‘NEPRIHVATLJIVO!‘

Zastupnici-liječnici odgovorili na poruku HUBOL-a: ‘To je netko napravio za pet minuta slave‘

HUBOL poziva liječnike u Saboru i ostalim tijelima državne vlasti da političku aktivnost stave u mirovanje i sjete se da su liječnici
Milan Vrkljan i Maja Grba Bujević
 Cropix

Zastupnica Maja Grba Bujević (HDZ) u nedjelju je promašenima nazvala prozivke koje joj je, ne imenujući je, uputio HUBOL, a poziv te Udruge liječnicima u politici komentirali su i SDP-ova Renata Sabljar Dračevac i Milan Vrkljan (DP).

HUBOL je pozvao sve liječnike u Saboru i ostalim tijelima državne vlasti da svoju političku aktivnost stave u mirovanje i sjete se da su liječnici, te ustvrdio kako posebno upada u oči šutnja bivše članice Nacionalnog kriznog stožera koju smo svakodnevno gledali i slušali u medijima, a od kako je ušla u Sabor te postala dopredsjednica Obora za zdravstvo, potpuno je iščezla iz medijskog prostora.

Iako je nije imenovao, jasno je da misli na Grbu Bujević koja je na te prozivke odgovorila na svom facebook profilu, ističući kako je „u ovako teškoj i zahtjevnoj situaciji, prozivati bilo koga kontraproduktivno, osobito ako se upire prstom u konkretnu osobu, ne imajući pravog uvida u njezin rad“.

Nikad nisam bila po mjeri nekih

„Ako se vratimo samo malo unatrag, vidjet ćemo da zapravo nikad nisam bila po mjeri nekih“, napisala je zastupnica, navodeći kako joj se, za dugogodišnjeg profesionalnog iskustva upravljanja velikim sustavima prigovaralo da je stranački čovjek i da je protežira politika.

„Potpuno nekorektno pokušavalo se difamirati moje stručno znanje. Upravo zato, kao liječnica i političarka, ali prije svega kao odgovoran čovjek, nastavljam svoj rad u svezi pandemije po svome najboljem znanju i savjesti. To činim svakodnevno u brojnim situacijama, tako ću i dalje nastaviti“, poručila je.

Navela je i kako se stavila na raspolaganje ravnateljstvu Opće bolnice Karlovac za poslove specijalista anesteziologije i reanimatologije, osobito vikendima i blagdanima.

„Oni koji me malo bolje poznaju, znaju da su moja obitelj i liječništvo moj životni odabir kojem sam u cijelosti posvećena“, naglasila je.

Od 151 saborskog zastupnika, njih 11 su liječnici, osam ih je u Klubu HDZ-a, dvije u Klubu SDP-a, a jedan – Milan Vrkljan u Klubu Domovinskog pokreta.

Osim Grbe Bujević, u HDZ-ovu Klubu liječnici su Ivan Ćelić, Goran Dodig (psihijatri) Mladen Karlić (ginekolog), Ivan Kirin (kirurg), Željko Reiner (internist), Hrvoje Šimić (fizijatar).

Obje SDP-ove zastupnice rade i liječnički posao

Liječnici su i Mostov Božo Petrov (psihijatar), SDP-ove Andreja Marić (internistica) i Renata Sabljar-Dračevac (psihijatrica) koja na HUBOL-ove prozivke odgovara da su i ona i Marić zaposlene u svojim ustanovama i uz saborsku dužnost, rade i svoj liječnički posao.

Sabljar-Dračevac, inače predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, najavila je da će taj Odbor u ponedjeljak tematski raspravljati o stanju u zdravstvu i dugovima, a da će na sjednici sudjelovati i ministri zdravstva i financija Vili Beroš i Zdravko Marić.

Sjednicu je sazvala još u srijedu, prije nego što je HUBOL pozvao sve liječnike u Saboru i ostalim tijelima državne vlasti da svoju političku aktivnost stave u mirovanje te se vrate liječenju bolesnih ljudi i prozvao njezin Odbor da šutke i bez ikakve inicijative gleda što se događa.

Kako je kazala Hini, očekuje da će na sjednici biti i riječi o pandemiji koronavirusa s obzirom na aktualnu eskalaciju broja zaraženih u Hrvatskoj. Sabljar-Dračevac smatra da više nije dovoljno građanima davati preporuke nego obavezne mjere, pogotovo onih koje se tiču javnog prijevoza, školstva i slično jer je, ističe, „situacija ozbiljna i sustav je neće moći podnijeti jer je veliki broj oboljelih zdravstvenih radnika“.

Na svom facebook profilu je ranije napisala da se „slaže s kolegama liječnicima iz HUBOL-a kako je ugroza urušavanja postojećeg zdravstvenog sustava, zbog čega je i sazvala sjednicu Odbora“. Krajnje je vrijeme za poduzimanje ozbiljnih mjera zaštite od pandemije. Zahvaljujem umirovljenim kolegama koji su voljni pomoći pacijentima, pri tome treba ih zaštititi kako nam se ne bi razboljeli. Na dispoziciji sam struci, dodala je.

HUBOL-ov poziv je neprimjeren

Zastupnik-liječnik je i Milan Vrkljan (DP) koji neprimjerenim drži HUBOL-ov poziv da se svi liječnici u politici i javnim poslovima uključe u liječenje Covid-19.

„Tražiti od ministra zdravstva, ravnatelja HZZO-a, svih ravnatelja, liječnika koji su u raznim administrativnim poslovima da se uključe u liječenje Covid-19 je neprimjereno, jer to nije bolest u kojima su oni visokosofisticirano pripremljeni i educirani“, kazao je zastupnik i slikovito to objasnio.

„To bi bilo kao da mene, sveučilišnog profesora koji se bavi endokrinološkim tumorima, pošaljete u salu za kateterizaciju da radim infarkt miokarda“.

„Znači, to je netko napravio za pet minuta slave, a unio je veliku pomutnju i među liječnike i među pacijente. Neprihvatljivo u ozbiljnom sustavu“, uzvratio je Vrkljan na HUBOL-ov poziv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2022 06:48