostaje anesteziologa.

U priopćenju koje je upućeno u ponedjeljak iz dubrovačke bolnice stoji kako je priroritet u radu ustanove briga za najosjetljivije pacijente - rodilje, no epiduralnu anesteziju mogu primiti samo u razdoblju od 7:30 do 21 sat, što je nešto dulje nego što tvrde dubrovačke majke koje su o ovom pitanju pokrenule peticiju koja je u samo jedan dan prikupila više od 3000 potpisa.

"S obzirom da je zdravstvena zaštita u 21. stoljeću znatno napredovala od npr. 18. st i da je epiduralna u skoro svim bolnicama naprednih zemalja, apsolutno normalna stvar, mislimo da je zahtjev za omogućavanjem epiduralne u OB Dubrovnik, zapravo smiješan, ali nažalost potreban. Ženama omogućiti bezbolan porod nije mala stvar, a svakako je moguć.

Trenutno u OB Dubrovnik epiduralna se može dobiti od 08-16h. Kao da je porod nešto što se može naštimati po satu", kažu dubrovačke majke.

"Naime, nije nažalost moguće organizirati dežurstvo liječnika anesteziologa prema sugestijama mama s FB s obzirom da bi u slučaju pružanja usluge epiduralne anestezije rodiljama, dežurni anesteziolog morao biti uz rodilju u prosjeku idućih pet do šest sati.

U međuvremenu, bilo koje hitno medicinsko stanje zbog kojeg je taj anesteziolog u dežurstvu, ne bi se moglo u tom periodu odraditi čime bi direktno bili ugroženi životi pacijenata. Za ispuniti zahtjeve iz peticije, Opća bolnica Dubrovnik, u vrijeme COVID-19 pandemije i izvanrednih uvjeta rada od ožujka 2020. trebala bi zaposliti najmanje dvoje dodatnih anesteziologa", stoji u priopćenju dubrovačke bolnice za Dnevnik.hr u kojem se ističe kako nedostaje anesteziologa u cijeloj Hrvatskoj.

"Unatoč kadrovskim problemima s kojima se susrećemo, u želji da svim našim rodiljama podjednako omogućimo bezbolni porod, počeli smo prije šest godina s Programom obezboljenog poroda.

U Općoj bolnici Dubrovnik zaposleno je devet anesteziologa, a svaki specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine mjesečno odrađuje i do devet 24-satnih dežurstava.

Pored toga posao anesteziologa obuhvaća na dnevnoj bazi: jedinicu intenzivnog liječenja, covid jedinicu intenzivnog liječenja, hitne operacije, hladni pogon (ranije dogovorene nehitne medicinske zahvate), dnevne ambulante za buduće kirurške zahvate, kolonoskopije s anestezijom i prema potrebi, transport životno ugroženih bolesnika prema Splitu i Zagrebu", navode iz dubrovačke bolnice te dodaju kako je samo u Jedinici intenzivnog liječenja u posljednjih godinu dana na respiratoru bilo 420 pacijenata, od čega 121 pacijent s covidom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:46