BURNO U SABORU

Zastupnica tvrdi da Plenković štiti moćnog biznismena: ‘To je veleizdaja!‘; Premijer: ‘Nemamo ništa s tim‘

Nova sjednica Sabora započela je aktualnim prijepodnevom, prilikom za "rešetanje" predsjednika Vlade.

Saborski zastupnici 

 Damjan Tadic/Cropix

Nakon uskršnjih praznika, zastupnici i zastupnice danas se vraćaju u saborske klupe. Nova sjednica Hrvatskog sabora započet će aktualnim prijepodnevom, a priliku za "rešetanje" premijera Andreja Plenkovića i njegovih ministara imat će 38 zastupnica i zastupnika. Ždrijebom je odlučeno da će prvo pitanje postaviti zastupnica Karolina Vidović Krišto, a posljednje zastupnik HNS-a Predrag Štromar.


12:30 Zastupnica Možemo! Urša Raukar Gamulin prozvala je premijera Andreja Plenkovića zato što u radnoj skupini za krojenje izbornih jedinica sjede samo članovi HDZ-a od kojih je dvoje u obiteljskim odnosima, bez ijednog nezavisnog stručnjaka i opozicijskog predstavnika. Podsjetila je na odluku Ustavnog suda i kazala da u radnoj skupini nema ni jednog neovisnog stručnjaka, ni jednog predstavnika opozicijskih stranaka.

- To je obiteljska grupa. To nije radio ni Tuđmanov HDZ kada je pozvao Smiljka Sokola, Branka Smerdela, Mirjanu Kasapović i druge nastojeći održati privid neovisnosti - ustvrdila je Raukar Gamulin i dodala da je Venecijanska komisija identificirala glavna načela i postavila uvjet zaštite od političkih manipulacija.

- Ne znam zašto konfabulirate stvari, to što HDZ kao stranka ima neku skupinu nema nikakve veze s onim što radi Vlada. Što vas briga tko je u radnoj skupini HDZ-a? Pitamo li mi Možemo imate li vi neku tajnu skupštinu u privatnom stanu gradonačelnika Zagreba? Je li to mene briga? Nije. To je vama na ponos, to je više nalik na neku sektu, a ne stranku. Vlada će uputiti zakon kada bude gotov, u roku će se uputiti u javno savjetovanje i o njemu će Sabor raspravljati i donijeti, te će se izbori održati u roku. Možda zakon bude dobar, možda omogući da umjesto 18 posto, dobijete 19 posto - odgovorio joj je premijer.

Raukar Gamulin ocijenila je premijerov odgovor "ispod svakog nivoa, ispod nivoa birtijaškog razgovora" te odbacila tezu o nekoj tajnoj skupštini dodajući da se u svakoj zemlji izborni sustav temelji na konsenzusu političkih stranaka i građana i istakla kako je nepristranost tijela za određivanje granica ključna za izbjegavanje političkog inženjeringa.


11:35 Zastupnica Radničke fronte Katarina Peović prvo je premijeru Andreju Plenkoviću poručila da njegova Vlada radi po uputama iz Bruxellesa i Washingotna, da je ministar Oleg Butković priznao kako je Vlada nakon određenih signala iz Washingotna odustala od posla (s Kinezima, nap. a.) u riječkoj luci, a potom je Plenkovića optužila da je digitalnim platformama omogućio da nekažnjeno krše radnička prava preko "takozvanih agregatora koje radnici nazivaju aligatorima".

- Insinuirate da imamo neke nalogodavce i niste jedini. A što su po vama hrvatski nacionalni interesi? Da li je dobro biti u EU, da li je u pogledu sigurnosnih pitanja dobro biti u NATO-u? Ili biti proruski orijentiran, kao što ste vi - vratio joj je Plenković. Što se njenog pitanja o radu digitalnih platformi tiče, rekao joj je da se obrati ministru rada.

- Nema smisla s njim razgovarati, zna se tko povlači crtu. Netko je iz vaše Vlade uzeo pinku od digitalnih platformi - poručila mu je Peović.


10:40 Zastupnik Domovinskog pokreta Davor Dretar pozvao se na podatke Eurostata prema kojima je Hrvatska među najgorim članicama Unije.

- Hrvatska je među pet najgorih država u EU po stopi porasta troškova života, naše dvije županije su po stopi iseljavanja svojih građana u inozemstvo najgore u cijeloj Uniji, a prema podacima Eurostata u Hrvatskoj je najviše poskupio kvadrat stabmenog prostora - rekao je Dretar, pa od premijera Andreja Plenkovića zatražio komentar.

Plenković je najprije rekao da mu je drago da Dretar čita izvješća Eurostata, a zatim je nahvalio sebe i svoju Vladu.

- Hrvatska je ove godine ostvarila svoje strateške ciljeve, ulazak u Scengen i eurozonu. Pozitivni efekti na građane i životni standard bit će toliki da ćemo se 1. siječnja 2023. sjećati kao važnog trenutka u razvoju zemlje - rekao je Plenković.


10:15 Šef SDP-a Peđa Grbin pitao je premijera Andreja Plenkovića tko vrši pritisak na ministra gospodarstva i tko su predatori koje spominje Davor Filipović?

- Vaš je ministar izjavio da se na njega vrše pritisci jer ne dopušta da netko Hrvatsku koristi kao bankomat. Rekao je da štiti Hrvatsku od predatora. Već smo imali situaciju da je jedna članica vlade rekla da joj se prijeti, znamo kako je to završilo. Tko vrši pritisak na Filipovića i tko su predatori? - pitao je Grbin.

Premijer Plenković mu je rekao da to može pitati ministra gospodarstva direktno.


9:55 Zastupnica Karolina Vidović Krišto (Odlučnost i pravednost) žestoko je napala premijera Andreja Plenkovića. Optužila ga je da on i njegova Vlada dopuštaju moćnom biznismenu Pavlu Vujnovcu, vlasniku ENNA grupe, da čini što mga je volja.

- Temeljne vrijednosti Europske unije su vladavina prava i slobodno tržište. U Hrvatskoj se tržišna pravila razaraju. Dopustili ste Pavlu Vujnovcu da u potupnosti kontrolira Fortenovu. Konzum je izbacio međimurske krumpire iz svog asortimana i krumpire nabavlja iz Francuske. Time se uništavaju hrvatski proizvođači. Vujnovac je upetljan u aferu Ina, Vlada je dala suglasnost da njegov PPD proda Petrokemiju. Tko su predatori koje Filipović spominje? U drugim članicama ovakvo djelovanje naziva se mafijom - rekla je Vidović Krišto pa pitala Plenkovića da objasni ulogu Vlade u navedenim slučajevima.

Premijer joj je rekao kako je njegova Vlada spasila tisuće radnih mjesta u Agrokoru te da niti jedan dobavljač ili mali proizvođač nije propao.

- Fortenova posluje stabilno, Vlada s funkcioniranjem te kompanije nema baš ništa, niti bi bilo dobro da ima - rekao je Plenković.

Nakon toga zastupnica Vidović Krišto optužila je Plenkovića da, kako tvrdi, blokira rad DORH-a kako bi zaštitio Pavla Vujnovca od kaznenog progona.

- To što činite je veleizdaja - kaže.


Nakon "aktualca" slijedi rasprava o izvješću premijera Plenkovića o sastancima Europskog vijeća na kojima se najviše raspravljalo o ruskoj agresiji na Ukrajinu i njenim posljedicama, ekonomiji i energetici.

Oporba na novoj sjednici Sabora, koja će trajati sve do ljetne pauze koja počinje 14. srpnja, želi otvoriti niz tema - SDP i Klub zeleno-lijevog bloka traže osnivanje istražnog povjerenstva zbog curenja osobnih podataka dužnika iz agencija za naplatu potraživanja, Socijaldemokrati žele zaključkom obvezati vladu da uvede spolni odgoj u osnovne i srednje škole, a Most predlaže izmjene zakona kako bi se uveo univerzalni dječji doplatak.

Zastupnica Radničke fronte Katarina Peović traži zakonske izmjene kako bi se regulirao rad digitalnih platformi, a IDS učinkovitije sprečavanje bespravne gradnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:10