ZNAKOVITA PORUKA

Zastupnica Možemo!: Pogledajte kakav su mail dobili članovi Odbora za zdravstvo. Šokirana sam tim pozivom

Tvrdi kako je ovo prvi put da se zastupnike, članove Odbora za zdravstvo, vodi u organizirani posjet privatnoj poliklinici

Poliklinika Medikol

 Boris Kovacev/Cropix

Članovi saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku pronašli su danas u svojoj elektronskoj pošti zanimljiv poziv. Stručna služba toga Odbora obavijestila ih je da im Sabor organizira posjet sjedištu privatne poliklinike Medikol. Posjet je organiziran za 24. svibnja od 12 do 14 sati. Članove Odbora za zdravstvo poziva se da se do 22. svibnja očituju žele li do sjedišta Medikola ići organiziranim saborskim prijevozom, koji će ih 24. svibnja nešto prije podneva čekati ispred saborskog ulaza ili se do uprave te privatne poliklinike žele odvesti vlastitim prijevozom.

U pozivu se objašnjava da će saborskim zastupnicima, članovima Odbora za zdravstvo, ali članovima saborske skupine "Zastupnici protiv raka", u sjedištu Medikola biti predstavljeni nadolazeći projekti te privatne poliklinike za borbu protiv raka.

image
Medikol/

Stručne službe Odbora za zdravstvo taj su poziv članovima uputile po nalogu predsjednice toga Odbora Renate Sabljar Dračevac, bivše SDP-ovke, sadašnje članice kluba Socijal-demokrata. Elektronskoj poruci o organiziranom posjetu saborskih zastupnika Medikolu, priložen je i poziv te privatne poliklinike upućen predsjednici Odbora za zdravstvo Renati Sabljar Dračevac, kojeg je potpisao predsjednik Uprave Medikol Grupe Ivan Rajković.

Objašnjenje zbog čega je predsjednica saborskoga Odbora za zdravstvo odlučila povesti članove toga Odbora u posjet privatnoj poliklinici koja je velikom dijelom, iako privatna, izrasla na javnom zdravstvenom novcu zahvaljujući lukrativnim ugovorima koje je sklopila s HZZO-om u vrijeme Vlade Ive Sanadera, a koje ni jedna vlada i ni jedan ministar zdravstva od tada do danas nisu raskinuli, nastojat ćemo dobiti tijekom dana.

Podsjetimo, HZZO je 2007., prema odluci tadašnjeg HDZ-ova ministra zdravstva Nevena Ljubičića, s Poliklinikom Medikol sklopio prvi lukrativni ugovor o financiranju skupe PET/CT pretrage kojom se utvrđuju metastaze kod onkoloških bolesnika. Time je Ministarstvo zdravstva tu važnu i skupu dijagnostičku pretragu u potpunosti prepustilo privatnoj poliklinici umjesto da javno zdravstveni novac dodijeljen Medikolu usmjeri u nabavu PET/CT uređaja u javno zdravstvenim ustanovama. Protiv prepuštanja te važne i skupe pretrage u privatne ruke javno je diglo svoj glas Hrvatsko društvo radiologa.

Privatnoj poliklinici Medikol je, prema podacima koje smo prošle godine prikupili od HZZO-a, od 2007. do danas uplatio više od milijardu kuna javnog zdravstvenog novca, a s financiranjem PET /CT pretraga koje obavlja Medikol nastavlja se i danas. Samo za dio tog novca Ministarstvo zdravstva je moglo nabaviti najmodernije PET/CT uređaje za javne bolnice i obučiti kadrove za rad na njima. Za potrebe javnog zdravstva je u tome razdoblju nabavljen samo jedan PET/CT uređaj, koji je danas već zastarjeo jer je kupljen 2012.

Za ovakvo teško objašnjivo rasipanje javno zdravstvenog novca dosad nije odgovarao nitko, a s tužbama su se suočili samo mediji i novinari koji su propitivali ovakvo neodgovorno rasipanje javnog zdravstvenog novca. Ivan Rajković, suvlasnik i predsjednik Uprave Grupe Medikola, i njegova supruga Ivanka Rajković podigli su protiv novinara i medija na desetine tužbi koje imaju sva obilježja SLAPP tužbi.

Članica Odbora za zdravstvo i zastupnica Možemo! Ivana Kekin, koja nas je i obavijestila o pozivu članovima Odbora da organizirano posjete Medikol, kazala nam je kako je šokirana pozivom te da je ovo prvi put da se saborske zastupnike, članove Odbora za zdravstvo vodi u organizirani posjet jednoj privatnoj poliklinici.

Ustanovili smo da je aktualna predsjedenica Odbora za zdravstvo Renata Sabljar Dračevac u svom zastupničkom mandatu već jednom organizirala posjet toga Odbora privatnoj zdravstvebnoj ustanovi i to privatnoj Specijalnoj bolnici Radiochirurgia Zagreb. Posjet je orgnaiziran u listopadu 2021.

Reakcija Medikola na pisanje Jutarnjeg lista

Jutarnji je nakon objave članka "Zastupnica Možemo!: Pogledajte kakav su mail dobili članovi Odbora za zdravstvo. Šokirana sam tim pozivom" zaprimio reakciju Medikola koju prenosimo u cijelosti:

Medikol kao privatna zdravstvena ustanova posluje od 2000. godine u skladu sa svim relevantnim zakonskim propisima te je zahvaljujući svoj rezultatima i dokazanoj uspješnosti i kvaliteti usluga partner javnog zdravstva već dugi niz godina, osobito u dijagnosticiranju i liječenju karcinoma. Kao vrhunska privatna zdravstvena institucija Poliklinika Medikol zapošljava više od tri stotine djelatnika među kojima su specijalisti u cijelom nizu područja medicine, od neurologije i radiologije te nuklearne medicine do gastroenterologije, citologije, pedijatrijske kardiologije i drugih, a vode ju eminentni zdravstveni djelatnici. Medikolovi centri su nastavna baza za čitav niz fakulteta čime Medikol aktivno sudjeluje u daljnjem obrazovanju stručnjaka kako za privatni tako i za javni zdravstveni sektor.

Zahvaljujući PET CT centrima Medikola koji su opremljeni najsuvremenijim uređajima i raspolažu vrhunskim stručnjacima s područja radiologije u svim je regijama Hrvatske građanima dostupna ova važna dijagnostička usluga koja ima ključnu ulogu u otkrivanju bolesti, ali i praćenju uspješnosti odnosno prilagođavanju odabranih terapija i liječenja. Nažalost, Hrvatska je u samom vrhu Europske unije po smrtnosti od karcinoma, što jasno pokazuje kako svi zajedno, i javni i privatni zdravstveni sektor, trebamo uložiti dodatne napore kako bismo poboljšali uspješnost što ranijeg otkrivanja i liječenja karcinoma.

Ugovori Medikola s HZZO-om su identični ugovorima kakve imaju i druge zdravstvene institucije, jer se sklapaju prema javno objavljenim i ujednačenim uvjetima, a iznosi koje za usluge HZZO plaća Medikolu isti su kao i iznosi koje HZZO plaća bilo kojoj javnoj zdravstvenoj instituciji u Hrvatskoj. Ovo napominjemo kako bismo još jedno podcrtali da teza o navodno „lukrativnim“ ugovorima Medikola s HZZO-om nema nikakvo uporište u činjenicama i samo je još jedna u nizu konstrukcija i predrasuda koje nažalost postoje kada se govori o privatnom zdravstvenom sustavu u cjelini.

Iskustva mnogih drugih europskih zemalja potvrđuju kako je upravo sinergijama privatnog i javnog zdravstva moguće osigurati najbolje usluge u području zaštite zdravlja i liječenja građana.

Napominjemo da je Medikol prvi referentni centar nuklearne medicine Philipsa za srednju i jugoistočnu Europu te svoje znanje i iskustvo, zahvaljujući vrhunskim rezultatima i jedinstvenom znanju u dijagnostici, prenosi drugim stručnjacima ne samo iz Hrvatske već i iz drugih zemalja.

O radu Medikola u području dijagnosticiranja i liječenja karcinom te našim planovima da dodatno pojačamo svoj konkretan doprinos naporima cijelog zdravstvenog sustava željeli smo u EU tjednu borbe protiv karcinoma informirati i saborske zastupnike.

Poziv saborskim zastupnicima upućen je nakon što smo vidjeli da su zastupnici ranije obišli i neke druge klinike koje su specijalizirane u ovom području, stoga se ne radi o presedanu niti je to prvi slučaj posjeta saborskih zastupnika nekoj privatnoj zdravstvenoj instituciji. Smatramo važnim napomenuti i da je poziv saborskim zastupnicima dobrovoljan i neobvezujući te svaki zastupnik samostalno procjenjuje želi li prihvatiti naš poziv na prezentaciju ili ne.

S poštovanjem,

Irijana Rajković, dr. med.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:28