DRAGANA JECKOV

Zastupnica SDSS-a osudila ‘sramotne plakate‘: ‘Te ideje nisu nove, bilo ih je u doba NDH‘

Dodala je kako na internetskoj stranici neregistrirane Hrvatske pravoslavne crkve stoji da će biti postavljeno 80 ovakvih plakata
Plakat u Rijeci
 Screenshot/Facebook

Saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov izjavila je u petak da je plakat na kojemu se poziva Srbe da se izjasne kao Hrvati i pripadnici Hrvatske pravoslavne crkve sramotan te da ima samo jedan cilj – zastrašivanje i pritisak na pripadnike srpske zajednice uoči popisa stanovništva.

"U Rijeci je osvanuo jumbo plakat nepostojeće i neregistrirane udruge kojim se poziva Srbe da se izjasne kao Hrvati i pripadnici nepriznate fantomske Hrvatske pravoslavne crkve. Ovo je jedan od načina zastrašivanja i pritisaka na ionako osjetljivu srpsku zajednicu u Hrvatskoj, tipičan pokušaj asimilacije", rekla je Jeckov.

Podsjetila je kako ideja da svi Srbi budu Hrvati, iako i pravoslavni, nije originalna i nova jer je postojala za vrijeme NDH, kada je Hrvatska pravoslavna crkva jedino djelovala.

Njezina pojava sada neposredno pred popis stanovništva i ima za cilj zastrašivanje i pritisak na pripadnike srpske zajednice, jer je većina manjinskih prava određena upravo brojem pripadnika. Stoga je jasno da postoje oni koji žele da Srba i pripadnika Srpske pravoslavne crkve bude što manje, kaže Jeckov.

image
Zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov
Goran Mehkek/Cropix

Na jumbo plakatu postavljenom u kvartu Mlaka u Rijeci ispod naslova "Popis stanovništva 2021." stoje tri navoda - Hrvat, pravoslavac, Hrvatska pravoslavna crkva, koja su u kvadratićima ispred njih označeni kvačicom. S desne strane piše "Udruga hrvatskih pravoslavnih branitelja."

Jeckov je najavila da će zatražiti utvrđivanje tko je platio taj plakat, s obzirom na to da je riječ o neregistriranoj i nepostojećoj udruzi koje nema ni u registru udruga niti u registru neprofitnih organizacija.

"Radi se o marginalnim grupama s malignim temeljima. Našu kampanju bazirat ćemo na različitosti i slobodnom identitetskom izjašnjavanju svih koji su drugačiji, druge nacionalnosti i vjeroispovijesti u odnosu na većinsko stanovništvo", poručila je

Dodala je kako na internetskoj stranici neregistrirane Hrvatske pravoslavne crkve stoji da će biti postavljeno 80 ovakvih plakata, a Rijeka je prva.

"Sigurna sam da će ovakvo i slično plakatiranje biti i u drugim gradovima, posebno tamo gdje ima značajan broj Srba", kaže Jeckov.

Predsjednik riječke Gradske organizacije SDSS-a Mile Opačić izjavio je kako je gradonačelnika obavijestio da je plakat postavljen na mjestu koje iznajmljuje Grad Rijeka, te da treba istražiti tko ima pravo postaviti takav plakat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2023 21:26